Ayşe Arman'ın Cesareti(?)

18 Haziran 2009
Ülkede kavram karmaşası var,hem de öyle çok ki..Bütün kavramları yanlış öğreniyor kabulleniyor ve ona göre değerlendiriyoruz. Kendi gazetesinde Ayşe Arman'ın erotik fotoğrafları bu ifade ile sunuluyor "Cesaret" Dileyen dilediği fotoğrafı çektirebilir,tabire göre daha cesaretlilerini de görmüştüm.Ayşe Arman'ın fotoğrafları pek de erotik değil,niceleriyle kıyaslandığında.

Sunulan kavramda hata var,cesaret bana göre daha çok başarılması güç fakat sonucu faydalı işler için kullanılan bir kavram."Teröristin üstüne atlayan polis bir cesaret örneği gösteri" türünde.. Belki de benim kavramlarımda hata vardır.Belki de ben cesareti çok daha kutsal ve faydalı bir noktaya koymuşumdur.

Temelde kadın veya erkek bedeninin kullanılmasına karşıyım.Bir ürünün satışı,bir markanın tanıtımı veya doğrudan kişinin kendi bedenini pazarlaması.. Bunun dini bir tarafı yok,din ne der ne demez,bunu hayatımdan çıkartsam bile bu böyle.Yani yarın bundan böyle "bize bütün gıdalarımızı veren toprak anaya tapıyorum" desem bile bu değişmeyecek.Erkeği bir kenara atıyorum belki de ayrıncılıktan ama kadın bedeninin sunulmasına hepten karşıyım.Yani ortada feminist bir yaklaşım varsa yıllardır,cıngar potansiyeli yüksek feminist kadınların buna neden karşı çıkmadıklarını anlamaya çalışıyorum.

Çıplaklığı,soyunmayı,tahrik edici fotoğraflar çektirmeyi cesur bulmak,düpedüz bunu teşvik etmek anlamına geliyor.Siz cesur değilsiniz o yüzden kasıklarınıza gelen kıvrımlarını göremiyoruz? Sığ değil mi? ya da ne kadar çıplak kalabilirseniz o kadar cesursunuz..

"Plaj da ipli bikinisiyle ve tangasıyla nefesleri kesen şarkıcı Zabbuti Zubbuti,üstsüz güneşlenerek kendisine ne kadar güvendiğini kanıtladı " Ne ki bu, bize her sunulanı kabul etme potansiyelimiz var niyeyse.Eee hepimiz öyle güneşlenelim o zaman hatta o yaz plajda tamamen çıplak güneşlenme cesaretini gösterene epilasyon aleti falan hediye edilsin.. Güzel kampanya bunu yollayayım ilgili markalara.

"40 yaşıma gelmeden baştan çıkarıcı bir kadın fotoğrafı çektirmek istedim" diyen birine "wooaw öyle seksi ki,hem kocişi de kızmamış,hem de bebesi de var,ona armağan bırakmak istemiş ilerde anı olur diye,ne şirin değil mi" diye yorumlar yapmak da neyin nesi? Hangimiz baştan çıkarıcı kadın fotoğrafları çektiriyoruz,evimizin duvarına asıyor,gururla gösteriyoruz yada hanginizin eşi böyle bir cesaret örneğine destek veriyor.İki yüzlülüğün kralı ortada,evden dışarı çıkmanıza surat asan bir adamla evli,bir erkeğe göz ucuyla baksan meraktan,gözü morartan adamlarla birlikte olan kadınlar erotik fotoğraf destekçisi oluyor.

Mesele bu fotoğraflar çekilsin,çekilmesin değil..İsteyen kolye yaptırsın boynuna assın cinsel organını umrumda olmaz ama..Sunulmasın,örnek gösterilmesin,alkışa layık bulunmasın,modernlik,cesaret,kendine saygı,özgürlük diye lanse edilmesin..Ve artık kadın bedeni kullanılmasın..

