Sedir Adası

26 Ağustos 2011
Sedir Adasını pazarlama stratejisi şudur : Burası Türkiye'nin Hawaii 'si.. Hawaii'ye gitmediğimiz için malum kıyaslama şansımız yoktu.Ama belli ki bir potansiyeli de vardı.Merakımız büyüktü.Uzunca bir yol katedip Çamlı köyüne ulaştık.Sedir adasına giden tekneler buradan kalkıyor. Tek yol bu değil elbette çeşitli tatil beldelerinden kalkan tekne turları adaya ortalama bir saat kadar uğruyor.Tekneye binmek üzere niyetlediğimizde fiyatına biraz şaşırdık diğer yolcular gibi.Kişi başı 15 lira gidiş-dönüş fiyatı.Amannn ne var diyebilirsiz de mesafe o kadar değil kaldı ki ege'de gün boyu tekne turu yapayım yiyeyim içeyim envayi çeşit koyda denize gireyim deseniz zaten 25 lira ! Hawaii reklamını neden yapıyorlar o an anlıyorsunuz.Biraz memnuniyetsiz başlarken yolculuğa elbette beklenti de artıyor.



Sedir Adası'nın bir diğer adı da Kleopatra Adası. Sedir Adası adı ise şu anda adada görülmeyen sedir ağaçlarından geliyor.Tarihsel geçmişi oldukça güçlü m.ö 6. yy başlayan bir geçmiş,elbette denizci bir halk.Ama adanın dillere düşen hikayesi Kleopatra ile Sezar aşkı ! Balayı ziyareti için burayı ziyaret etmeleri,sırf bu ziyaret için Mısır'dan 60 gemi ile getirilen üzerinize yapışmayan,hepsi birer kar tanesi kıvamında muhteşemler kumlar.. Aslında kalker damlacıklarıymış ve aynı türde kumlar sadece mısır'da mevcutmuş.Ne kadarı doğru ne kadarı yanlış bilemiyorum ama ada sizin bu hikayeye inanmanız için herşeyi yapıyor.Bu arada adaya giriş 10 lira elbette yine yeniden size Müzekart öneriyorum :) Kaç defa önerdim bilmiyorum ama alın artık şu kartı :P

Adada tavuk ve horozlar var.Ne alaka diyeceksiniz de şöyle düşünün nasıl sokakta kedi görmek doğalsa oranın hayvanı da bu.Normal yani birlikte güneşleniyorsunuz,sonra elinizde ne varsa ikram ediyorsunuz.Etmezseniz zaten bir şekilde etmeniz gerektiğini ima ediyorlar :) Garip bir durum ama ada için sıradan,kimse rahatsız değil..Ne kötü bir koku ne bir pislik var.Şirinler :)


Yüzebileceğiniz çok büyük bir alan yok.Ada uzak olduğu için ve genelde insanlar tekne turuyla geldiklerinden alan dar da olsa sıkışıklık olmuyor.Sahilde kumlarda güneşlenmek oturmak oynamak vs yasak.Denizden çıktıktan sonra üzerinizde olan kumları götürmemeniz için duş alıyorsunuz.Kum hakkında şöyle de bir rivayet var ki bence doğrduru vakti zamanında Özal kumun yarısını kendi şahsi fantazileri için getirtmiş..Pek şaşırmadım halihazırda topkapı sarayında bir sultan tahtını evine götüren müze müdürü hikayesi mevcut !

Su bir harika! Berrak,sıcaklığı ideal,renk renk balıklar sizinle yine ve temiz.O sirkülasyona göre tertemiz.. Burada denize girmeyen herkes için üzülüyorum.Gerçekten güzel bir deneyim.Sudan çıkmak istemeyeceksiniz garanti veriyorum.Hatırlarken içimin sızladığı bir yer oldu Sedir Adası,burada balayı yapılmaz da nerede yapılır diye geçti içimden.. Biraz huysuzum malum zor beğeniyorum sadece hislerime güveniyorum.Burada mutlu oldum,çok az güneşlendim o da yorulduğumdan sürekli yüzdüm.Renkler,mistik ortam beni etkiledi.Ve blogu okuyanlar biliyordur her daim "ada" düşüm vardır benim.Adaları severim,özgürlükle prangalar arasında birşey ama bütün adalar bence çok özel..



Adanın bir de antik kent olan kısmı var elbette.Şaka gibi ama biz tekneden inerken hıncahınç dolu olan adadan kenti gezmek isteyen sadece 10 kişi falandık.Anlam veremedik.Buraya kadar gelip 8 bin yıllık tarihe neden bakmaz ki insan ?
Minnacık bir adanız varsa herşey yanyana oluyor elbette..Şapel,tiyatro,tapınak kuyu ve bizim elbette yine anlatan biri olmadığı için ne bir broşür ne bir kitapçık olmadığı için anlayamadığımız onca yer.Yalnız ömürleri uzun olmuştur eminim.Adanın her yerden manzarası bir harika ..

Tiyatro önemli elbette ama bu cidden büyük ada için,duyduğum kadarıyla başka şehirlerle birleşip olimpiyat türünde birşey yapıyorlarmış.Hayal ederken buluyorsunuz kendinizi..Yüzlerinde kilden maskeler yaptıkları piyesler,dövüşler,dans eden kadınlar.. Ben neden seviyorum bilmiyorum bu tip şeyleri,içimde çözemediğim bazı noktalar var.Eğer bir şansım daha olursa arkeoloji okuyacağım eminim..





Ne kadar boş değil mi :) Herkes denizde çünkü ben ise bir adet olan şnorkeli kim kullanacak kavgası yaptığımız için deniz gözlüğünü anlamaya gelmiştim.Şezlonglar ücretsiz.Adada bir cafetarya var.Ufak değil cidden vızır vızır işliyor,fiyatlarda gayet iyi.Elbette wc ve duş da var.Ne kadar temiz bilemiyorum.
Gelen ve mutlu olmayan kimseyi görmedim,duymadım.Turistleri ciddiye bile almıyorum bazen cidden üzülüyorum onlara çünkü her gördüklerine çıldırıyorlar.Adamların ne boş ülkeleri varsa.Mutlaka gelmelisiniz,bu deneyimi yaşamalısınız.

5 yorum:

Kirpikteki Gözyaşı dedi ki...

Benim hayatımda gördüğüm en güzel suya sahip Sedir Adası...Kumun çevrili olduğu alanı görmüşsündür. 20 sene önce orası daha genişti ve çevrili değildi. Adadan kumu almak yine yasaktı. Umarım bu güzellik bozulmaz! Bizim yüzdüğüm bu enfes suallarda çocuklarımız, torunlarımız da yüzebilir!...

http://kuzgunibeyaz.blogspot.com/ dedi ki...

tenimi öpen en huzurlu su..

büyük bir parçasını ruhumun, orada bıraktım..

hala kumunun tadı durur aklımda..

fotoğrafları görünce, yazdıklarını okuyunca yeniden gitmiş gibi oldum..

teşekkürler..

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
La chica francesa dedi ki...

hayatimda bi adaya gitmek nasip olmadi ins olur resimler icin mersi :)))

gezilecek yerler dedi ki...

Sedir Adası'nın kumu harika. Çok güzel bir yer gerçekten. Gezilecek Yerler listesinde üstlerde yer alır. Paylaştığınız için teşekkürler.

Related Posts with Thumbnails