Oruçlu musun? Ayyy yazıkkkkk

20 Ağustos 2011
Ramazan başladığından beri çevremden en sık duyduğum kelime "kimse oruç tutmuyor yaaaaa" ifadesiydi.Canım da sıkılıyordu ne yalan söyleyeyim.Sana ne ulan diyesim geliyor sonra oruçlu olduğumu hatırlayıp susuyordum.Her ramazan periyodik olarak "oruç tutmayanları dövüyorlarmış" mallığından da bıkmış bir bünye olarak sanırım oruç tutmayanların mimlenmesine gergin bakıyordum.Kandırılmışım.. Ben tutmayanların haklarını kendi çapımda korurken,oruç tutmayanlara tutmak istemeyenler veya tutamayanlar bizim haklarımızı pek iplenmiyormuş.

Bundan birkaç vakit önce ekşi'de bir hareket başlatmaya çalıştı birkaç aklınoksan .. Ellerine sigara alıp sokaklarda içeceklerdi,oruç tutanlara inat.. Yani bırak "oruç tutanları rahatsız etmeye çalışma Allahsızlığını" ülkeyi nikotin bağımlısı yapacak mallar.Sonra birkaç entry sonra bir iki kafası çalışan çıkmışta sigara olmazsa elimize su şisesi alalım oruç tutmadığımız belli olsun demiş :) Nasıl güzel bir fikir hareketi değil mi?

İstanbul'da yaşıyorum.İlçe belediyesi normalde sokaklarda masa konulmasına izin vermiyor.Ama ramazan ayından beri trafiğe kapalı sokaklarda masalar kuruldu,artık herkes sigarasını,kahvesini içiyor,iskender kebabını sokağın ortasında yiyor.Hayır ramazan ayı dışında yok böyle bir aksiyon ,ramazan bitiyor masalar kaldırılıyor.Bildiğin yıldırma politikası,her gün aynı yolu yürüyorum,açlıktan ölmüş susuzluktan tükenmiş bir şekilde.İnsanlara bakıyorum .. bir tarafım çok demokratik çok anlayışlı bir tarafım Allah ıslah etsin diyor.

Üzerinde manto,bakın tunik falan değil manto olan bir örtülü hanım elinde dondurma yalıyor. Düşünüyorum oruç tutmak zorunda değil kimse,kaldı ki o kadar çok rahatsızlık var ki artık sağlık yüzünden tutamayanlar oldukça fazla.. Ama ya caddede dondurma yalamak? Üstünde ki mantonun amacı ne ,neye hizmet ediyor neden giyiyorsun ? Hadi kimse anlamıyor halden sen de mi anlamıyorsun ? O dondurmayı evinde yesen ne oluyor..

bir de acımak peydah oldu bu sene .." ayy bu kadar saat nasıl oruç tutuyorlar hadisesi.. ayyy 16 saat susuz,aslaaaa duramam bu havada,millet kafayı yemiş böyle ibadet mi olur ?" bir ülkede bunları özgürce yazabiliyorsan ötesini istemeyip kırıp dizini oturacaksın arkadaş.. tavsiyem bu yönde yani,yoksa bunu yazanı bende bulsam bende yolacağım.

"Kimse oruç tutmuyor yaaaa" mallığını ramazanın 20li günlerinde anladığım nihayet.20 günde kotamı doldurdum herhalde.Hiç tutmayan kardeşlerimiz bilmez ama oruçluyken algıda seçicilik oluşuyor.Hassaslaştıkça hassaslaşıyor insan.. Aile tutmayan biri varsa yemeği bırak su içerken bile görmezdik biz.Saygıdandı bu insanlıktandı.Aynı dönemde oruç tutmayan başka mezheplere sahip olan komşular iftardan önce kokulu yemek yapmazlardı.Tutanlar rahatsız olmasın diye ?

Kimse kimseyi zorlamazdı evet,tutması veya tutmaması için ama 1 ay dişlerini sıkardı insanlar.Sıkmak zorundalar mı ,değiller elbette ama nerede insanlık ?Bu ülkede bir baskı varsa artık tutmayana değil tutanadır.Oruç tutan kaç saat susuz kalıp beyin hücrelerini öldürmekle suçlanmakta,böyle ibadet mi olur denilmekte,tv ye birkaç popomun uzmanını çıkarıp tutmasanız da parasını verseniz fakire o da olur denilmekte..