Foto

36 yorum:

bi dost dedi ki...

bence de bu cesaret değil, saçmalık. yani dediğin gibi, kim napıyosa yapsın tabi ama.. ayrıca madem cesur olmak adına yapmış, orasını burasını koluyla bacağıyla da kapatmasaymış yiyosa. cesursa öyle çektirsin. yemez tabi. ödlek ayşe :Pp

Defnenin Annesi dedi ki...

cesaret degil tabiki belkide amerikalilara özenme falan. Ama bizim kültürümüz bence buna izin vermiyor. Belkide tekrar bi medyatik olmak istedi, belki bunun arkasinda kitap, film, tv programmi veya dizi projesi falan yatiyordur kim bilir.

neslihan erzincan özgür dedi ki...

çıplaklar kampındakilere oscar verilsin....

Feride Nizamettin dedi ki...

Ben de oradaki "40 yaşıma gelmeden bir isteğime daha kavuştum" cümlesine çok güldüm yaw. Ulan dedim 40'ıma şunun şurasında 3 yıl kaldı hiç Nihat Odabaşı'na çıplak erotik poz verme hayalim olmadı ne kadar sığ ve hayal gücü sınırlı bir insanım dedim :)))

Şimdi çok moda ya, ölmeden önce yemeniz gereken 100 yemek, gitmeniz gereken 100 yer vs vs. Demek 40 yaşına gelmeden yapmamız gereken şeyler listesinde bu da var. Soyunun kızlar..!!!

İrma dedi ki...

hadi eşi çok geniş! hayalini gerçekleştirsin dedi. sonuçta o bir anne, kızı ilerde annesinin çıplak fotoğraflarıyla mı övünecek? bakın annem ne kadar cesur mu dicek. hangimiz annemizin çıplak pozlarıyla cesaretini sergilemesiyle övünmek isteriz??

Yağız Gönüler dedi ki...

Emekli manken Çokge Nişoğlu, ilerleyen yaşına rağmen taksimde çırılçıplak gezerek kendine olan güvenini ve halka olan "ben ruhospizosum" görüşünün iyice cılkını çıkarttı. Yaşasın medeniyet. Soyunun!

Banu dedi ki...

Bu kadin kim icin ne icin soyunmus bi ki?? Madem kendi istegi hayali icin soyunmus, fotograflari studyosundan gooogruu evine gitmeliydi, en isi var hello dergisinin icinde falan...Teshir acikca teshir bence..

siminya dedi ki...

kullanılan kelimeye dikkat çekmeni sevdim "cesaret"
insan öteki cesaret örnekleriyle kıyaslayıp çıplak poza vs. böyle denmesini yadırgıyor. belkide yerine başka bir kavram kullanılmalı ama bizde hiç bir hatalı kavram düzeltilmez malum.

ama acaba, cesaretin türlü türlü çeşidi var bu cesarette başka bir tür cesaret türüne giriyor olabilir mi?

Onur Aydın dedi ki...

to do list :

- 30 yaşına gelmeden bu ne len tarzında röportajlar yapıp Hürriyet'te yazar ol.

- 40 yaşına gelmeden Nihat Odabaşı'na çıplak poz ver.

- 50 yaşına gelmeden Rocco ile porno filmde oyna.

- 60 yaşına gelmeden....

Asortik Krep dedi ki...

Gereksiz bir show olmuş.Hani meşhur olmak için soyunuyorlar ya zaten meşhursun ne gerek var ki buna..Kendin içinse çektir evine götür (önceki yorumlardaki Banuya katılıyorum) çok güzel olsan ,ondan güzel kadınlar var.. ama allah için Nihat Odabaşı güzel çekmiş de bize şimdi ne faydası var. Bence bir sıfır yeniğiz kadınlar olarak, güzel yazı yazarak kendini kanıtlamış biri daha bize başka güzelliklerini kanıtlama çabasına girmiş yani..İyi de biz bunu ne yapalım.Ne kazancımız oldu ki onun çıplak resimleriyle..Sadece ve sadece kendini teşhir etmekse amaç evet bunda başarılı olmuş.Bence özgür yazı yazabilmek daha büyük bir cesarettir; cinselliği sonuna kadar bir kadının yazması cesaret ama çıplak resimler çektirmek değil.Güzel olmadığından değil, bir işe yaramadığından.Ha belki piyasası yükselmiştir o da bizi ilgilendirmez.

