Hayatında hiç " Aşk Şeriatı" (Aşk) adlı kitaba kadar Elif Şafak kitabı satın almamış buna rağmen bütün kitaplarını okuyan bir okuyucunun yorumlarıdır.Elif Şafak okumak bir dönemlerin popüler,toplumdan soyutlanma tarzı iken şimdilerde ise rüzgar tersine dönmüş gibi,yüzü ne zaman görsem solgun,kendisiyle bir derdi olduğunu düşündüğüm bu kadın başka bir yoldan ilerliyor artık.. 301'in etkilerini çoktan kaybetmiş,bir okyanusa atmış kendisini.. Daha önce hiç yüzmediği bir okyanusa..
Kitabın konusunu öğrendiğimde yazarın bu kitabı bir proje olarak sunduğunu düşünmüştüm.Malumunuz yeni bir din,yeni bir inanç sistematiği yaratmak derdinde olan bazı tüccarlar yine bazı kıymetli din alimlerini kullanarak açılım yapmak derdiler.. Bunun adına sufizim,tasavvuf gibi isimler taksalarda biliyoruz ki dinamiklerine taktıkları bu isimler sadece içimizi ısıtmak için.Yazarın da bu hataya düştüğünü düşünmüştüm,yanılmışım..
Amerikalı bir ev kadını olan Ella'nın,uzun zaman sonra çalışmak için heveslenip çalıştığı yayınevinden aldığı bir kitap çevirisi işi ile başlıyor hikaye.. Adı Aşk Şeriat'ı olan kitabı çevirmek üzere okurken,kitapta gelişen olayların (Şems ile Mevlana'nın Dostluğu),kitaptan aldıkları ile kendi hayatı ile ilgili değişikleri,hayatı hiç göremediği bir yönden görebilmesi ve en önemlisi Aşk'ı keşfetmesi..
Kitabı sırf dini içerikli diye okumak istemeyen sıkı Elif Şafak okuyucularına rastladım ayrıca hiç Elif Şafak okumamış ama yine sırf kitaptan dini motifler bekleyip okuyanlara da rastladım.İki tarafa da umduğunu veremeyecek gibi görünüyor yazar,o zaten başka bir taraftan bakmak istemiş.. Orta yolu bulmuş,mevlana gibi herkese "gel" demiş..Bu sebeple az buçuk vicdan,maneviyat hesapları yapanları,hayatı zevk_i sefa'da ibaret görenleri,aşkı "hiçlik" olarak tanımlayanları,hayatta köşeye sıkıştığını düşünenleri herkesi bir noktada toplayacaktır bu kitap.. Mükemmel değil ama zaten mükemmel olmayışı onu samimi kılıyor..
Şems,Bir Katil,Fahişe Çöl Gülü,Mevlana Celaleddin Rumi,Dilenci Hasan,Amerikalı Ella,Sarhoş Süleyman.. Hepsi ve daha fazlası bütün bir hikayenin parçaları,her bir karakterden alacaklarınız da sizin kendi içinizde barındıklarınızdan ibaret.. "Bir Fahişe Çöl Gülü'nden ne öğrenebilirim ki "
diye dudak bükmeniz de hala,bu kitabı okumamuş olmanızdan,kim olduğumuzu nereye gittiğimizi bilmeyişimizden ibaret..
Şems'in Kırk Kuralından İlk ve En Etkileyici Olanı..
"Yaradanı hangi kelimelerle tanımladığımız, kendimizi nasıl gördüğümüze ayna tutar. Şayet Tanrı dendi mi öncelikle korkulacak, utanılacak bir varlık geliyorsa aklına, demek ki sen de korku ve utanç içindesin çoğunlukla. Yok eğer, Tanrı dendin mi evvela aşk, merhamet ve şefkat anlıyorsan, sende de bu vasıflardan bolca mevcut demektir."