Kurban kesmek cinayet,bu sıcakta oruç tutmak mallık,hacca gitmek tatil,namaz spor.. İnanmıyorsanız bile azıcık kendinizden korkun,insanlığınızdan,vicdansızlığınızdan korkun.Parmak kadar heykelciğe tapan bir zihniyet bile bu kadar saygısız olamaz insanların inançlarına.Bazen bu ülkede yaşamaktan nefret ediyorum.

33 yorum:

Zift dedi ki...

Çok haklısın. Tercihlere saygı olayını pek göremiyoruz artık..

Adsız dedi ki...

çok güzel yazmışsın ellerine sağlık yazdıklarının her birine katılıyorum artı saygı namına hiç birşey kalmadı ramazanlarda bu apaçık ortaya çıkıyor bende çocuklarıma anlatıyorum eskiler şöyleydi böyleydi diye aşılamaya çalışıyorum umarım başarılı olurum tek diyebileceğim dünya nereye gidiyor!.....

çiğdem dedi ki...

evet gerçekten güzel yazmışsın

Depresif Polyanna dedi ki...

Çok yerinde ve doğru tespitler yapmışsın, her Ramazan oruç tutmayanlar sabote ediliyormuş havası yaratılır, ama tutmayanların tutanları sabotesi göz ardı edilir. Sokakta yolda elinde su şişesini sandiviçini göstere göstere yiyen içenlerin yaptığı ne? hele sigara dumanını yüzüne savura savura içenlere ne demeli...

Selin dedi ki...

Başka bir şeyden dolayı yemek yemiyor olsak (hastalık vs.) daha çok saygı göreceğiz, ama ne zaman ki oruçlu olduğumuzu söylüyoruz alaycı bir ifade yerleşiyor karşıdakinin suratına ve anlamadığım bir şekilde senin ne tepki vereceğini görmek için gözünün içine bakarak yemek yiyesi geliyor. Ben karşımda birinin bir şey yemesinden içmesinden hiç rahatsız olmam oruçluyken, hatta senin de dediğin gibi oruç tutmayanlara kızan insanlara kızarım. Sonuçta herkesin inancı da ibadeti de kendine... Ama bu sene öyle olmadığını gördüm. "Niye oruç tutuyorsun ki yaa" diye bir soru olur mu, saçmalığa bak. Bir insanın neden oruç tuttuğunu anlayabilmek için kahin mi olmak gerekir? Eskiden ramazana özel hazırlanmış mekanlara gidip oruçlu olmamasına rağmen iftar saati yemek yenen yerleri dolduran ve oruçluların yer bulamamasına sebep olanlara kızardım. Artık onlara bile kızamıyorum. Bu yıl çok daha sinir bozucularını gördüm çünkü, hem de kendi çevremden.

Oruç tutmadığı için bir insanla arkadaşlığımı elbet bitirmem ama benim inancıma, yaşayış tarzıma saygı duymayan biriyle arkadaşlık etmemeyi tercih etmem sanırım anlaşılabilir...

tameris dedi ki...

yıldırma politikası demişsinizde bu millet oruç tutmuyor,cumaya gitmiyor yani yeterince müslüman değil diye :) işten çıkarılanları da gördü.yada din derslerinde zorla namaz kıldırılan alevi çocuklarınıda.yada oruç tutmuyor diye dayak yiyenleride.
oruç sadece tüm gün aç-susuz kalmak değildir.iradeyi her bakımdan güçlü tutmaktır.bazı insanlar oruç tutuyor diye neden faşizan bir şekilde diğer insanlardan aşırı saygı bekliyor ki.bu senin ibadetin,sen mükafaatını alacaksın.tutmayanları mimlemek,yediklerini içtiklerini saymak niye?yazdığınız bu yazı ben oruç tutuyorum bana saygı göstereceksiniz,sokakta zinhar birşey yiyip içmeyeceksiniz demekten başka birşey değil.ekşisözlüğü de fazla ciddiye almayın,hayal dünyasında yaşıyor bazıları ;)

Elif Ayvaz dedi ki...

