-Panorama 1453 Tarih Müzesi-

26 Mart 2010
Aslında üstünden koca bir hafta geçti neredeyse ama haftasonundan önce paylaşmak istedim.Belki ne yapsam bu haftasonu düşüncenize yardımcı olabilir. Pazar günü zat_ı muhterem'i sürükleye sürükleye götürdüm.Gittiği her yere zorla gidiyor ama dönerken "iyi ki seni buraya getirdim" diyor..!! Kim kimi getiriyor anlamıyorum,gideceğimiz her yere ben karar veriyorum,programı ben yapıyorum ama niyeyse götüren o oluyor :P

Panorama 1453 Türkiye'nin ilk panoramik müzesi.Dünya'da ise sadece 30 adet panoramik müze bulunuyor.Üç boyutlu ve 360 derece ve inşa edildiği yer neticesinde de tam fethin içinde buluyorsunuz kendinizi.. Pazar günü öğleden sonra gittik,oldukça kalabalıktı.Televizyon izlemekten başka birşey yapmaz Türk halkı mantığının tersine dolup taşıyordu,üstelik gelenlerin sosyo-ekonomik durumları hiç de iç açıcı değildi ama gelmişlerdi.Demek ki neymiş fiyatı makul tutup özenli bir çalışma yaptığınızda müzeden ne anlar dediğimiz bu halk gelebiliyormuş.Gişe de bulunan görevli haftaiçi de başka bir yoğunluğun olduğunu öğrencilerin geldiğiniz söyledi.Mutlu oldum.




Öncelikle şunu belirteyim ki çektiğim fotoğraflar çok hmm basit..Kesinlikle orada bulunduğunuzda hissedeceklerinizi size yansıtmıyor.Bir tablonun fotoğrafını çekmişim gibi görünüyor ama aslında müzede yaşar gibi oluyorsunuz.İlk 30 saniye içinde hissettikleriniz sizi duygulandırabilir eğer biraz tarih bilginiz var ise..Çizimler 3 senede tamamlanmış ve kesinlike çok başarılı 10.000 figür resmedilmiş. Hiçbirşey unutulmamış tek tek her detaya bakmak istiyorsunuz.
Beni en çok etkileyen gök kubbe oldu.O kadar başarılı bir çizim ki gerçekten gökyüzüne baktığınızı düşünüyorsunuz.Bulutlardan Fatih'in silüetini yapmışlar ama biz göremedik..
Fatih Sultan Mehmet.. İstanbul^'u fethettiğinde sadece 21 yaşındaymış.. Dua eden Fatih Sultan Mehmet'in hocası Akşemsettin..
Müzenin Hazırlık Çalışması
Minyatürü :)
Tasvir için herşey düşünülmüş.. Toplar en önemlileri tabii..



Müzeye girmeden önce fethin anlatıldığı tablolar var.Eğer alırsanız ki bence alınmalı müze alanında da size yardımcı olacak "Sesli Rehber" bu tabloları da seslendiriyor.

Gittiğimiz gün Nevruz Kutlamaları(?) vardı. Heryer ellerinde sözümona Kürdistan bayrakları bulunan insana benzeyen şahıslar vardı.O psikolojide öyle kinlendim ki.. Zaten bu açılım beni inanın hiç olmadığım noktalara getirdi. Bir kaç zaman önce faşistsin diye hakaret etmek isteyenlere galiba evet öyleyim deme noktasına geldim.Hani yakınlaştıracaktı bizi bu açılım..? O "biji apo" diye bağıran şerefsizlerin yanından saya söve uzaklaştık aslında hava çok güzledi park da çok güzeldi ama birisini yakasına yapışmamak için zor tuttum kendimi.. Keşke defolup gitseler mutlu olmadıkları bu ülkeyi bize bıraksalar,keşke..

6 yorum:

arinna dedi ki...

Yahu neden herşey istanbul'da?Kıskandım yeminlen.Ama ilk ziyaretimde gidip göreceklerimin arasına aldım,paylaştığın için sağolasın.

papatya dedi ki...

Gercekten cok guzelmis.Bu gezimde ayarlayabilirsem gezmek isterim dogrusu..
Sevgiyle kal..

nohut oda dedi ki...

panoromil müzemizi bende cok begenıyorum 2 kere gıttım üçleyedebilirim:)
sevgılerr

Unknown dedi ki...

harika bir paylaşım olmuş canım teşekkür ederim

Yağız Gönüler dedi ki...

Bir türlü gidemedim. Ellerine sağlık yazı için.

Tespih Taneleri... dedi ki...

Ne kadar cok gitmek istiyorum bir bilsen ve istanbulda yasamama ragmen bir turlu kismet olmuyor.Oyle yogun bir tempoda geciyor ki hayat bazen dusunuyorum da neye kime diye, koskoca Fatih Sultan Mehmed'in muthis hayraniyim.resimlerde cok guzel cikmis.Insallah en kisa zamanda nasip olurda gidebilirim.
sevgilerimle

Related Posts with Thumbnails