Safranbolu Bölüm - 2 -

3 Mayıs 2012
İtiraf ediyorum ,unuttum :) Yazmayı unuttum fotoğrafları yükledim,bir ara yazarım dedim,öyle kalmış.Mayıs ayı geldi bölgeye yoğun bir ilgi olacaktır,hissettiklerimi unutmadan aktarayım belki birileri faydalanılır.

Cinci Han

Meydan da gezi araçları var saatlik iki saatlik ve sanırım üç saatlik turlar yapıyorlar. Ücretleri de ona göre belirlenmiş,araçları kullananlar üniversite öğrencileri gençler,biz pek hoşlanmadık böyle kısıtlanacakmışız gibi oldu ama vakti olmayanlar heryeri gezmek isteyenler için ideal.
Cinci Han, Safranbolu'ya gelen herkesin ortak alanı,buraya uğramadan giden yok.1645 yılında İpek yolunun buradan geçmesi sebebiyle konaklama için yapılmış,bazı odalarda hala kalınabiliyor.Atmosfer güzel ama yine de pek etkilendiğimi söyleyemem akşamları canlı müzik varmış,yazın ferahlamak için idealmiş.Avluda şu kafanızı içine sokup fotoğraf çektirebildiğiniz hadise var biz denedik pek şeker pozlar çıktı :) Sonra avluda olan bir sürü çifti çektik sırayla.Cinci Hana girmek 1 tl.
Çoğu çin işi olsada Safranbolu'da ahşap süs malzemeleri o kadar cazip ki içinde kayboluyor almadan çıkamıyorsunuz.Neler neler var aklınıza gelebilecek herşeyi ahşaptan yapmışlar.Biz elma şeklinde nihale,mantar şeklinde kürdanlık,bilye oyunu (zat_ı muhteremin çocukluğunda varmış) harften mumluk aldık.Fiyatlarda elbette uygun.




Demirciler Çarşısı , Yemeniciler Arastası
Fotoğraf İzzet Paşa camii den bir kare,demirciler çarşısı hemen yanında.Demirciler çarşısında bir müze var demirden yapılmış envayi çeşit ürünle karşılabilirsiniz.



Akçasu Kanyonu hemen demirciler çarşısının yanında,Safranbolu  kanyonlardan oluşuyor.Bu tip manzaralarla sık sık karşılaşıyorsunuz.



Arasta kelimesinin karşığı çarşı minnacık sıcacık bir çarşı zaten burası.Şimdiler de turistik amaçla kullanılsa da Osmanlı zamanında Lonca hizmetleri içide kullanılırmış.Ortadaki büyük alanda toplantı yapılır,her kapı meydana bakar denetimde kolaylık sağlanırmış.Yine aynı alan  " dua alanı " olarak da kullanılırmış.


Arasta kahvesiyle ünlü ama ben burayı gezdiğimiz o saatlerde ki sanırım 10:30 civarıydı kahve içme psikolojisinde değildim.Kahve içme psikolojisinde değilsin ama sarma yeme psikolojisinde misin derseniz verecek cevap bulamam :) Sen kahvaltı yapmadın herhalde deseniz evet yapmadım da diyemem.Kahvaltının üstüne yedim sarmayı ! Sarmadan pek hoşlanmadım yaprak kalındı içi istediğim kadar yumuşak değildi ama zat_ı muhterem'in yediği"  köy böreği" muhteşemdi. Kesinlikle tavsiye ediyorum.Bu arada fiyatlar kahve 5 tl, köy böreği 7,5tl,sarma 7,5tl idi.



Bizim oralarda (iç anadolu) yemeni kelimesi tülbent kelimesiyle eştir.Yani çok da süslü olmayan ince yazlık başörtüsü ama burada çarık anlamındaymış.Satın alanlar vardı, bilen ilgilenen için kıymetli bir eser.Osmanlı zamanında burada 45 ustanın ordu için yemeni ürettiğini düşünürsek özdeğerimizi pek de pazarladığımız söylenemez.

Safran Çiçeği

Safran,Eylül-Ekim aylarında çiçek açan yüzlerce çiçekten sadece 1 gr elde edilebilen, kendi ağırlığının 100.000 katına renk verebilen dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinir.1 gr Safranbolu safranı 15.00 tl idi daha ünlü olan İran safranı ise 25.00 tl imiş.Yemeklerde kullanılıyor ben hiç safranla yapılmış birşey yemedim.
Safranbolu'dan ne alınır diye soranlara lokumdan öte safran kolonyasını tavsiye edebilirim.Kokusu muhteşem hayal ettiğim kadar kalıcı değil belki ama muhteşem,yani kolonya ne kadar kalıcıysa o kadar kalıcı.Ben böyle bir kokuyla daha önce tanışmamıştım bu kokuyla yapılan bir parfüme beni birkaç kat aşan bir bütçe ile ayırabilirim.

Herşeyin olduğu gibi bu kokunun da sahtesini çıkarmışlar,Safran Çiçeği Kolonyaları ilgili sahtecilikle ilgili mahkemelikmiş.Safranboluya uğramam güç görünüyor derseniz internet sitesindende ulaşabilirsiniz.Ben hediyelik kolonya aldım çokça çanta boyu bir sprey oda spreyi aldım.Evi safran kolonyasına buladım çok mutluyum.
Safranbolu Lokumu





 Safranbolu'da lokum hadisesi bir ilginç ben bir memlekete has lokum olduğunu bilmiyordum.İki marka var birisi İmren diğeri Safrantat.İkisini de denedik sanırım Safranbolu'da lokum satan bütün firmalarınkini denedik,mide fesatına çok az kalmıştı bölgeden ayrıldık ! İmren bence çok başarısız namı yüzünden götürüyor işi ve yaptığı ilginç indirimler yüzünden , Safrantat bir kademe daha başarılı ama ben yine gider mısır çarşısından alırım.Yani özetle bence safranbolu lokumunun bir özelliği yok.Bu arada Özen diye bir marka var şekeri daha az bence daha hafif daha yumuşak onu tavsiye edebilirim.

Ve Kastamonu Çekme Helva bundan kilolarca alabilirsiniz yaklaşık iki gün önce üretilmiş kadar tazesini temin edebilirsiniz. Yemeye doyamayacağınız bu benim tarifimle " sıkılaştırılmış pişmaniye " için size garanti veriyorum.Evde kim , ne kadar yiyecek diye bir kaos yaşanıyor geldiğimizden beri,zat_ı muhterem'den kaçırabildiklerim :)


5 yorum:

Adsız dedi ki...

safran çiçeği kolonyası bende aldım.çok güzel.çok doğru tespitler yapmışsınız.ellerinize sağlık....

Adsız dedi ki...

safranboluya uzun zamandır gidememiştim.sayenizde heyecanlandım.her sene kendini yenileyen bölge.hangi acenta kullanabilirim.teşekkürler....

Adsız dedi ki...

derins bacım, aynı zamanda aynı yerlerdeymişiz ne enteresan. bizim beraber gittiğimiz arkadaşları gördüm fotoğraflarda :) kendine iyi bak, görüşmek üzere :)

kk'dan december

Üfürükten Prenses dedi ki...

Aaaa :) Şaşırdım valla arkadaşların dava etmesin beni fotolarda görünüyoruz diye :P
Dünya ne kadar küçük değil mi ?
Uzun zamandır haber alamıyorum senden öpüyorum çok

takı dedi ki...

paylaşım için teşekkürler.

Related Posts with Thumbnails