Nostaljik Boğaz Turu

2 Nisan 2011
Eminönü'nde birden üstünüze atlayan boğaz turu teklif edenlerin turları dışında hiç boğaz turu yapmamıştık.Zaten eminönü'nden kalkan o turlarda da cıstık cıstık müzikten birşey anlamamış,yeni tanıştığımız döneme denk gelmiş boğazdan çok kendi titanik pozlarımıza adapte olmuştuk.Hatırlamıyorum bile gördüklerimi :) Yeni bir turun vakti gelmişti,asıl derdim anadolu kavağına gidip balık yemekti.Arabayla gitmek bence pek akıl karı değil bizim gibi Avrupa yakası2nın bir ucunda oturuyorsanız.Deniz yolu hem keyifli hem de nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz yolun.. Tur Eminönünden başlıyor.Uzun ve kısa tur olmak üzere ikiye ayrılıyor biz uzun olanını seçtik.Kişi başı 25 tl idi.Ayrıntılar için Şehir Hatları Şansımıza hava kapalıydı biz gittiğimizde istanbul'da korkunç bir sıcak vardı.Ama o gün pusluydu ilginç bir şekilde.. Yine geç kalmışız tabii,en güzel yerler kapılmış.

İstanbul'da yaşayan herkesin farklı farklı zamanlarda gördüğü güzellikler bunlar.. Hepimiz bir şekilde önünden geçiyoruz inceleyemiyoruz bazen farkedemiyoruz yoğunluktan.. Sakin sessiz bir gezi tadını çıkartmanızı sağlıyor hepsi bu.. Bir de ferah bu havalarda yapılabilecek daha iyi birşey yok denizle ilgili ,İstanbul'da denize girecek kadar cesaretli değilim..




Sapanca Gölü'nün yanında tatil köyü kıvamında bir kampüste eğitim görmeme rağmen şu okulda okumayı çok isterdim,Fenerbahçeliyim evet olsun bu manzara başka hangi okulda var.

Galatasaray Üniversitesi !





Sağdan soldan köprü .. Mühendislik açısından ne kadar başarılı bir çalışma bilmiyorum ama ne zaman altından geçsem beni mutlu eder.. Ve doğuda şöyle bir inanç vardır. Bir kızın mutlaka köprünün altından veya üstünden geçmesi gerekir..! Sebebini bilmiyorum ama böyle bir inanış var. Muş'ta yaşadığımız dönem ben 6-7 yaş civarındaydım Boğaz köprüsünü gördüğüm için insanüstü bir saygı görüyordum,sürekli sürekli anlatmam isteniyordu.İşin özü nedir bilemem..
"Bizim adamız bile var hihihi" gibi garip sesler çıkaran Zat_ı muhterem'i duymamazlıktan gelerek bu kısmı geçiyoruz..



İstanbul'da kaç adet bu kadar detaylı bir boğaz turu var..? Bir adet, peki turistler hangisini tercih eder elbette bu turu.. Peki turun adı nostaljik olduğunda gemi de paslı olmak zorunda mı ? Galiba öyle yahu aldığın para çok gelen kitle belli bir sürü yeni gemin var bu iğrenç gemiyi niye kullanıyorsun ..? Saf mı bu adamlar.. şöyle açık havada oturabilecek türde düzenlese bir gemiyi atla deve mi..? dünyada böyle kaç tane ülke kaç tane manzara var..


Şöyle Osmanlı motifli bir gemi yaparsın,arka fonda güzel müzikler olur..Hatta ikram olarak güzel birkaç çeşit şerbet sunarsın.Gemi ekibinin kılık kıyafeti de ortama uygun olur.İnerken de boğaz turu yapdığına dair sertifika falan verirsin turistlere,ne olur bunu yapsan ? Çok mu zor,külfetli mi,maddi olarak zor mu? Sadece benim mi kafam çalışıyor,olabilir mi böyle birşey?





Tura tek iştirak elbett Eminönünden değil güzergah boyunca her yerden binebilirsiniz.. Sarıyer,beşiktaş,kanlıca yeniköy vs..