ESTHER dedi ki...

Nihat Odabaşı çok şeker bir insan ve Türkiye'nin en iyi moda fotoğrafçısı. Vogue Paris bile bazı eserlerini taklit ediyor adamın. Pek çok eserini olduğu gibi Ayşe Arman'la yaptığı çalışmayı da beğendim...

Ayşe Arman hoş bir kadın. Yazılarını beğenen olur, beğenmeyen olur bilemem. Ama şöyle bir bakınca hoş bir hatun görüyoruz sonuçta. İyi poz verdiğini düşünüyorum... Nude poz vermek zor iştir, vücuduna güvenmek yetmiyor, çıplak ya da yarı çıplakken objektifin karşısında rahat olabilmek de ayrı bir cesaret işi. Bu yüzden cesur buldum ben Ayşe Arman'ı...

Neden bu pozların bu kadar konuşulduğuna gelirsek. Türkiye'de yaşamamızın ve türk insanının çıplaklıktan pek haz etmemesinin, Ayşe Arman'ın ünlü olmasının ve 40'a merdiven dayamış olmasının, evli ve çocuklu olmasının payı var.. Tabii en önemlisi de ünlü olması. Ünlü insanlar konuşulur. Ayşe'nin pozları da bi süre konuşulacak. Ortada düzensiz giden bi durum yok bence...

Çok beğendim ben!

İsMurat dedi ki...

Hep derim, bunların bi iki tanesini alacan Taksimde ibreti alem olsun diye sallandıracan bak daha yapabiliyorlar mı.

Bir erkekten hoşlandığı zaman kocasına telefon açıp durumu anlatan ya da erkekleri seksi çağrıştıran ya da çağrıştırmayan diye sınıflandıran bir kadından ne beklenir ki...

Allahtan dileğim inşallah 100 yaşına kadar yaşar da biz de yine 4 gözle bekleriz soyunmasını.

Ayıp ayıp, bizim gibi sürü ve model zihniyetiyle haraket eden bir ülkede böylesi ön plana çıkmayı esefle kınıyorum arkadaş.

Busra Akdogan dedi ki...

iki gün arayla aynı temalı yazılar yazmışız. iki gün önce "Çıplaklığın özgürlük ve sanatla ilişkisi" başlıklı bir yazı yazmıştım ve aynı konuları işlemiştim. Feministlerin bu konuda sessiz kalmaları da gerçekten düşündürücü. Bunu ben de çok merak ediyorum!

Durukan Duru dedi ki...

Anekdot: Gladiator'de kötü adam (Commodus) babasını (Marcus Aurelius) boğmadan önce ağlayarak 'cesaretin de çeşitleri vardır' der. Sanırsam yaptığı çeşitlemelerden biri 'sosyal cesaret'dir. Ya da öyle birşey.

Kalemiti (En hakikisinden ama...) dedi ki...

Bütün kavramların içini boşaltan bu tarz kirli insanları sevmiyorum. Ne acı ki bu kadına özenen bir sürü insan var.Bu kadın bulunduğu yere nasıl gelmiş? Nerelerden geçmiş? Bulunduğu yer ne? Yaptığı şeyler başarı mı? Başarı bu mu? O röportajları eşeği bağlasan yapamaz mı? Bu kadın, kadınlara rol model olduğunu sanıyor ya, ben ona yanıyorum.

ella dedi ki...

