Oyun mu? Oy'un mu ?

5 Şubat 2009
Yerel seçimler yaklaşıyor,kahvaltı soframızın gündem konusu bu! Üç kişilik bir aile için oldukça çetrefilli tartışmalar yapıyoruz.. Herşey benim annem kime oy vereceksin türündeki can alıcı sorumla başlıyor..Annem halen yönetimde olan belediye başkanına oy vereceğinden ve yaptığı icraatlardan bahsediyor..

O dakikaya kadar yumurtasıyla bütünleşmiş olan babam adeta haykırıyor,var gücüyle belediye başkanını saldırıyor,yolsuzluklarından dem vuruyor.. Anneme inanamadığını,iki tane park ve bahçeye oy vereceği için şaşkınlık içinde olduğunu anlatıyor.. Annem ısrarlı yerel seçimde siyasi düşünce umrumda değil,netice de herkes "yiyor" en azından icraat yapan kazansın diyor..

Babam çökmüş durumda,baktığınızda gizliden bir siyasi partinin onu belediye başkanı adayı gösterdiğini düşünebilirsiniz.. O kadar geriliyor,benim fikrimi soruyor,anneminkiyle benzer.. "sana inanamıyorum üfürük diyor,yerel yönetimler üzerine aldığın eğitim,okuduğun onca kitap makale hepsi mi boşa gitti..? Sende mi iki tane parka tav oluyorsun?"

Kendimi savunmaya başlıyorum.. bir süre sonra babam daha da sinirleniyor.. 25 yaşında olan şu şahsiyete "aman bırak dün ki çocuksun sen,biz neler gördük,hiçbirşeyden haberin yok" diyor,gülüyorum,ben güldükçe daha da sinirleniyor.. Sohbet, yüzünde son kalesini kaybetmiş komutan yorgunluğunu barındıran babamın mutfaktan çıkmasıyla son buluyor..

Babam şimdilerinde 50lilerinde bir dönemin dava adamı.. Yaşadığı siyasi olaylarla inandığı sistematiğe ve partiye daha da yakınlaşmış bir yurttaş.. kendini değiştirmek veya düşüncesini sorgulamak istemeyen milyonlarca partiliden biri..Ve bana kalırsa bu duruşuyla günümüz siyasetine darbe vuran bu sabitfikirlilik hatasına düşmüş bir vatandaş..


Kendimi bildim bileli bir siyasi olgu üzerine yönlendirildim..Elbette beni yetiştiren insan kendi düşüncesi doğrultusunda yetiştirmek istedi,kısmen başarılı da oldu.. Bir zaman sonra ki özellikle üniversite döneminde ateşli karakterim (yanlış anlaşılmaya müsait :) ,hmm onlara göre provakatör diyelim) kullanılmaya müsait olduğu için siyasi oluşumların içinde tutulmaya çalışıldım.. Fakat bu yapıma ters,bir düşünceye hadi onların tabiriyle davaya sıkı sıkıya bağlı olmak beni korkutuyor.. kendimi aptal gibi hissetmemi sağlıyor.. Bu sebeple itibar etmedim..


İstiklal'de ki gençler şaşırtıyor beni mesela.. Yolda ellerinde gazete bağıran o gençler.. omuzlarında dünyanın yüküyle yaşıyor,en güzel günlerini aslında belki de hiç varolmayan bir sistem için harcıyorlar.. Şimdi o gençlerden birisi olup bu yazıyı okuyan birisi beni muhtemelen tuzukuru,beyinsiz o tikky kızlardan olduğuma kanaat getirip yine kendinisini ulvi bir noktaya yerleştirecek..Ben bir insanın bir siyasi düşünceye ölümüne bağlı,hayatını benliğini onun üstüne kuran bir hayat yaşamasını aptalca buluyorum..

