Tlos Antik Kenti ve Yakapark Restaurant

10 Temmuz 2010

Tlos orjinal adıyla Tloss olan kent Likya Birliğinin 3 oy hakkı olan altı büyük kentinden biri.Dönemde spor merkezi olarak da geçiyormuş.Ne tarz sporlar yaptıklarını merak etmiyor değilim açıkçası.

Tlos gezdiğimiz ilk antik kentti bizde de biraz acemilik vardı deli dana gibi kendimizi ordan oraya attık.Şimdi devlet sahip çıkmış gibi görünüyor etrafa azıcık tel örgü kapıya mavi gömlekli görevli amca falan ama ortada ciddi birşey yok.Bütün çaba bilet kesebilmek için ..Görevliye bize bilgi verir misiniz? dediğimizde adeta şoka girdi "Ayy yok ben anlatamam,benim görevim burada durmak bilet kesmek ben size bir broşür vereyim onunla gezin " türünde geveledi.Bilet 5 tl ben size yine Müzekart öneriyorum.

Bütün mezarları genel tabir ile patlatmışlar.Ölülerin kıymetli eşyalarıyla gömüldüğüne duyulan inanç akıllı türklerin zihninde şimşekler çaktırmış.Biraz sapa bir yerde kaldığı için kirlenmemiş ne bileyim en azından içinde çerez kabukları kola kutuları vs yok.
Şehir diğer Likya Birliği şehirleri gibi tırmanması akıllara zarar bir yüksekliğe kurulmuş.Heryere hakim olmak amacıyla sanırım.Kayalar özenle oyulmuş,gezerken nasıl başardıklarına inanmıyor.İnce çalışmalarına hayretler ediyorsunuz.
Bu tip yerleri 16:00 sularında gezmenizi tavsiye ediyorum.Biz güneş tepemizde gezdik,kalenin en yüksek yerine tırmandık.İnerken zorlandığımı gören kocaman kirpikli teksas şapkalı nail elimi tuttu.Sadece 11-12 yaşında olan cingöz arkadaş elime adaçaylarını tutuşturdu,yapraklarını şöyle kopartır kaynatır çay yaparsın dedi.elimde otlarla kalakaldım teşekkür ettim öptüm ve uzaklaştım.Nail hep bölgede takılırmış sonra babasıyla tanıştık.Gidince nail'i görmeden asla gelmeyin :) Kocaman mavi gözleri ve uzunluğuna inanamayacağınız kirpikleri var..

Original Yakapark Restaurant
Adındaki orjinallik nereden geliyor derseniz sanırım bölgedeki kendisine benzer türde açılmış restaurantlardan ayrılmak istiyorlar.Kapıdan girdiğiniz andan itibaren dünyanız değişiyor.Her yer su..! Nasıl bitmek tükenmek bilmeyen bir su ise yaz-kış akıyor ama buz gibi.. O sıcakta her taraftan akan sular,doğal klima özelliği haline geliyor.
Alabalıkların olduğu bu havuzda restaurant 5 dakika durabilene içecek,15 dakika durabilene ise yemek ikram ediyorlar.Denedim sadece 25 saniye durabildim :) rekor 17 yaşında bir kızdaymış 1 dakika 38 saniye durmuş.
Köşk diye tabir ettikleri bu alanlarda yemek yiyorsunuz.Yatıp yuvarlanıyor,zaman zaman uyukluyor,oksijen sizi çarpıyor gidip buz gibi suyla elinizi yüzünüzü yıkayıp ayılıyorsunuz.


Alabalık.. Tatil boyunca öyle fosfor takviyesi yaptım ki uzunca bir süre deniz ürünü görmek istemiyorum.Balık fena değildi ama o ortamda ne yeseniz lezzetli oluyor.Fiyatlar çok uygun Balık 8 tl,Salata 5 tl balık sevmeyenler için tavuk,gözleme vs türde çeşitler de var.
Bar masası alabalıkların gezinmeleri için tahsis edilmiş.Siz birşey içerken onlarda geziniyor.Zat_ı muhterem hayvancıkları mıncıklayıp rahatsız etmeseydi iyiydi ama :)



Fethiye'ye yolunuz düşerse mutlaka buraya gelin Tlos Yakapark Restaurant ,
Ben mahzun bir şekilde ayrıldım,çok sevdim.Ama akşam nasıldır merak ediyorum çok,gezecek o kadar çok yer var ki tekrar gelemedik seneye kısmetse..


Tavşan Kaç..!!!


5 yorum:

mehmet dedi ki...

Alabalığı da güzel olur oranın gerçekten..

Bi fırsat yakalayıp kaçmak lazım..

YeMeK vAkTi dedi ki...

geçen sene burdaydım bayıldım bende buralara..Heleki yakaparktaki bacağım kadar balıkları görünce tırsmadım değil hani:))

Beyaz dedi ki...

Nasıl güzel yerler ya... Ağzım sulandı valla balığa :)

Asortik Krep dedi ki...

Tlos'ta giriş kapısının karşısında 4 liraya satılan rehber kitaplardan alsaydınız keşke.Türkçe-İngilizce ve Almancası var.Tlos,saklıkent,Xanthos ve hatta patara daki leton hakkında bilgiler bulabilirdiniz..
Bir arkeolog tarafından yazılan kitapla gezerken rahatlıkla takip edebileceğiniz bilgilerle doludur. Bir daha ki sefere aklınızda olsun :)
Xanthos 'a da uğramanızı tavsiye ederim.Likyanın en güzel şehirlerinden biridir.Aynı kitabın beş dilde Kayaköy kitapları da mevcut.

kübraa dedi ki...

Antalya- ulupınardada böyle bi restaurant var Şelale restaurant ucu bucağı olmayan bi yer oturdugunn masanın şark sofralarının altından sular akıyor tepende ulu ulu ağaçlar dalları ve yaprakları şemsiye görevi yapıyorr inanılmaz bi mekann fiyat sulu ama görülmesi gereken bi yer :)

Related Posts with Thumbnails