Her bir cümlene ayrı ayrı katılıyorum. Bir şeyler yazmayı çok istiyorum şuraya ben de ama hem oruçluyum hem de dışarıdan geldim, susuzluktan dilim damağım kurudu, halim yok. Ama herkes kendine ediyor ne yapıyorsa. Bunu diyip kaçayım.

Sycorox dedi ki...

Ben tutmuyorum, ama açıkçası bu duruma aynen kıl oluyorum. Birçok kişi oruç tutan görünce ki kolay değil bu sıcaklarda "aman tutma şu haline bak" yada oruçluyu çileden çıkarıp "böyle oruç tutacaksan hiç tutma!" diye çemkiriyor. Sinir oluyorum ya sanane adam tutar tutmaz sanki. Eskiden saygıdan kimse ağzına birşey atmazdı, şimdi camlarda balkonlarda ohh sofralar kuruluyor. Onlar özgürce oruç tutuyorlarsa bizde özgürce yeriz mantığındalar.

Bir umut Bir dokunus dedi ki...

Dediklerinin her birine katiliyorum okadar haklisinki yazdiklarinda, önceleri tutmayanlar belli sebeblerden dolayi olsada gizli yerlerdi saygidan insanliktan dolayidi bu yaptiklari.. Simdi kimsenin umrunda degil ne saygi kaldi nede insanlik mecbur degiller elbette tutmaya ama tutana karsida biraz saygili olmak gerek diye dusunuyorum acikcasi kim ne derse desin.. Ben yurtdisinda kaliyorum bundan iki sene once tutmayanlar saygidan dolayi yemezlerdi yanimizda ama simdi sokakta gezerken kimsenin umrunda degil adete ramazan degilmis gibi davranmalari bile insani üzüyor sadece allah islah etsin demekten baska bisey gelmiyor elden.

kirazzade dedi ki...

Ellerine sağlık... Ama bu sefer de diyorlar ki "madem dayanamıcaksınız niye tutuyonuz" bıdı bıdı öööfff :S

Adsız dedi ki...

yazinin altini bende imzami atiyorum icimden gecenleri kaleme dokmussun..ingilterede yasiyorum yabancilarin gosterdigi saygiyi turk arkadaslarda gormek imkansiz..gecen iftar icin turk lokantasina gidelim dedik belki iftar yogunlugu olur diye bir saat onceden gittik garsonlar bizi iceri almadi herkes haril haril yemekte ve dedikleri suydu siz bir saat icerde beklerken musteri gelirse biz ne yapacagiz dolanin son dakka gelin :S tek dedigim sizin iftara hic saygiinzi yok mu? zaten 10 kisinin yiyeyecgini 1 saatte anca getirecektiniz oldu..malesef nerden nereye diyor insan..

betul dedi ki...

kesinlikle haklisin.yurtdusinda yasayan biri olarak yabancilar daha bir hassas ve saygiyla yaklasiyorlar.insanlarin inanclaridogrultusunda yasamayi tercih etmeleri cok saygi duyulan bir olgu iken.cok cok haklisin

cem dedi ki...

zır cahil topluma sen azcık özgürlük bahşedersen böyle oluyor. cehaletin üzerine kurulan hiçbir şey ayakta duramıyor. seda sayan' ın türk kadınına kadın haklarını öğrettiği bir ülke eğitiminden ne bekleyebilirsin. Şimdi mantosuyla dondurma yiyen, parkta yarı yarıya seks yapan, saçını örtüp kocasını aldatan tipler ürüyor işte toplumda. sayıları da azımsanmayacak kadar cok. onların dondurma yalama özgürlüğü benim oruç tutma özgürlüğüme müdahale ddeğil mi sonuçta. hayır bir şeyler yasaklansın demiyorum ama azcık insan olunsun insan. bu bir çok şeyi çözer...

cem dedi ki...

yorumları okumadan hemen önce yazacaktım şimdi birileri çıkar oruç tutmadığı için öldürülenleri gördü bu ülke der dedim, aha da demiş bile. sanki bu yazı oruç tutmayanlar dövülsün diyormuş gibi ya da bu durumdan dert yananlar o olayları destekliyormuş gibi...

harbiden insan olmak lazım. ama o da onu yaptıydı bu da bunu yaptıydı larla gidersek insanlık adına bi bok olmaz bu hayatta...

