Memleket Nere Hemşerim?

22 Ocak 2009
şehirlerarası otobüste yanımda oturan kadın nereli olduğumu soruyor.. cevap veriyorum..tatmin olmuyor nerede doğdun peki diyor cevap veriyorum yine tatmin olmuyor,peki nerede büyüdün diyor cevap veriyorum.. bingo! ortak noktayı buluyor ve ayyy ben sana neden bu kadar çok ısındım bak şimdi anlıyorum hemşehri sayılırız diyor.. ve olası bir sohbet o an benim için sona eriyor..

birisiyle aynı köyde doğmuş olmayı bir nebze anlayabilirim.. ama ülkeyi yediye bölen coğrafi bölgeden bile hemşehricilik yapanları çözemiyorum.. ülkenin tam ortasında azıcıkta karadenize yakın bir bölgesinde kütüğü bulunan ben,kim nereye çekerse oraya gidiyorum.. "ayy sen karadenizlisin hemşehrim" diyen ordulularla kanka oluyor,az sonra "ya doğunun insanı bir başka sen de doğulu sayılırsın" diyen doğulu şahsiyetle doğulu oluyorum..

niye oluyorum,nasıl oluyorum,aynı yörenin insanı olmak bize ne katıyor ben bunu bile anlamış değilken.. köyler arası ayrışmalara şahit oluyorum.. aşağı ve yukarı olarak adlandırılmış iki köyden yukarı köyü nüfusuna bağlı olan ben,aşağı köyü yabancı olarak görenlerle tanışıyorum..

televizyonda adanalı görmekten korkar oldum " biz adanalıyık,bizim otumuz,çöpümüz,mıçtığımız b.kumuz bile farklıdır ,adanalıyık biz yeahuuuuu" ifadelerinden daralıyorum.. hayır adanalılarla bir sorunum yok ama hemşehricilik muhabbetinin tavan yaptığı bir il olarak iyi bir örnek olacağını düşünüyorum.. yine televizyonda "ben laz kızıyım açarım bu konserve kavanozunu tek seferde" ve "laz kızıyım,ondan böyle içliyim ben,duygusal ve komik oluruz biz" diyen kadına hayretle bakıyor,laz olmanın bir kadına hormonel bir farklılık katıp katamayacağına dair düşüncelere dalıyorum..




hemşehri muhabbeti kadar anlamakta güçlük çektiğim başka birşey yok! yok x yerli olanlar cimri oluyor,yok z yerli olanlar kaba oluyor,yok y yerli olanlar azıcık kırık oluyor gibilerinden ifadeler..

bir de göçmenliğiyle ün yapanlar var ki evlere şenlik.. nerelisin? selanik.. türksün yani di mi? hııı öyle de denilebilir ama selanikliyiz biz,biz selaniklikliler özeliz hem Atatürk bıdı bıdı bıdı ... en yakınımdan verebileceğim örnek zat_ı muhterem' ait.. ünlü bir tatil beldesinde(ilçe) doğan büyüyen yıllardır,soyu sopuyla oralı olan sevgili sevgilim.. nerelisin sorusuna asla ve asla bağlı olduğunu ilin adını söyleyerek cevap vermiyor..

en çok kazığı da hemşehri atar,çok güvenirsin belki de ondan.. güvenir ve hemen dedikodu yapmaya başlarsın "ya toprağaaaam(ki bu ifadeden de daralırım) burada(gurbet) herkes sahtekar ancak birbirimize hayır var,gel bana kefil olsana yağhhh benim buzdolabına ,hııı olur di mi toprağaaammm" olur olurrr hadeeeee"

kız verme olayı var bir de.. psikopat aileler kendi coğrafi bölgesinin dışına kız vermezler.. "ayy izmirliler çok geniş oluyor yaa,bişey gelir kızın başına,yok yok karslılarda ne bileyim sert mi sanki biraz onlarda çok sıkar kızımızı,karadenizde de hep kadınları çalıştırıyorlar,ayy bu kız evde kalacak yahu,veremeyeceğiz kimseye!!!!

bölündükçe bölünüyoruz,birleşmedikçe de huzur bulamayacağız,aşikar..