belki ayşe armanın aile hayatı böyle birşeyi kaldırabilir. fotoğraflarda çok güzel çıkmış olabilir ama iş kabul meselesine gelince böyle fotoğraflar ne babam tarafından nede kocam tarafından kabul görür. bırak fotoğrafları duvara asmayı beni direk duvara asmayı tercih ederler herhalde :))

pharaoh dedi ki...

bence turk insani olarak bir an once kendi ciplakligimizla barismamiz gerekiyor. toplumun gozunde 'firlama', 'zipir' bir yeri olan ve pek de ciddi konulara deginmeyen bir hatunun bile yaptigi su olaydan bu kadar travmatik anlamlar cikariyorsak, gidilecek cok yolumuz, gazetelerde de okuyacak cok sapik, tecavuzcu vs. haberleri olacak demek.

Üfürükten Prenses dedi ki...

@bi dost:güzel bakış açısı :) demek ki yeterince cesur değil,korkak hatta :P

@Defnenin Annesi:Evet olabilir,bu yolla dikkat çekeceğini biliyordu.Öyle saçma bir sistemimiz var ki çıplak poz verdin diye sabah programı sunabiliyorsun mesela? nasıl bir bağlantıysa artık..

@neslihan:türkiye'de olsa verilir.. vardır belki de,cidden çıplaklar kampı var mı türkiyede:)

@psikopati:40 yaş bu tip kadınlar için ölüm yaşı gibi birşey..

Aaa 3 yılın kalmış,acele et nihat odabaşı'nı bir an önce ikna et:P

@İrma:Eşi geniş olur mu,lütfen..Eşi özgüveni yüksek,kendini bilen bir erkek,ona göre öyle yani..

@Vincenzo:"ruhospizosum" bu süpermiş ya :P

@Banu:işte orada teşhircilik giriyor ortaya,bedenini kullanarak ilgi çekiyor,para kazanıyor ve konuşuluyor..Çok güzel bir noktaya parmak basmışsın..

@Siminya:

Tdk'nın tanımı şu:

1. Güç veya tehlikeli bir işe girişirken kişinin kendinde bulduğu güven. 2. Yüreklilik, yiğitlik, yürek ve göz pekliği: “Bütün halk türküleri gibi ölenin örnek cesaretini öven türkülerdi bunlar.” -N. Cumalı. 3. Cüret. 4. Çekinmezlik, atılganlık

Sanırım kavram karmaşası konusunda haklıyım ya da değilim.Bu abla çıplak kalmayı cesaret örneği görüyor kendince..

@Nerval:bayıldım yorumuna ya..Hala gülüyorum.Rocco ile porno filmi de çeker mi ki acaba :P

Feride Nizamettin dedi ki...

üfürükçüğüm dün aile ortamında bu konuyu konuşurken babam istediğini elde etme şansına kavuşmuş ve bunların da tadını çıkaran bir kadın, ayrıca kadına bu kadar baskı uygulayan bir toplumda çatır çatır çıkıp da soyunduysa helal olsun, kocasını da tebrik ediyorum dedi. bakalım 3 sene içinde kendisi de cesur bir kıza sahip olacak o zamanki düşüncelerini de yazarım:)))))

ben mi babamdan daha az modernim, yoksa babam her halükarda kendi bünyesindeki kadınların o kadar cesur olmadığını bildiğinden mi çok rahat bilemiyorum tabii.

Üfürükten Prenses dedi ki...

@Asortik Krep:Kendisi için çektiğini söylüyor,anı kalsın diye,yaşlanmadan hayalini yapsın diye,odasına asabilsin diye.. vs vs..
Ama bunu sunuyor,pazarlıyor,satıyor..Böylelikle kendine yatırım yapıyor.Hadi buna da tamam ama sen gazetecisib,model dğeil ki?

@Esther:Fotoğraflar hakkında yorum yapamam zira teknik ve akademik bir bilgim yok.

Fotoğraf çektirmesinin benim için sakıncası yok,izlemem bakmam görmem satın almam dergiyi,çok da önemli değil..

