"Bürokrasi" Sen İİBF'de Ders Olarak Kal !!!

9 Nisan 2009
Devlet kapısında işin var ise erken kalkacaksın,gün doğmadan,çantanı hazırlayacak yüzünde bir yalakalık bir acizlik büründürecek kendini yollara vuracaksın... Geçen hafta bir süredir kullandığımız arabamızı sattık,indirimlerden faydalanmak istedik.. Aracı sattıktan iki gün sonra da diğerini aldık.Bazı mevzuatlar yüzünden iki arabayı aynı anda üstünde tutmak istmedi babam,hemen işlemler başlatıldı.Arabayı sattığımız adam bize arabayı üstüne alırken trafik borcu çıktığını ve bunu ödememiz gerektiğini söyledi.Babam şehir dışında,üstelik titiz,tertipli,borç-harç konusunda oldukça hassas,faturaları bile tarihinden önce ödeyen babamın böyle bir şey yapması mümkün değildi,babamı aradım "öyle bir borç yok",bir hata vardır,araştır dedi..

Kuruma gittim,adam plaka numarasını onaylattı ve borcu gösterdi.. Arabayı 2006'da satın alan babam,nasıl oluyorsa 2005'de İstanbul'da boğaz köprüsünde trafik ihlalleri yapmış,borcu da ödememişti,borçta elbette bu süre içerisinde artmış ve nedense borçluyu uyarma gereği görmeyen kurum,bunu satışta yumurtlamıştı.. Elbette arabayı üstümüze aldığımız evrakları gösterdim,2005'de arabanın bize ait olmadığını ifade ettim.. Ancak bunu söz ile dile getirmek birşey ifade etmediği için belge ile kanıtlamam gerekti.

Bu kadar ağaç düşmanı bir devlet daha yoktur sanıyorum,e-devlet'e geçmiştik hani? Neden hala evraklarla uğraşıyoruz diye söylenirken diğer bir kuruma gidip,aracın üstümüzde olmadığı süreçte yapılan borcundan sorumlu tutulamayacağımızı anlattım ayrıca bu borcun neden biz arabayı alırken bize gösterilmediğini burada kurumun bir eksikliği olduğunu sordum? Cevap komikti,görünmemiştir daha borç daha o zaman borç damgası yememiştir siz arabayı borçtan 1 yıl sonra aldığınız için de kayıtlarda görünmemiştir? Allah'ım nasıl bir yavaşlık düşünün artık!.. bir borç bir yıl içinde hala sistemde görünmüyor..

Neyse belgeyi aldım,fakat belgeyi almak için de başka bir kurumda belge aldım.. Belge alabilmek için belge aldım, ve bu esnada araba üzerime olmadığı için araba ile ve resmi sahibi ile (babam) yakınlığımı belgeleyen bir başka belge edindim.. İlgili evrakı bu şekilde alabileceğim söylendi..şaka yaptığımı mı düşünüyorsunuz???

ders kitabım geldi birden aklıma..

Bütün bu belgeleri almak için döpiyes delisi olmuş bir sürü sıkıcı kadın ve sigara yasağına rağmen neden bu kadar iğrenç koktuklarını düşündüğüm bir sürü göbekli adamla muhattap oldum.. Kavga dövüş olmadan diğer kuruma adam arabayı üstüne borçsuz şekilde alabilsin diye evrakı götürdüm fakat o da ne? Cevap:siz bu evrakı aldınız ama yapacak birşey yok,ilgili kişiye devlet 4yılda ulaşamamış(ihlali yapan kişiye) adresinde yaşamıyor,nerede olduğu bilinmiyor,eğer arabanızı satmak istiyorsanız resmi olarak,borcu siz ödeyeceksiniz..?

Başka birinin borcunu ben ödeyeceğim,peki.. var mı dedim başka böyle kişiler devletin ulaşamadığı borcunu tahsil edemediği, ben öderim hepsini (!?!)

"Hanımefendi işler sizin düşündüğünüz gibi yürümüyor,bilmeden konuşmayın" dedi..

