Operasyon Valkyrie - Operation Walküre

16 Şubat 2009


Tom Cruise bir filmde oynasın da ben sevmeyeyim ..hiç böyle birşey olmadı.. hayır yakışılılığından bahsetmeyeceğim zira benim için ortalamalarda bir adam,yani sırf o var diye bir filme gidecek değilim.. gitmedim de hiç.. ama sanırım senaryo seçiminde ona güvenebiliriz.. kötü bir projeye hizmet etmiyor..şöyle de anlatabiliriz Mehmet Ali Erbil'in oynadığı bir filmi gördüğünüzde ne düşünüyorsunuz? işte Tom Cruise bende o etkinin tam tersini yaratıyor..

Orjinal adı Operation Walküre olan filmde Adolf Hitler' e yapılan 42 süikast girişiminden sonuncusu konu ediliyor.. Almanya'da günümüzde halk kahramanı olarak tanınan üst düzey bir subay olan Claus Von Stauffenberg,savaşta gözünü ve parmaklarını kaybedecek kadar vatansever ancak Hitler'in yanlış politikasının insanlık tarihine ihanet olduğunu düşünecek kadar da mantıklı bir subaydı..

Hitler'i öldürmek üzere hazırlanmış operasyon oldukça iyi bir çalışma olup filmi izlerken bir süikast sonucu ölmediğinden emin olduğunuz Hitler için "Allah'ım bu sefer ölsün ya" derken buluyorsunuz kendinizi.. Tarihe,devlet meselerine buna karşılık ülke gidişatının,savaşın insanlık üstüne etkilerini görmek istiyorsanız.. Gerçekten farklı bir film izlemek,tamamen sıradanlaşan film tercihinizin dışına çıkmak istiyorsanız bu film tam size göre..

Filmde şimdiden izleyenlerden aldığım yorumlar üzerine kültleşecek bir sahne var ki gerçekten kalbinize dokunuyor.. General yaptıkları sohbetin bitmesinden sonra klasikleşen "hitler çok yaşa" selamlamasını yapmaması üzerine darbeci subay kahramanımız Stauttenberg'i uyarıyor.. Stauttenberg ise kopmuş kolunu hitlere selam vermek üzere kaldırıp son sesiyle haykırması inanmadığı bir lider için elini kaybeden bu adamı,o an anlamanızı sağlıyor..

Keşke biraz da dramatik işlenseydi keşke,biraz daha uzun süreseydi,keşke her tarihi film böyle anlatılabilseydi diyebildiğim bir film.. Kesinlikle izlenmeli efendim..

10 yorum:

Allegra'nde dedi ki...

filme karşı olan tüm önyargımı değiştirdin :)
sanırım izleyeceğim.

sinderellaaa dedi ki...

başbakanı hitlere benzetip te günlük hayatta yaşadığı tüm olumsuzlukları ona bağlayan zihniyete,örnek olacak bir film se, neden olmasın izlerim tabii ki!

Üfürükten Prenses dedi ki...

@allegra'nde: çok mutlu oldum zira,herkesin izlemesini istiyorum.. güvendiğin için teşekür ederim..

@sinderalla:film başladı 5. dakikada aha dedim ergenekon muhabbeti :)

Adsız dedi ki...

tom cruise son günlerde antipatik gelmeye başlamıştı bana ama bu film için ben d ehep iyi şeyer duymuştum, iyice ilgimi çekti.

Adsız dedi ki...

sonunda ağlamamak için kendimi zor tutmuştum.. çok güzel bir filmdi...

sinderellaaa dedi ki...

demek ergenekon muhabbeti:)))kesin izlemeliyim o zaman:))

paramecium dedi ki...

kesinlıkle super fılmdı ancak fılmın eksık yanı fılmde halkın hıc gosterılmemeısydı bence.. cunku halkın tepkısıne hıc dıkkat cekılmıyor hatta fılmde halk hıc yok

_ElminsteR_ dedi ki...

katılmamak elde değil muhteşem olduğu kadar heyecanı ile nasıl bittiğini anlayamayacağınız bir film. kimi yerlerde zirve yapıyor. Adolf Hitler'in toplantı salonundaki sahnede adeta gerildim o derece...

http://egzotikmango.blogspot.com/2009/03/valkyrie.html#comments

Yağız Gönüler dedi ki...

kötüler hemen ölmüyor be prenseso :)

Murat dedi ki...

BU filmin Alman versiyonunda çok daha gerçeklere dayalı yapılmıştır.OPeration Walküre filminde Bir çok sahnesinde tarihi kopukluklar var.Mesela Staufenberg gerçekte patlamayı gördüğünü ve yaralıların taşınması sırasında bir sedye üzerinde Hitlerin paltosu ile örtülmüş cesedin çıkarıldığını şahit olmuş ve bunu ısrarlar Berlinde ki komutanlara Hitlerin öldüğünü söylemiştir. Filmin sonundaki kurşuna dizilme sahnesi tamamen uydurulmuştur.Staufenberg'in yardımcısı yanına gelip tokalaşmamıştır. Gerçekte yardımcısı ile Staufenberg yan yan dizili dururlarken Yardımcısı ateş sırasında Staufenberg'in önüne atlamıştır.

Related Posts with Thumbnails