23 yorum:

bi dost dedi ki...

hemşeri muhabbetlerini sevmesem de, hemşeri görnce mutlu olan bi insan olaraktann:P , kız verme-me olayını ben de çok eleştiriyorum.. lakin istisnalar olmakla birlikte, bazı bölgelerde genelleme yapılabilecek kadar bariz davranışların baş gösterdiği de muhakkak... bu soruna şöyle bi çözüm bulabiliriz; ben x yerli birini seversem babam beni ona versin, ama benim kızım oralıya aşık olmasın :Pp saçmaladım biliyorum, bu saatte bu kadar:)

tuba dedi ki...

bir insanın memleketi - kökeni neden böbürlenmesine, hindi gibi kabarmasına neden olsun ki? insanlarımız çok garip :(
" biz adanalıyık,bizim otumuz,çöpümüz,mıçtığımız b.kumuz bile farklıdır ,adanalıyık biz yeahuuuuu" cümlene de koptum ayrıca, süper :D

Last Station dedi ki...

benim ait oldugum bir memleket bile yok, parcalanmis durumdayim:))) bencede herkes bolgesinden evlensin. komsusuyla, akrabasiyla. ne gerek var elin yabancisiyla evlenmeye dimi ama. bak sonra herkes hemsehrin cikiyor:)

stickman dedi ki...

böyle senin verdiğin örnek gibi sadece memleketiyle böbürlenen insan bence hiç bişeyi olmayan insandır. acınılasıdır. zavallıdır. kendisi hiç bi halt beceremediği için olayı memleketine sardırıp ordan prim yapmaya çalışır. hele bu göçmeniz muhabbeti yok mu :) alakası olmadığı halde bunu yapanlar var. tabi tabi bizde gürcistan göçmeniyiz tabi, hıhı boşnağız biz aslında, ya benim dedem bulgardır aslında gibi gibi gibi uzar gider. hele ki ortamda böyle bi göçmenlik konusu açılmasın. ordaki bütün insanlar avrupa göçmeni çıkar yemin ederim :D tamam göçebe bi toplum yapısında geliyoruz ama afedersin b.kunu çıkarmayada gerek yok demi. tabi bu arada söylemeden geçmeyim ben aslen nijeryalıyımdır. göçmeniz yani biz. büyük büyük dedem denyıl amokaçi vaktiyle sıkılmış nijerya topraklarından şöyle bi anadoluya uzanalım demiş. almış büyük büyük ninem naomi kempılı, toplamış tası tarağı konya'ya yerleşmiş. zamanla bizim rengimiz beyazlaşmış tabi. iştee taa o günlerden bu günlere gelmişiz. göçmenim yani, çok havalıyım yaff, heyt be :p

Unknown dedi ki...

ya aslında bu hemşeri olayları sanırsam istanbulun göç almanın b*kunu çıkardığı 80 lerin başında başladı.. hani köylerinden istanbula gelenlerin uydurması olaylar.. ama işte, 10 parmağın onuda bir değilki.. kötü niyetli insan çok olunca.. bunu provoke etmek içinde kullanır, aldatmak içinde kullanır..
insanlara bi kareden bakmak varken, 7 ye 10 a 20 ye bölmenin mantalitesini bende anlamış değilim angelacığım.. başka bir çok olay gibi... :)

Güllerevurgunum dedi ki...

valla acayip sinir bozucu bir geyiktir bu "nerelisin?" olayı.

Hatta abartıp soruyu şu şekilde soranları da duymuşluğum vardır:

"nerelisin hemşerim?"

Yahu hemşerinsem ne diye soruyorsu di mi? Eğer hemşehrin değilsem niye hemşehrim diyorsun? Töbeeee !

Benki bırak hemşehriliği Çerkezlik barından genlere sahip biri olarak bu geyikten ne kadar nefret ettiğimi aşağıda ifade etmiştim.

http://kimseokumasindiye.blogspot.com/2008/06/ahh-u-erkezler.html

foodbynil dedi ki...

bu hemşeri muhabbeti aslında bir taktiktir (: hepimiz yaşamışızır evrensel hemşeriyiz hemipiz :D

efsa dedi ki...

Ay ay hanımteyzelerimizin meşhur sorusu, ardından da anne baba mesleği gelir bu sorulardan. :))

Ben tanımıyorum ama anne babamlar tanıyor desen de anlamaz kendi bildiklerince devam ederler.

Memleket olayına gelince ben evlilikte kültür uyuşmazlığının bir çok sorunu doğurabileceğinden yanayım yine de. Yani her iki tarafından anlayışla birbirini kabullendiği olaylar yada kişiler harici gerçekten yorabiliyor insanı çoğu zaman.

gribulut dedi ki...

hemşehrim tamam iyi hoş diyorsunda, şu koskoca internet dünyasında birbirimize yakın durmalıyız, toprağım kan çekiyor işte aynı yerden su içmişiz, yemek yemişiz, aynı topraklara işemişiz :)) ulen harbiden bu hemşeri muhabbetine söylencek ne kadar abuk subuk laf çıkıyor ya oturdum gülüyom bak TOPRAĞIMMM :))

PAPATYA SOFRASI dedi ki...