Zat_ı muhterem'in yaşadığı semtte yürüyorum.. Şimdilerde muhalefette olan genel başkan zaten kendi partisinden olan belediye başkanına destek ve bir yer açılışı için semte gelmiş.. hadi deniz baykal niye laf oyunu yaptıysam :) ellerinde broşür olan beyler hanımlar sağa-sola koşturuyor.. bir tane de elime tutuşturuluyor.. bende beyefendiye : "boşa gitmesin,başka birine verin,ben ilgilenmiyorum" diyorum.. Broşürü bana veren adam birden çirkinleşiyor: "niye boşa gitsin kardeşim,bu bizim davamız,siz ancak türbanla,memleketi ona buna satmakla uğraşırsınız "diyor.. Chp'li olmadığım için otomatik olarak Akp'li oluyorum.. Broşürlerini almadığım için davalarına saygısızlık etmiş oluyorum,muhtemelen o partiye itibar etmediğim için vatandaş bile sayılmıyorum..


Siyasi organizyonlarda böylesine içten çalışanların biraz sahtekarca davrandığını düşünüyorum.. protesto etmemiz gereken bir olayda veya birlikte haraket etmemiz gereken bir durumda oraya buraya kaçışan kitle.. azıcık hitabeti olan bir adamın peşinden ordan oraya sürükleniyor,ona kendini adıyor,kendisini ülkeyi kurtacak sanıyor.. siyasetten uzak kalmak gerektiğini değil de bunu futbol müsabakasına çevirmemiz gerektiğini düşünüyorum..

Televizyonda yerel seçim anketi yapıyorlar.. beyefendi dsp'ye oy vereceğini söylüyor.. ecevit'e verecekmiş oyunu.. öyle bir anlatıyor ki sanırsınız ölmemiş ecevit.. bir ölüye oy verecek kadar ciddiyetsiz bakılıyor siyasete,hatır gönül,dava,aşk ilişkisi siyasetle ilişkimiz.. kim ne iş yapıyor kimin ne icraatı var umurumuzda değil..

En azından yerel seçimlerde biraz daha objektif olalım istiyorum,peşinden havalanlarına koştuğumuz,sabaha kadar beklediğimiz,ölülerine bile oy verdiğimiz o insanlar ne ekmeğimizi,ne suyumuzu,ne işimizi veriyor.. kendimize inanacak bir dal,sosyalleşecek bir ortam kendimizi adam yerine koyma dürtüsüyle birilerini zengin ediyor,ülkeyi futbol ligine çeviriyoruz..

13 yorum:

LoLLa dedi ki...

eheue ya cok guzel bi yazi olmus ama en cok babam cokmus durumda kısmına bayıldım :))

Mürekkep Balığı dedi ki...

''kendimize inanacak bir dal,sosyalleşecek bir ortam kendimizi adam yerine koyma dürtüsüyle birilerini zengin ediyor,ülkeyi futbol ligine çeviriyoruz..''

Ne kadar katıldığımı anlatmaya kelimeler yetmez,benim ailemde dahil olmak üzere bir çoğumuz savunduğu fikirlere katılınmadığını görünce,vay efendim sende ne biçim bi insansın çıkıyor tabii vah vah vah'ları da unutmamak gerek,halbuki birbirimizin fikirlerine biraz saygı duyup,herkesin aynı düşünmek zorunda olmadığının o an farkına varsak ne kadar güzel olucak.
Hatta kuşlar,kelebekler falan.(güzeldiyincenedenseçağrışımyaptı)


by.

Hayalbemol dedi ki...

Valla tam üstüne bastın Üfürük. Artık bu iş futbol fanatizminden de öteye gitmeye başladı. Ben kendimi bildim bileli, kim hizmet ederse (ya da bana öyle gelirse) ona teşekkür ederim. Benim oyum budur. Yoksa “kimin sesi gür çıkarsa, taraftarım orda” mantığım yok. Biri gider de, yerine gelen adam çıkmazsa, bile bile gönlüm sende oyunu da oynanmaz. Hangisi yönetim çalışırsa, o ülkenin milleti kazanır. Açıkça olan da budur.

Damat Ferit dedi ki...

O istiklaldekiler tam sopalık bürgün dalcam onlara:)))

Adsız dedi ki...