Keşke demeseydi,ben ona niye okuduğumu bile bilmediğim akademik eğitimimi anlatmak zorunda kalmazdım,

Kpss'ye küfür günah etmek zorunda kalmaz,

Sizi buraya oturtturan sınavı ben kazanmıyorum ya Allah benim belamı versin demezdim.. bunların hiçbiri olmazdı,keşke demeseydi..

Eve geldim,kapıda postacıyla karşılaştım.. Köyde devletin yol geçiyor diye satın almak istediği arazinin 15 ortağından biri olan muhtemelen 1 metrekare yer düşen annemin 2 yıldır süren dava sonucu gelmişti.. son satırda "davanızı yeni teknoloji ile artık SMS sadece 14 kontöre takip edebilirsiniz" diyordu.. Güldüm,1000km ötedeki davayı sms ile takip edebiliyor,sabahtan beri bana ait olmayan bir borç için uğraşıyordum..

Göksu'da düşen helikopteri bulamayan devlet,sen sana 4 yıldır borçlu olan adamı bulamamışsın,parasını da bana kaktırmışsın çok mu?

16 yorum:

Adsız dedi ki...

Al benden de okadar.onları kazandırıp oraya oturtan o sınav varya , benı surunduren osınav varya ...ne dıyım allaha havale edıyorum bıde mjla davayı ızleyebılıyormusuz oylemı.herseyımız tamam bır o eksık.ay cok sınırlendım.

hülya dedi ki...

yaramı kanattın arkadaşım okudum valla bu ülkenin haline gençliğe acıdım,keşke herşey farklı olsa keşke herşey o sınava bağlı olmasa :(

Belgin dedi ki...

Prensesim, yurdumu cok seviyorum ama böyle olaylari okudukca, kendi kendime, yurdumda yasayabilirmiyim, yapabilirmiyim, diye sormadan da edemiyorum. Yapamazmisim gibi geliyor bana. Allahim hepinize bol sabir ve kolaylik versin:)
Sevgilerimle

Adsız dedi ki...

nasil bir mantik ben de hala cozebilmis degilim. ama sunu cok iyi anladim ki, cezalar oyle hemen islenmiyor sisteme. once epey bir surunduruyorlar, odemeye gittiginde bile odetmiyorlar sirf bu yuzden. bekleyeceksin diyorlar. sonra da bekledin diye faizi ile birlikte odetiyorlar. ha bir de ustune nerden gectigini anlayamadigin kaydirilmis cezalar var ki onlara hic girmiyorum... o yuzden ozellikle internetten odeme yaptiysak dekontlari asla ama asla atmamak gerekiyor, cunku onu gosterince faizi odemekten kurtuluyor en azindan insan.

kubra zeynep kara dedi ki...

ne acı,bürokrasi çöplüğüne dönmüş bir sistem,
bende yakın tarihte karşı karşıya kaldım bu işlemlerle.cüzdanım çalınmıştı.
kimliğimi vs yeniden çıkartmak için çok uğraştım.
sonuçta size ait olmayan bir borcu ve onlarca kez katlamış faizini ödemek zorunda kalmak çok dokunur insana

ella dedi ki...

o kadar haklısın ki :) ben onbeşyıldır devletin bazı kurumlarıyla çalışıyorum bunlar sosyal güvenlik kurumları. bazen bir kanunu gidip benim anlatmam gerekiyor memurlara. inanılmaz birşey ama gerçek. ben o kurumda çalışanlardan daha çok mevzuat biliyorum onların sayesinde :) yoksa asla işlerimi takip edemem ve zamanında bitiremem. biz daha çok gireriz kpss' ye diye düşünüyorum. zehir gibi zeki gençler dururken o memurları nereden buluyorlar ben anlamıyorum ya...

Alexis dedi ki...

üfürükten prenses'im, Sana ödül verdim canım çam sakızı çoban armağanı...

bi dost dedi ki...

