Myra Antik Kenti,St.Nicholas (Noel Baba) Kilisesi,Finitaş :)

25 Temmuz 2010
Demre(Kale)'ye vardığımızda burada ne yapsak ki gibi bir durumda kaldık.Pek araştırmamıştım.Aslında Demre'de duraklamamızın sebebi de benim adını benim verdiğim "Ayı Ayak Sendromu" yaşamamdı.Ayaklarım inanılmaz şişti,tahmin edemeyeceğiniz kadar şişti.Yürüyemiyordum artık,arabada koltuğu olabildiğince geri çekip cama doğru uzatıyordum ve muhtemelen karşıdan gelen araçlar kro'ya bak diyorlardı.

Akdeniz'in havası bana yaramadı özetle,Demre Devlet Hastanesinde muayene oldum ama muaeyene akıllara zarar,elini bile sürmedi dedemiz,dedemiz diyorum çünkü çok yaşlıydı doktor.Hastanede herkes tatil modunda.İlaçları yazdı beni şutladı,Kekova'da tansiyonum ölçülmüş yüksek çıkmıştı ona bile gerek duymadı.Velhasıl ayaklarım İstanbul'a gelene kadar asla normale dönmedi.Kan grubum A rh pozitif bu grup daha hassasmış şişliklere..

Myra Antik Kenti


Myra Likya Birliği'nin liman kentlerinden biri ama en önemli özelliği dinsel açıdan önemi. Demre merkezine oldukça yakın bir mesafede olan Myra turistlerin ilgisi büyük çünkü Hristinyanlık tarihinde dini merkez olarak kullnılmış ve yine Hristiyanlar için kıymetli çeşitli din görevlileri burada çalışmış.Ziyaretçiler Hristiyanlar olsada Arap turistlerin yoğunluğu da gözümüzden kaçmadı.Giriş 10 tl ben size yine Müzekart tavsiye ediyorum.

Kısa bir sürede o kadar çok antik kent gezdik ki,bir süre sonra aralarındaki farkı anlayabiliyorsunuz.Dışardan bakıldığında hepsi birbirine benziyor gibi görünsede hepsinin hikayesi başka,yaşanılanlar,mezarlar,kabartmalar hepsi sizi bir yerlere götürüyor.


Tiyatro'da mavi nokta şeklinde görünen benim kocam :) Tiyatronun büyüklüğünü buradan anlayabilirsiniz.Tiyatro duvarlarına yazılan ve orada bize tercime edilen yazılar muhteşemdi.Dünya'nın kaç bin yıl önce bile değişmediğini anlatıyordu adeta..

"bu duvarın dibindeki yer seyyar satıcı xxx'e aittir,başka kimse burada satış yapamaz"

"moskos, demetriosun kızı filisteyi seviyor"


Uyarılara,güvenlik bantlarına rağmen mezarların içine girdim.Evet girdim çünkü ben türküm,güvenlik,yasak ve merak.. Dna kodumuzda yasakları delme dürtüsü var.Üstelik zarar vereceğim bir durum yoktu mezarlara.Ben zat_ı muhteremin çemkirmelerine karşın mezarların içine girerken turistler parmaklarıyla beni gösteriyorlardı ve onlarda girmek istedi.Elbette güvenlik izin vermedi ama bana niyeyse ses etmedi.Etseydi de hiçbirşey değişmeyecekti,bazen garip anlarda garip inatlarım tutuyor..


Noel Baba Müzesi



Demre'nin adı Noel Baba olarak değiştirilse yeridir.İlçe halkının bu yoldan para kazandığını söyleyebiliriz.Noel Baba'ya ait aklınıza gelebilecek herşey üretilmiş.Turistlerin ilgisi büyük,ücretler dudak uçuklatıyor ama takdir edersinizi ki işin içine dini inançlar girince akan sular duruyor.İnanın 10 dakikada bir otobüs geliyor ve kilise dolup taşıyor.Giriş 10 tl yine müzekart öneriyorum.
St.Nicholas 4. yıl azizi,çok sevilmiş,saygı duyulmuş.Myra psikoposu olmuş.Myra'da da ölmüş buraya gömülmüş ama kemikleri İtalyan korsanlar tarafından çalınmış.
Daha önce kiliseye gitmiştim ama burası gerçekten müze kıvamında.. Keyifli bir deneyim oldu,ibadet edenleri,ağlayanları duvarlara dokunurken duygulananları görünce insan bir garip oluyor.Herkesin hassasiyetli farklı..

Kilise,oldukça zeminde kalıyor.Ama görevlinin anlattığına bakılırsa yapıldığı dönem Demre'nin en yüksek tepesiylmiş kilise,etrafa şöyle bir bakıp inanmakta güçlük çekiyorsunuz.Nasıl yükselmiş şehir o tepe nereye kaybomuşta zeminde kalmış.

Kilisenin içinde yine önemli kimselerin mezarları var,duvarlardaki desenler etkileyici,günümüze kadar gelebilmesi daha da etkileyici..



Finitaş :)


İlk defa duyuyor olabilirsiniz bu plajı zira böyle bir plaj yok :) Finike -Demre arası yol boyunca biraz yavaş giderseniz gözünüzde açıksa bu tip kişisel plajlar yakalayabilirsiniz. Bildiğiniz yol,aşağı inmek için türlü işkencelere maruz kalıyorsunuz.Bariyerleri aşmak,sonrasında kayalardan yuvarlanmadan denize ulaşmak güç ama yüzmek çok keyifli.. Arabayı yine çok güvenilir olmasa da yolun kenarına bırakıyorsunuz,Yoldan geçen araçların şaşkın bakışlarına maruz kalıyorsunuz.

Adını finikeye yakın olmasından kaputaşı andırmasından sebep verdik :) seneye gelip aynı yeri bulmaya çalışacağız.


3 yorum:

yod dedi ki...

Süper fotoğraflar ve yazı,teşekkürler..

Ful yaprakları dedi ki...

cennet gibi bir yer burası.finitaş mı?
aslında en güzeli kendi plajını tesadüf eseri bulmak ve gözlerden uzak tüm gününü orada huzur içinde geçirmek ;)

Noel Baba Kilisesi dedi ki...

Özellikle Noel Baba Kilisesi veya Noel Baba Müzesi ilgi çekici bir yer. Demre'nin turizm konusunda en büyük ünü, Noel Baba'dan geliyor.

Related Posts with Thumbnails