Sadece lanse ediliş tarzından rahatsız oldum,bunun herkesin yapamayacağı cesarette birşey olarak lanse edilmesinden.

not:fotoğrafları eleştirmeden duramadım yine..Öncelikle fotoğraflar doğal deği,bu kadın Ayşe Arman değil yani,kendisinden farklı oldukça..

Madem fotolar doğal olmayacaktı o zaman sarkmış göğüsleri toplanabilirdi diye düşünüyorum..

Ayrıca Nihat Odabaşı'nın şu deri çizme takıntısından böğğ geldi,adamın fantazisi var galiba bununla ilgili :P

@İsMurat: Hem halka ne verirsek alıyorlar diyorlar sonra da ne verdiklerine dikkat etmiyorlar..

mahalle fotoğrafçıları yaşadı valla,artık kadınlar 40larına gelmeden fotoğraflarını çektirirler :P

@Büşra:Yorumundna sonra hemen okudum hatta Ayşe Arman ile ilgili bugün yazdığın yazıyıda okudum.Aynı yerden bakıyoruz,hatta sen daha iyi anlatmışsın kabul ediyorum ;)

@Durukan Duru: "Sosyal Cesaret" güzel bir tabir oldu.Mahalle baskısının getirdiği isyan türünde birşey galiba..

@Altuğ Koç:Kocası destekliyor,gurur duyuyor kanımca,haklıdır belki de,bilemiyorum.Erkek mantığı nasıl işliyor bilmiyorum.Ben başka kadınların pozlarını zevkle izliyorsam karımınki de güzel olabilir herkes görmeli diye düşünüyordur belki..

@E.Deran:İşte bu..! Çok güzel anlatmışsın.. benim canımı sıkan bu,ben modern türk kadınının simgesiyim de,sonra da soyun işte budur,gidilecek yol budur de..

ya kendine kavramlar yüklemeyeceksin ya da dikkatli davrancaksın değil mi ?

yorumun için teşekkür ederim ..

@Owl: :p aman dikkat

@Pharaoh:Bu tepkiyi tecavüz haberleri ile nasıl bağdaştırdığını anlamak isterdim.

Üfürükten Prenses dedi ki...

@pisikopati:Aman aman.. bence baban,bazı konulardaki düşüncelerinizden emin olduğu için böyle konuşuyor.

Aynısını yapsan,aynı tepkiyi vereceğini sanmıyorum ama merak etmiyorda değilim :P

İçten Organ dedi ki...

Anladığım kadarıyla blog okuyucuları erotik cesaretlikle pornografik cesaretliği karıştırıyor...

Ama ben de sizin dediğiniz gibi olmasını isterdim... :D

Primarima dedi ki...

İçimden geçenleri yada kafamdan geçenleri senin gibi dile getirme yada yazıya dökebilme yetenegım olsaydı keşke...ne guzel yazıyorsun okudugum zaman ohh be bırı benım gıbı hıssedıyor ve bunu bırcok kişiye duyuruyor dıyorum.Biri bana Ayşenin resımleri hakkında ne dusunuyorsun dıye sorsa kafamdan aynen senın yazdıkların gecer fakat sorana sadece hoşlanmadım dıye cevap verırım...ama bırısı bana bu soruyu sorarsa adres olarak gösterecegım bir yazı var artık:))Allah razı olsun parmaklarına sağlık:)

Colorful dedi ki...

katıldığım tek yorum Esther'e ait!

Travis dedi ki...

cesaret mi?
kriteri bile deildi ki:)

LoLLa dedi ki...

:s enemmm balım cok sinirlenmissin yaa :s
soyundu da bi boka yaradi sanki

defne dedi ki...

terbiyesizliğe cesaret kılıfını giydirip halka pazarlamak.. iyi fikir?!

Adsız dedi ki...