Adsız dedi ki...

helal olsun harika bı paylasım olmus tebrık ederim
babamın yahudi patronu vardı eskiden adamcagız ramazanda calısanlarının yanında ne yerdı ne ıcerdı kımseyede musade etmezdı ogluna fılan .okadar saygılıydı elin yahudısı bunu dusunurken bızımkıler ayy yazıkk cart curt yorum yapıo saygı dıye bısey kalmamıs kımsede.suan bende tutamıyorum mesela emzırme donemındeyım henuz bebegım cok ufak ama vıcdanen ben rahatsız oluyorum soran bırıne soylemeye bıle cekınıyorum yerı geldıgınde ona gore davranıyorum.gecengun bızım sokakdan bı araba gectı on koltugunda oturn kapalı kadın elınde sıgarasıyla koltuga bı yayılmıskı nasıl ıgrenc ramazandayız bır tesetturlusun ıkı dısardasın bu rahatlık ne 3 yatagında yatar gıbıydı.bu neye benzıyo bılıyomusun yasar nurı ozturkun ıngıltere uye oldugu ıslamıyetı ıcten bıtırme cabalarıyla namazı 3 rekat kılabılırsın muhabbetı gıbı.bu ne perhiz bu ne lahana turşusu! asıl bu duruma dustulerı ıcın onlara yazık.cok yazık!!

tameris dedi ki...

acıdan geçmiş güzelleşmiş arkadaşım :) fikirlerimi yazmam seni niye rahatsız etti? mantolu kadının dondurma yeme özgürlüğü senin orucuna niye müdahale etmek olsun ki?kadın ağzına mı tıkıyor dondurmasını,zorla mı yediriyor sana?bakma o tarafa sen ibadetine bak.zorlama bir saygı yorumu yapmışsın.kendin saygılı değilsin ki.başkalarından saygı bekliyorsun.

Adsız dedi ki...

altına imzamı atarım!

kimyasaltepki dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
cem dedi ki...

fikirlerini yazman mı beni rahatsız eden sence?

fikirlerini bu yazının altına yazmandaki art niyet rahatsız etmiş olabilir mi?

yaftalama çabaları falan... iyi düşün..

neyse seninle olan iletişimi uzatmaya gerek yok, belli ki anlamak istediğin gibi anlıyorsun ve anlayacaksın.

Adsız dedi ki...

kimsenin kimseye saygısı kalmadı.küçükken ekmek alıp dışarda yerdik.ramazanda yasaktı kimde görmeden evde yiyin derdi annem.içerde yerken bile suçişlermiş gibi utanırdık.mahallede cenaze oldumu sokakta oynarken gürültü edemezdik bizde 40 gün yas tutardık radyo filan açılmazdı evde.şimdi neredeyse oruç tutanları kınar hale geldi toplum.aaaaa oruçmu tutuyosun yazık yaaaa veya geçen sene oruçla 5 kilo verdim bu sene daha fazla vereceğim gibi konuşmalar.ama bunlarda bizimde suçumuz var.bu gençleri biz yetiştirdik onların günahlarında bizimde payımız var.

tameris dedi ki...

kimyasal tepki alevi ve ateistler hakkındaki fikirlerin gerçekten sana mı ait yoksa eş,dosttan mı duydun?senin yorumundan yola çıkarsak tüm sünniler inançlı oruç tutuyor aleviler inançsız tutmuyor gibi bir sonuca ulaşırız :S gerçekten böyle mi sence?dediğin gibi ciddi ayrım yapmışsın.
acılı ve güzel arkadaşım hiçbir artniyet barındırmadan fikirlerimi yazdım ve sonuna kadar arkasındayım ;)seninle aynı fikirde değilim diye neden artniyetli olayım.asıl yaftalayan sen oluyorsun bu durumda :)

Efsa dedi ki...

Ben bunu saygısızlık olarak değil, görgüsüzlük olarak addediyorum. İnsanları etnik kimliklerine göre sınıflandırmam ama kültür veya görgü dediğimiz şey ile kendimce ayırırım. Kimse kusura bakmasın ama her insan bulunduğu ortama uyum sağlayacak şekilde davranmak durumunda. Ben nasıl onu "aaa tutmuyorsun, münafık" diye yaftalamıyorsam kimse de beni sırf oruçlu olduğum için "kesin iki kişiden birisi de sensin" şeklinde sayamaz. Bunu yapan birkaç yarım akıllıya denk geldim. Sabrediyorum :) sakinliğimi koruyorum.