Keşke ülke futbol ligine dönse. En azından görünürde kurallar olurdu. 16 takım uzaktan kumanda sistemiyle idare edilirdi. Hatta yabancı oyuncu transferi yapılırdı. Devşirme sistemle iş yapma geleneğine sahip olmamıza karşın son uygulamalarda ne kadar başarısız olduğumuz gün gibi ortada. Dervişler, Bayarlar.... Hala insanların peşinden gidip, sistem oluşturamadığımız için gidenin de yerini dolduramıyoruz.

İstiklal'de ya da Sakarya'da inandıkları dava uğruna gazete satan, imza dağıtan gençlerden pek farkınız yok bence. Siz de düşüncenizi en az onlar kadar açık bir şekilde ifade etmişsiniz. Sokakta bağırmak kolaydır. Tanımadığınız insanlara karşı. Ama evde! Hele kahvaltı sofrasında...

16 takımın oynadığı bir ligde şampiyon hiç değişmez. Anadolu Kaplanları ise sadece rüzgardır gelir geçer...

gribulut dedi ki...

futbol takımı gibi parti tutulursa böyle oluyor, doğal olarak. hayatımızdaki her şeyi sorguluyoruz ama oy verdiğimiz insanlara gelince ne yapmış ne yapabilir gibi soruları bile soramıyoruz. :)

Güllerevurgunum dedi ki...

prensesim;

sana CHP broşürü veren adamcağız haklı. Matematik açısından bakarsan %50 oyu AKP aldı. demekki her 2 kişiden 1i AKP'ye oy verdi. O adam oy vermediğine göre sen vermiş olman lazım :P:P

Adsız dedi ki...

bu yazıyı okurken kanser olabilitem %70 oldu teşekkürler :D

oy ve siyaset hakkında birşey duymamak için tv izlemiyorum internette aynı.
ve bu şarkıyı tüm istiklalli gençlere armağan ediyorum :

ölmemmiiiiiii beni daşlara vuruunnnn :D

sinderellaaa dedi ki...

bende ölümüne adanılmasına karşıyım!fakat aynı ölçüde önyargılara ve haksız suçlamalara da karşıyım!zorla değiştirilmek istenen fikirlere ,görmek istemeyen gözlere sadece laf salatası yapan beyinlere de karşıyım!karşıyım anasını satayım...töbe töbe !kusura bakma sinirleniyorum.ben senin o babandan gördüğün tavrı evimde işyerimde gittiğim heryerde hatta taaa en dibimde sürekli yaşayan ve tıpkı senin gibi sadece gülüp geçen tebessüm edip altında nice haykırışlar barındıran bir hayatı hergün yaşıyorum.sadce yazarak birazını atabiliyorum..bazen o kadar çok o kadar çok yoruluyorum ki,engellilerin bile 10 yılda görebildiği farkı nasıl oluyorda herbirşeyi yerinde olanlar göremiyorlar diye kendi kendi mi yemekten öteye gidemiyorum,evet kendimi ölümüne adamadım ama bu kadar karşıt görüş arasında tek başına savunmaya devam edersem yakında onu da olucam!........

bi dost dedi ki...

yerel seçimlerde en azından, biraz daha objektif olunmalı.. evet kesinlikle haklısın.. baykalın, erdoğanın, ya da diğerlerinin kara kaşına oy verilince yollar şunlar bunlar düzelmiyo:)

Serkan Özçalık dedi ki...

Çok haklısın, objektif olunmalı bu konuda ama hangi adayı seçersek seçelim başa gelince onun objektif olmayacağı da ayrı bie gerçek!

RoNaLDiNHo dedi ki...

Süper bi yazı olmuş...Tam dayaklı bunlar :D Büroşürü alman lazımdı objektif davranman gerekirdi...İlk kez kullanacam oy kime versem :d

Tugba dedi ki...

sonuna kadar katılıyorum. Chp'ye oy vermezsen cumhuriyeti yıkmaya çalışanlardansın
Mhp'ye oy vermezsen milletini sevmezsin , türbanlysan Akp'ye oy vermen şart gibi etiketlere kıl oluyorum. Ne var pu kadar fanatizmin. hepsi demokrasiden bahseder ama kendilerinden olmayanı yok etmeye çalışırlar. Hem o seni türbanlı (!) olarak yaftalayan adam acaba kendi partisinin açılımı için ne düşünüyor?

Related Posts with Thumbnails