Safranbolu'ya geldiğimizde akşam olmak üzereydi.Minik bir şehir turu yaptıktan sonra ,ardından otel bulma kabusu yaşadık.Baktık otel bulma hadisesi uzun sürecek,şehri bütünüyle görebileceğimiz Hıdırlık Tepesine çıktık.Bence Safranbolu'ya geldiğinizde ilk yaptığınız şey bu olmalı tarihi şehir minik fakat karmaşık.Her noktaya hakim olabilirsiniz bu manzaradan.
Safranbolu 'yu ünlü yapan Klasik Osmanlı Mimarisi olan o bilindik evleri ama iş burada bitmiyor elbette.Halk,evleri korumuş bundan turizm yaratmayı başarabilmiş.Lokum,kolonya,mağara,yöresel yemeklerle desteklenmiş.1994 yılında Dünya Miras Listesi'ne alınmış ve aynı zamanda sit alanı.
Safran Çayı ile bir yerde karşılacaktık elbet,ben görüntüsünden sebep pek de hoşlanmyacağımızı biliyordum ama denemekten zarar gelmez.Bildiğiniz bitki çayı,bal ile tatlandırıyorsunuz bir ritüel olsun ünlü çayımız var denilmek için yapılmış.Hıdırlık Tepesine çıkmak için 1 tl ödüyorsunuz. Aslında bildiğiniz manzaralı kafeterya ama işte turizm,şehrin etinden sütünden faydalanıyorsunuz.
Hükümet Konağı ve Saat Kulesi
Her şehirde bir Saat Kulesi vardır,aslında bütün şehrin hikayesidir genelde.Saat Kulesi III.Selim zamanında İzzet Mehmet Paşa tarafından İngiltere'den getirilmiş.Mehmet Paşa çok yardımsever,halka bağlı ideal bir devlet adamı olarak tanınıyormuş.Saatin üstünde 1797 tarihi var,aslında çok kıymetli ama gerekli özeni verememişiz.
Ve İsmail Amca ... Biz kuleye çıktığımızda o turistlere saatin işleyişini,tarihi önemini anlatıyordu.Bizi görünce hemen oturmamızı istedi biraz baştan aldı,hemen konuya bizi dahil etti.Ve şans ya hemen orada saat çaldı :) Bizde bir heyecan bu titreşimi bütün şehir duyabiliyormuş.Saati bir haftalığına kurup bir hafta uğramadan da yapılabiliyormuş.İsmail Amca'nın elbette asıl işi değil bu sanata ve tarihe saygılı üstelik Safranbolu'yu çok seviyor şehri söyle bir üstünkörü anlatıyor mecbur olmamasına rağmen o bir turizm gönüllüsü.Fotoğraf çekerken poz veriyor saat ve kendisi düzgün çıksın istiyor haliyle.Sadece onun dünyasını anlamak için bile çıkılır saat kulesine.
Bir de Güneş Saat var :) Yoğun çabalarımızın sonunda etrafızdada toplaşan ve merakla bekleyenlerin etkisiyle saati çözebildik.Saat 11 civarıydı sabah ve gerçekten doğru çıktı. XIX. yüzyılında yapılan saat düşünsenize gelene geçene saati göstiyormuş,düşünmek bile keyifli.
Peruhi,Yayım ve Yaprak Sarma
Safranbolu'ya gidecekseniz size iki tavsiyem var ilki size ikram edilen her lokumu yemeyin,ikincisi eğer benim gibi yemek konusunda kontrolsüz bir tipseniz boğazınıza dikkat edin.Safranbolu'da tam bir gün durduk ortalama ama ben üç günlük yedim.Yöresel yemekleri yiyeceğim diye çok merak ettiğim Kuyu Kebabını yiyemedim. Yöresel yemek yiyecekseniz ufak,şirin hanımların açtığı mutfakları deneyebilirsiniz.Esra,Aleyna ve Hanımsultan tercihlerinizden biri olabilir.Biz Hanımsultan'da yedik.
Peruhi,içinde kıyma yerine keş denilen yoğurt olan bir tür mantı,inanılmaz lezzetli.Yaprak sarma ise muhteşemdi.Minnacık sarılmış sıcacık çok güzel pişmiş kocaman bir bakır kap dolusu sarma..Hem makarna hem dolma türlerini çok severim Safrnabolu bu yüzden benim açımdan cennet oldu.
Yayım denilen şey bildiğiniz erişte :) Üstünde peynir ve ceviz var ben pek sevmedim.Mekan çok kalabalık olunca erişte pek de pişmeden gelmişti.Yenilebilir ama pek bir özelliği yok. Bu arada fiyatlardan da bahsedelim Peruhi denilen bu muhteşem mantı 5 tl,yaprak sarma 7,5 tl yayım da 5 tl Safranbolu fiyatlar konusunda sizi üzmeyecek.
Konaklama
Bizim zamanlamamız çok kötüydü.23 Nisan tatili yerli yabancı turist kaynıyor.Bütün konaklar dolmuş taşmış,rezervasyon bile yapmıyorlar.Ortalama 15 gün önce sadece ücretini ödeyerek hiç görmediğiniz bir otelde kalabiliyorsunuz.Biz balayımız dışında hiç önceden otel belirlemedik ki ? Yapıma ters :P Velhasıl bu artistlikle ortada kaldık,merkezde hiçbirşekilde yer yoktu.Bağlar denilen merkezden 7-8 km uzakta olan mevkii de ise nette 50 lira olan odalar 150 liraya çıkmıştı,bulduk sömürelim mantığı ile.
Biz de kendimizden fedakarlık yaptık merkezde 300 yıllık pansiyon kaldık.Evet pek konforlu değildi ama temizdi.Bizi türk lirası olarak gören zihniyete yenilmedik.Pansiyondaki abla evli misiniz falan diye bir gerildi önce,ev gibi bir atmosfer zaten ayakkabınızla vs giremiyorsunuz odaya ama yine de temel konfor sağlanmıştı.
Bizim gibi olağandışı bir bir vakitte gitmezseniz bence çok da güzel fiyatlara çok cici konaklarda kalabilirsiniz.Aksi halde mutlaka yer ayırtmanız gerekecektir.
6 yorum:
Keşke bende görebilsem o güzellikleri
Ev arkadaşım Safranbolu'lu. Daha yeni geldi evinden. O da lokum getirdi bize. Daha önce getirdiğinde çok sevmiştik çünkü. :)
Postunu ona da gösterdim. "Aaa İsmail Amca, saat kulesini anlatır o!" dedi hemen. :)) Sarmanın görüntüsüne de çok kötü dedi bu arada. :))
Kendisi de 2 yıl boyunca bir konakta rehberlik yapmış bu arada. Bana da anlatmıştı fotoğraflar üzerinden. :)
@elif ayvaz: şanslıymış arkadaşın çok güzle bir memleketin var.
sarma kötü mü görünüyor bilemedim üstünde salçalı domatesli sarımsaklı bir sos vardı ondandır belki ama inanılmaz lezzetliydi.
@karışık pizza; dilerim en kısa zamanda gidesin canım
Ben de 6 sene önce gitmiş ve çok beğenmiştim Safranboluyu,herşey var tarih,doğa,müthiş lokum ve baklavalar,el işleri,mis gibi bir hava..ahh tekrar gitmek gerek..
Karabükte üniversite öğrencisiyim. Hafta sonları her fırsatta Safranboluya uğruyorum gerçekten gidip görülmeye değer bir yer :)
bize gelmşsnz hoş geldnz:))
Yorum Gönder