27 yorum:
Bab-ı Esrar / Ahmet Ümit... Okudun mu? Konuları çok benzer. Belki hoşuna gider diye belirtmek istedim ^^ (:
geçenlerde kitapçıda bu kitabı gördüm. elime aldım evirip çevirip geri bıraktım yerine. arka kapağında okuduklarıma mı ısınamadım nedir? gerçi ne yazdığını şimdi hiç hatırlamıyorum :) neyse senin bu yazından sonra bu kitabı bi kez daha incelemeye belki de alıp okumaya karar verdim. teşekkürler canım..
uzun zamandır okuduğum en güzel kitaptı.masumiyet müzesini okurken bu kitap iyi güzel hoş da.. dediğim anda çıkıverdi piyasaya koşup kaptım hemen kitapçıdan=) şiddetle tavsiye ediyorum herkese
Onun tarzini hep sevdim, her ne kadar pek cok konuda bagdasamasam da onunla kelimeleri kullanisini sevdim :)
Suna bir goz at derim !
http://www.cukurovastratejik.com/haber_detay.asp?haber_id=124
yabancı birinin bakış acısından çok ilginç olmalı
sağol paylaştığın için okuyacağım bende
haftalarca çıkmasını bekledim, çıkar çıkmaz da okudum; ama genelde elif şafak kitaplarını bir çırpıda okuyuşum gibi değil, yavaş yavaş, sindirerek okudum. şafak'ın da dediği gibi, eğer bir kitabı bitirdikten sonra hala aynı insansak, o kitap başarısız bir kitaptır. ben "aşk"tan sonra değiştiğime inanıyorum.
@wilhelmina:hiç ahmet ümit okumadım desem inanır mısın ? böyle gairp takıntılarım var,niye bilmiyorum..
ama merka ettim şimdi bu kitapla bağlantı kurup tavsiye ettiğin için..
@gülcan:sen iyi bir okuyucusun tahmin ettiğim kadarıyla,okumanı isterim,mutlaka birşeyler bulacaksın..
@cadı:farklıydı..bu kitaptan hoşlananlarla ayrı ayrı sohbet etmek isterim aslında.. bu da büyük bir zevk olacaktır ..
masumiyet müzesi mi bende şu etkileri bırakmıştı ..
http://ufuruktenprenses.blogspot.com/2008/10/masumiyet-mzesi-orhan-pamuk.html
@MoonSun:Şaşırmadım,masum görünmesi hanımefendi olması,baız gerçekleri değiştirmiyor..
İçten çalışıyor belli ki,ama bu çizgisiyle muhafazakar bir gazetede(zaman) nasıl yazıyor onu anlamış değilim?
@GeCe:dilerim en kısa zamanda olursun canım..
@pia:haklısın,bende değiştim,uzun uzun düşündüm,düşünmek için kendime vakitler oluşturdum.. bazı değerleri sorguladım,bir kitaptan başka ne bekleriz ki?
Daha bu sabah bitirdim, çok zevkle okudum. Karalama kitabı gibi onlarca satırın altını çize çize...
Elif Şafak'ın okuduğum ilk kitabı Siyah Süt'tü, açıkçası hiç beğenmemiştim onu, bitirmek eziyet gibiydi. Ama Türk kadın yazarları ısrarla okumak istediğimdendir herhalde okuyacam bunu dedim, eğer beğenmeseydim bir daha Elif Şafak okumazdım :)
Ama şimdi diğer kitapları bekliyor sırada :)
Okumayı planladığım kitaplardan biri =)
elif şafak çok sevilen birisi bende çok severim.bloğunuz çok sıcak geldi ellerinize sağlık:)
Med-Cezir yazılarını okuyorum şimdi ilk kez ve tam anlamıyla bayıldım. Soyuttum, iyice soyutlanıyorum. Demek ki Aşk'ı okumamam gerek. Ben de kitabevinde gördüm, renginden midir nedir arkasını okumadan bile bıraktım :p
@yolunu şaşırmış kelebek:Siyah süt bir temaya oturmuştu,ben bekar-çocuksuz biri olarak tad almadım,ama belki bu özelliklere sahip olan kadınlar etkilenmiştir..
ilk kitap seçimin keşke bit palas falan olsaydı belki severdin..
türk kadın yazarları bende destekliyorum siyasi ve dünya görüşlerime uymasalarda..