"Sizi buraya oturtturan sınavı ben kazanmıyorum ya Allah benim belamı versin demezdim.."

dedin mi bunu cidden??? ahahaha öperim lan seni :D

Üfürükten Prenses dedi ki...

@Dolunay: Aynı dertlerden muzdaribiz sanıyorum,şans mı desem torpil mi desem ne desem?

memur olmak için belirli bir anlayış eksikliğine mi sahip olmak gerek desem,pofff

@ratatoule:keşke,gerçekten acınacka haldeyim(iz)

@Belgin:Türkiye'de değilsin hmm,şanslısın galiba,kendini yıpratmadan ve özlemle yaşıyorsun.. bizim gibi lanet etmiyorsun ve özlüyorsun,evet evet şanslısın..

@Adsız: sanırım arada eklenen paralardan bir karları var,yoksa devlet alacağını niye geciktirsin ki ermiyor aklım ? parasının peşine düşmüyor,sonra bir şekilde acısını çıkartıyor.. evet dekont,evrak yani yaptığımız her işi evrak haline getirmeliyiz bu sistemde,mecburen..

Üfürükten Prenses dedi ki...

@kubra:Amann amann,kimlik kaybetmek mi,? kabus gibi,çok şükür başıma gelmedi.. işler yavaş çok yavaş hemde,memurların zam zam diye niye kendini yırttıklarına anlam veremiyorum?
işini yapmıyorsun ki sen,ne zammı?

@owl:zehir gibi genç lafını gayet şımarık bir şekilde üstüme alınıp,havalara girdim zuha :P

@taze nane:ne güzel bir ziyaret,teşekkür ederim..

@wmina:teşekkür ederim,bebişim,öpüldün..

@bi dost:içimde öyle büyük bir böyle üzüntü ki kpss,anlatamam.. bakıyorsun adamlara haketmiyorlar ama oradalar,söyledim,söylemesem içimde kalırdı!!

öp beni!

WarhaWk - Cenk dedi ki...

Kolay gelsin,gerçekten çok zor anlar yaşamışsınız:=)Bloğunuzu Böcek'ten buldum,iyiki de bulmuşum.
Ben de beklerim..Sevgilerimle..Cenk

bi dost dedi ki...

muahh:)

Feride Nizamettin dedi ki...

Emekli Sandığı da annemin cinsiyet hanesinde kadın yerine erkeği işaretledikleri için kadıncağız 6 ay menopoz ilacını alamamıştı. Sonra Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü'ne şahsen başvurup ben kadınım demesi gerekmişti :)

Üfürükten Prenses dedi ki...

@WarhaWk:Hoşgeldin cenk,memnun oldum ,yine gel :)

@bi dost:bir kere mi öptün,hıh!

@pisikopati:off hme güldüm hem sinirlendim :) şimdi o işaretlemeyi yapan elemanı bulup,gereğini yapmak gerekmez mi?
işini iyi yapmıyor o düdük makarnası?

@Altuğ:sonuç şu ki,babam şehir dışından döndü.. benim aldığım borcun başkasına ait olduğuna dair belgeyi başka bir kuruma faksladı,sonra o kurumdan bir yazı geldi o yazıyı da diğer kuruma verdi :P 3 kurum bu konuda hemfikir olduklarına dair bir belge oluşturdular,o belgeyi de asıl işimiz olan kuruma verdik ve olay çözüldü,halbuki babam daha sade anlamtıştı ya :P şimdi niye karıştı ki??

bi dost dedi ki...

muahhh x onyüzmilyon :D oldu mu bebişim? olmadıysa msn filan yapmak gerekicek yani, ordan daha feci öpebiliyorum :Pp

GeCe dedi ki...

yuh artık
valla böyle yerlere düşmekten oyle korkuyurum anlattığın bürokrasinin benzer bir miktarı bizim üniversitede de var tek bir maille halledebilinecek o kadar basit işler var ki her biri için yüzlerce kağıt harcanıyor

inşallah sorun çözülür

Related Posts with Thumbnails