Kadin vucudu dunyadaki en estetik, en guzel seylerden biridir. Bu yuzden yillardir erkek model&mankenleri degil kadinlari medyada daha cok yer alir ve insanlar tarafindan isimleri tek tek bilinir. Mesela bi adriana limayi kim bilmez? sor bi erkek model? i ih. Mesela o ayse armanli dergiyi kac kisi almamistir ki? veya sen bikini alicaksin, baktin bi firmanin websitesine tas gibi modelin ustunde bok gibi bi bikini var..inan alicaksin o bikiniyi.(basite indirgemeye calisiyorum ornekleri) dedigim su ki yillardir kadin moda,tv,kisacasi medya ve reklamda kullanilmistir ve hic bi zaman sasmaz. Kadinlar kendi istekleriyle soyunup poz vermek isterlerse feministlere soz dusmez. Feministlerin ilgilenmesi gereken daha onemli konular var turkiye'de. ornek? kadin erkek esitligi, is alanindaki seksist davranislar, vb vb. Seni tanimiyorum ama burda bu yorum yazan kadinlar hemcinslerini desteklemek yerine cik cik cok ayip demeye devam ederlerse bu sistemi sonuna kadar hakediyolar derim. O zaman sokakta dar pantolon giyince(teshir ya bu sozde) sana orospu diyen erkeklere de haklisin canim, bi hataydi oldu dersiniz. yazik.

n.ackgz dedi ki...

Çok güzel ifade etmişsin herşeyi kalemine sağlık..

papatya dedi ki...

Bende senin gibi dusunenlerdenim prenses'cim.Hep karsiyim hep de karsi olacagim.Aslinda bunlara sebep olan hemcinslerime kiziyorum ben.

rusi dedi ki...

blogunu ilk defa bugün keşfedip okudum ve söylenmesi gereken şeylerin hepsini söylemişsin.banada alkışlamak kalıyor...

Adsız dedi ki...

onu bunu bilmem boyu pek uzun gözüktü gözüme:)
kitabım çıksın bende poz verecem ama çıplak değil heveslenmeyin:P

bu yortumu yazan da bir bayan dedi ki...

esther 'e sonuna kadar katılıyorum.oldukça estetik ve hoş fotoğraflar.

öle abartılı ki yazı, kadın bedeninin kullanılmasına kadar getirmişsin olayı.

o yaşta bir kadının objektif karşısında rahatca poz vermesi evet cesaret işi.fotoğrafa bakınca ne gördüğümüz tamamen bizim zihniyetimizle ilgili.işi orospuluğa yok işte kızına eşine kadar getirmeyi gereksiz buluyorum.Ne yaptığının farkında olacak kadar zeki bir kadın çünkü.

ben baktığımda çok başarılı bir fotoğraf çalışması görüyorum ve hoş bir kadın.bu kadar basit.

bu şekilde yazılar yazmak yanlış düşüncelerin türemesine neden olur esasında.olayı toplumsal sorumluluk boyutuna getirmeyın,yeterli.

evdeofis dedi ki...

yirmili yaşlarında çarşaf giyip irandaki kadın haklarını savunmak için kalkıp irana gitmiş bir kadın bu. hiç şaşırmadım şimdi soyunmasına. bunu kimin yararına yaptı. dengesizliğin daniskası. yazınıza tamamen katılıyorum. helal olsun size ki uyanıksınız. diğer çıplalıklığı cesaret olarak görenler gibi uyumuyorsunuz.

"PRETTYCOOL" dedi ki...

cesaret ne kadar ucuz bir meziyet oldu buralarda da biz erişemedik...kesinlikle her harfinin altına tek tek imzamı atıyorum prenses,ve tebrik ediyorum,bedenler kullanılırken feministlerin bu arada neyi savunduğunu,dertlerinin ne olduğunu,bu tarz şeyler yaşanırken hangi "daha ateşli mesele"lerin dibini kazdıklarını da ayrıca merak ediyorum,yazılarına bayılıyorum,sen yaz hep yaz...

Adsız dedi ki...

süper valla, nedense gazetede ne cikarsa inanma gibi bi potansiyelimiz hakikaten var

özlem

Related Posts with Thumbnails