Hani eskiler, "bizim zamanızmızda.." ile başlayan cümleler kurarlardı da; biz de sıkılırdık ya küçükken, "ah dede şimdi ki zaman farklı" diye.. Git gide hak veriyorsun büyüklerine.

İşin dini boyutunu geçtim. Cidden oruç tutmak çok güzel bir disiplin ve nefs terbiyesi yöntemi. Artı benim gibi düzensiz beslenmeye alışkın ve ara öğünleri olmayan kişiler için çok güzel bir kilo verme yöntemi.

Prensesim, birisi karşımda yemek yerken bahsettiğin kadar rahatsız olmuyorum ben. Yaşadığım şehirde oruç tutulma sayısı o kadar az ki, bu nedenle alıştım birazda. Demokratiklik dediğin şeyi çok önceden öğreniyorsun ister istemez.

Benim tasvip etmediğim tek nokta, tutabilecek insanların bir kez bile denememesi. Tansiyonum düşüyor bahanelerinin ardına saklanılması. Yoksa inanın bunun dinle, mezhep farklılıkları ile alakaları yok. Bir çok ailevi veya yabancı insanın oruç tuttuğunu gördüm. Hatta şu anda evimizde misafir kalan
Avusturalyalı bir kız müslüman bile değil. Ama tutuyor. Üstelik 42 kilo kadar ufacık bişiy bakınca.

Daha dündü sanırım iftara yakın bir saatte tansiyonlarımızı ölçtük. 9-6 çıktı benimki. Oysaki ben o kadar alışmışım ki bana hiç de yadırganacak bir şey gibi görünmedi. İnsan alışıyor.

Ben karşımdakinden saygı değil, biraz görgülü davranmasını istiyorum. Yemek yemesini geçtim, normal yaşantımda bile yanımdakileri küfürsüz konuşanlardan seçmeye özen gösteriyorum. Küfür edenleri lanetlemiyorum, ama bir noktaya kadar kendimi yakın bulmuyorum. Kişi etmemeye özen gösterebilir. Ve ramazan ayı bunun için güzel bir yöntem.

"İkili ilişkilerde veya ortak kullanım alanlarında insanlara saygınızın ölçütü yetiştirilme tarzınızdan belli olur" der ve kocaman öperim seni prensesim, güzel bir yazıydı ve ayrıca ben seni çok özledim. :)

Adsız dedi ki...

kimyasal tepki; aleviler hakkinda ne biliyorsun da konusuyorsun?? yok alevilerin sayisi artmis da ondan sunnilerle dalga geciliyormus falan filan..senin gibi orumcek beyinli insanlarin bilmedikleri hersey hakkinda atip tutma ozgurlugu yuzunden toplumlar arasinda ikilik de olur, ayrimcilik da!

cem dedi ki...

tameris;

vakti zamanında o bahsi geçen konularda belki de senden daha çok tepki vermişimdir kendi çapımda ( çapım da anlaşılacağı üzere bu sınırlarda ). Belki bunu söylersem ne anlatmak istediğim netleşir.

aynı gerekçelerle aynı sonuçları doğuracak eylemler bugün de olsa aynı tepkiyi veririm. O oruç tutmadı sopayı haketti ya da diğeri zorla başka inançların yaptırımlarıyla karşılaştırıldı iyi oldu gibi bi yaklaşımım asla olmadı, olamaz da. Tıpkı o oruç tutuyor şunu öteleyelim ne de olsa onlarda bizi öteliyor mantıgına olan uzaklıgım gibi...

bahsettiğim sadece ortaya atılan bir maduriyeti görmezden gelip karşı maduriyetlerle haklı çıkma çabası garip. her iki duruma da tepki versek taşlanmayız diye düşünüyorum. Umarım anlaşılma oranım tavan yapmıştır.

kimyasaltepki dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

Sen 3-5 tanidigin alevi arkadaslarin uzerine alevilerin sayisi artti, sunnilerle dalga geciliyor derken gayet guzel genelleme yaparsan kusura bakma ama orumcek beyinli sifatini hakedersin. Sonra da ikinci yorumunda ben genelleme yapmadim falan yazmissin, ilk yorumunu okumani tavsiye ederim sana.