@Asya:fikir edinmiş oldun asya'cım,umarım hoşuna gitmiştir..
@kubra zeynep kara:hoşgeldin,blog için "sıcak " ifadesini kullanan ilk kişisin ve beni çok mutlu ettin ,teşekkür ederim..
@pRncfRn:Şükür,ortak bir nokta bulduk şekerim :P
off kitap kapağı tasarımı zerre kadar kitabı yansıtmıyor,kapak yaş 17 kitaplarında ki aşk böcüklüğü kapaklarından..
olmamış cıks!
bu güzel yazından sonra prensescim bu kitabı okumak farz oldu bana :)
ne güzel bir kural şems'in söylediği , etkileyici gerçekten de.
roman moman -bukowski dışında- pek okumam. hayatım boyunca hep tarih, siyaset, politika, güncel ve teknik bilgiler içeren kitaplar okudum. geçenlerde bu kitabı alsammı diye çok düşündüm. otobüste okurken elimde pempe pembe falan. yok yahu :) halbuki elif şafak'ı da severim. üslubu hoştur.
güzelden bir maya katmak,
tabii ki güzelliği yeniden icat etmek ten daha evladır.
kolaydır
güzeldir
akıllıcadır
doğru olan da budur.
eğer ışığa direk muhatap olamıyorsanız
ancak muhatap olanlardan yansıyanlarla
tarif edebilirsiniz onu.
yani aşkı....
okumadığım bır yazar , bılmedıgım bır kıtap .gorunce alıcam canım :)
çok güzeldi inanılmazdı
son bir kaç kitabını sevmemiştim, ama aşkı elimden bırakamadım. :) çok güzeldi kesinlikle.
hımm şimdi ben bu hatunu hayatımda gorusleri açısındanda dunyaya bakısı acısındanda tek geçerim..kitapları evet kesinlikle cok guzel!
araf benim için bambaşkaydı mesela..ardından baba ve piç..
ama belirttiğin yorum kesinlikle son nokta olmus! :)
Kitabı okumadım ama ben de geçenlerde Ahmet Ümit'in Bab-ı Esrar adlı kitabını okudum. Orada da yine Mevlana ve Şems'den bahsediliyordu. Sanırım konuları birbirine benziyor. Açıkçası ben de merak ettim şimdi. İlgini çekerse okumanı tavsiye ederim, mükemmel ötesi bir kitap değil ama okunmaya değer.
Sevgiler.
Elif Şafak bence sürekli kendini geliştiren ,yenileyen bir yazar. Zaman daki köşe yazılarını da takip ediyorum. bnece son yılların en başarılı yazarıdır kendisi...
Adsız Prens:ben kitabı daha okumadım ama okuyanların yorumları çok dikkatimi çekti şimdi gidip alacam inşallah güzeldir.
Elif Şafak'ın Bit Palas'ını okumaya başlamıştım lisedeyken ama hiç hoşlanmayıp bırakmıştım. Yazarın çok yavaş konuşmasına, sürekli uykudan yeni uyanmış gibi durmasına ve herkesin bir şey kanıtlamaya çalışarak elinde onun kitaplarıyla dolaşmasına sinir oluyordum. Pembe ve üzeri kalpli kapağını da görünce ıyykk dedim hayatta okumam ben bu kitabı. Ama tatilde yanıma aldığım son kitabın son sayfalarının eksik olduğunu farkedip bu kitabı bulunca okumaya başladım. Bitmesin ve uzun uzun düşünerek okuyayım istiyorum ama tutamıyorum kendimi, çok hoşuma gitti!! Başta fazla önyargılı davrandığımı kabul etmeliyim galiba...
walla arkadaşlar ben bişey anlamadım anlayan varsa bana bu kitapta ne anlaaatıldığını yazabilirmi sevinirim
Analiz
http://yenisafak.com.tr/yazarlar/Default.aspx?t=30.08.2009&y=DucaneCundioglu
Yorum Gönder