Rumeli Kavağın'da bir gemi daha yanaştığı için inmek isteyenler bu yöntemle indi. Gemiden gemiye atlamaca ..!! Pratik çözümler ülkesiyiz ve keyfimizden asla ödün vermeyiz..
Uvv çok ürtükütücü değil mi ben çekerken bile ürktüm.. Karadeniz'deyiz artık ve yol boyunca ticari gemilere sinir oldum. Boğazın bütün güzelliğini bozuyorlar ..!
Ve son durak Anadolu Kavağı

Çok şirin bir yer,böyle minik bir tatil kasabası gibi,burada yaşayan İstanbul'da yaşıyorum demesin.Gürültü yok,stres yok,asabiyet yok..İstanbul'a has kötü hiçbirşey yok.

Yoros Kalesi ,Doğu Roma döneminden kalmış bir kale.Etkileyici bir manzarası var aslında ama hem hava şartlarından hem de benim başarısızlığımdan çektiğim fotoğraflar pek etkili olmadı. Kaleye çıkmak o kadar yorucu ki baharda falan gelmeli buraya yazın çekilir çile değil.Gelmişken çıkmamak olmazdı,kale de restorasyan vardı içine giremedik maalesef.. Çoğu İstanbullu'nun haberi bile yok buradan,pikniğe de gelebilirsiniz,sadece nefes almak için de gelebilirsiniz.

Anadolu Kavağı'na geldik,Yoros Kalesi'ne çıktık.Yanımızda da yiyecek birşey yok karnımızda açıktı derseniz.Bir çok restaurantla karşılaşacaksınız.Sizin için hazırladıkları fix menülerde var,elbette seçme şansınızı olduğu balıklar,mezelerde.. Kalamar,midye fena değildi.Balık menüye ve fiyatına göre beklentimin üstünde çıktı.Salata için aynısını söylemeyeceğim ama.. Biz Yosun Restaurantı tercih ettik.Seçme şansınız var ama..
Ahh hava puslu olmasaydı şansa bak! Manzara buradan bir harika,ne yapın edin gelin..

Doya doya böğürtleni bundan 4 yıl önce köyümüze(sivas-koyulhisar-yukarıkale) gittiğimizde yemiştim.Heryer böğürtlendi.Sonrası yok.. Böğürtlenleri görünce dikenlerin içine attım zat_ı muhteremi boğaz derdine yine :) Yaz sonu giderseniz böğürtlende yiyebilirsiniz.



Anadolu Kavağı sıcak bir mahalle ortamına sahip,burada yaşayabilsek keşke.Garip bir dinginlik var.


not:yazı yayınladığı tarihten tam olarak 7 ay önce yazılmıştır,evet evet inanılmaz ama öyle :) üşengeçlik başa bela.. nisan itibariyle seferlerine tekrar başlayan şehir hatları nedeniyle yayınlama kararı alınmıştır.

6 yorum:

Berre dedi ki...

Ozledim ya hu.

yaruze... dedi ki...

Gezmiş görmüş kadar oldum.Boğazın kokusu genzime kadar işledi.Teşekkürler...
Bu arada Yaruze bizde,bekleriz efem

Berra Bayka dedi ki...

sabah sabah benimde içim bi hoş oldu böyle güzel fotograflarla..böyle bir tur yapmanın zamanı gelmiş sanırım..

1i Yok mu dedi ki...

Sıkı bir gezi olmuş. Burdaki yerleri gezdim, gerçekten görülmeye değer. Siz de çok iyi tanıtmışsınız. Adeta tekrar gezdim...

yat gezisi dedi ki...

boğaz turu düşünenler için kaynak olması açısından önemli yazılardan bir tanesi. kısa ve öz bilgilendirme yazıları ile görsel zenginlik makaleyi diğerlerinden bir adım öne çıkarmış görünüyor. yazarın ellerine, emeğine sağlık.

Türkiye dedi ki...

www.bogazturuu.com sitesinden iletişime geçerek boğazda güzel tur atabilirsiniz.

Related Posts with Thumbnails