Ayrica insanlari alevi, sunni, hristiyan diye etiketlemek yerine 'insan' olarak gormeni tavsiye ederim. Yeri geldiginde oruc tutmayan sunnilerin de oruc tutan sunnilere saygisizlik yaptigini goruyoruz. Lutfen saygisizligi etnik kokene, inanisa, millete indirgeyip, insanlari lekelemeyin. Bilmediginiz seyler hakkinda da 3-5 tanidiginiz var diye yorum yapma hakkini bu kadar kucultucu sifatlarla kullanmayin. (bu yorumum kimyasal tepki'ye)

kimyasaltepki dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

Kusura bakmayında tartışma gereksiz geldi bana. Birincisi ben aleviyim ve gerçek aleviliği ne olduğunu bilmeyenler alevilik hakkında konuşamazlar.
Elhamdülillah Müslümanız.Allah a şükür güzel bir ülkede yaşıyoruz.Yüce Mevlam a şükür için ne yapsak onun verdiği nimetlerin karşılığını ödeyemeyiz.İnanın bana İnsanların birbirine karşı saygı ve sevgisi bu dünyayı ayakta tutacak olan .Lütfen birbirimize saygı duyalım

Adsız dedi ki...

prenssese, sen aynı yorumu başka sitede de yaptın. oruç tutmuyoruz diye isanları yargılayamazsn. yok masalar dışarıya kurulmuş, insanlat yemek yiyomuş. türkiye de sünni islam hakim bu dediklern var ama abartı gibi geldi. bu arada bende diğer yorumcu gibi aleviyim. bizim orucumuz olduğnda yani muharrem ayında sizlerde yiyp içiyosunuz bizden çıt çıktımı? orucumuz bizdde gizlidir ibadtimizde. senn bu postun yine abartı olmş, açlık yaramamış. oruçluysan herkes sussun istiyorsun. biraz dikdatörsün. bu yorumu ister yayınla istemezsen yayınlama. ama oku. saygı bekliyosan, saygı duy

Üfürükten Prenses dedi ki...

Keşke yorumlar adsız olmasa...
Ben burada tüm içtenliğimle yazıyorum ama karşımda atıp tutan kim olduğu belli olmayan adsız insanlar var ?
İsteyen istediğini yazabilir bende yayınlarım daha önce de yaptım.
Şahsıma edilen küfürleri bile yayınladım tek bir şartla karşımda bir muhatap olacak.
Öyle geleyim sallayayım gideyim yok pek cesur değil bu,ben bu yazıyı yazacak ve tepkileri cevaplandıracak kadar cesurum ama karşımdakiler öyle değil.

Tûßa dedi ki...

Bu post sanırım hiç eskimeyecek artık... Bak bir sene geçmiş herşey aynı malesef :( kimse ibadete zorlanamaz ama karşısındakine de saygı duymak durumunda ama malesef güzel yurdumda hangi ibadete saygı duyuluyor ki prenses? Kızlar okullu olsun diyorlar başörtüsünü çıkartmadan okutmuyorlar, Hacca gitmen gerekiyor bu yaşta hacı mı olacaksın diye dalga geçiyorlar... Bu ülkede önce sınırlarımızı ve haddimizi bilip, saygı duymayı öğrenmemiz gerekiyor... İşte o vakit muhasır medeniyetler seviyesine ulaşırız... Unutmayalım bizim özgürlüğümüzün sınırı diğer insanların özgürlüğünün başladığı yerde biter...

Adsız dedi ki...

AKP sağolsun, insanları kutuplaştırmayı başardı. "tutanlar-tutmayanlar", "örtülüler-örtüsüzler", "başörtülü bacımı dövdüler" vs vs vs. eee insanlar da ister istemez tavır alıyor. tepkilerini yanlış şekilde dile getirebiliyorlar.
eskiden kimsenin kimse ile derdi yoktu....olağanlık sınırları içindeydi diyelim.

tipspuasa dedi ki...

oruç hakkında yararlı infonya
çok teşekkür ederim

Related Posts with Thumbnails