Merhaba Arkadaşım..

Olayı çok net bir şekilde anlatmışsın her zamanki gibi..Tebrikler..Rep verecektim ama siteleri karıştırdım sanırım:)))

SEVGİLER.

Defnenin Annesi dedi ki...

neden hep biryerli olmak gerekki. Hepimiz dünya insaniyiz, nerden geldigimizin ve nerde dogdugumuzun hic bir anlami yok bence. Bende bu tür muhabbetlere biraz gicik olurum.

Ay BU KIZ dedi ki...

kesinlikle çok doğru ve çook mantıklı bir yazı olmuş.. ben bu yazıyı günün şampiyonu ilan ediorum.. çünkü çok beğendim .. uzun zamandan sonra okuduğum güzel yazılar arasında en anlamlı olanı!!

miracsaral dedi ki...

Söylediklerin çok doğru, bunun yanında bir de söylediğin memleket ismine göre insanlar senden bazı şeyleri bekleyebiliyor. Misal, ben Rize'li olduğum için insanlar sürekli benden fıkra tadında yaşanan bir yaşam bekliyor ki alakam yok. Bu da beni biraz üzüyor..

siminya dedi ki...

şu geçen yemekteyiz de adanalılar çıktı ya ? her üç cümleden biri "biz adanalıyık" dı adanalı olmak ayrıcalık mı ? mesela bizimkilerde yani ankaralı bizimkiler, ege insanını sevmez, Urum milleti derler :)

RoNaLDiNHo dedi ki...

bende hemşeri toprak olaylarını fazla sewmiyorum benim için tasnif dışı... Ama başı sıkısır bi işi düşerse görevimiz yaparız elimizden geleni.... Ben böleyim işte...

ella dedi ki...

en çok kazığı hemşeri atar lafına kesinlikle katılıyorum :)) bölünmeyi seven bir milletiz vesselam bahane arıyoruz :))

Adsız dedi ki...

bende hiç sevmem bu hemşeri muhabbetini anlattığın gibi özelliklede otobüs yolculuklarında..müzik dinleyip yolculuk yapmak isterken çoğu zaman resmen sorguya çekiliyorum sonra samimiyet kurduğunu düşünüp üstümde uyuyorlar :D Ve bazen gerçekten sabrım taşıyor patlayacağım bir gün :p

Primarima dedi ki...

Barış Manconun şarkısını anımsadım ve dinlemek istedim...

Dört duvarı ören çatısını kapatıp içten kilitlemiş kapıyı
Bir döşekte sana serelim buyur diyen yok

Tek bir soru hemşerim memleket nire?
Bu dünya benim memleket
Hayır anlamadın hemşerim esas memleket nire
Bu dünya benim memleket
Tövbe, tövbe, tövbe

LoLLa dedi ki...

normallll ;) geleneksel tr insani samimiyeti bu bogdugunu rahatsiz ettigini fark etmeden .) bide bisi dicem ama istersen bunu yayinlama kaba kacar dersen cok icimden geldi :) hani yazında 'ya toprağaam' seslenisi var ya, iste aklima 'hııı ne var y**raam' diye cvp vermek gecti o ofkeyle :)))) of ozur dilerim ya yayinlama istersen kaba durabilir ;)

Üfürükten Prenses dedi ki...

herkesle hemfikir olmama sevindim doğrusu ..

teşekkür ediyorum yorumlarınız için,aynı noktalarda buluşmuşuz..

lolla:yalnız değilsin onu bil yeter ehi ehi :) herkeste aynı etkiyi yapıyor o kelime :P

Adsız dedi ki...

yüksek yüksek tepelere
ev kurmasinlar
asri asri memlekete
kiz vermesinler.....

neden benim aklima o türkü geldi?piskopatmiyim yoksa tecrübemi?

Pervane dedi ki...

istanbul kozmopolit bi şehir olduğundan beri insanlar ortak payda arama davasına memleket nire sorusuna başvurdular. sonra memleketin neresi olduğu pek bi önem kazandı.
anadolu'da bunun bu kadar çok yaşandığını sanmıyorum. kendini öne çıkaran belli başlı bikaç şehir var. adana, trabzon (of), rize, kayseri, g.antep gibi.
yazına katılıyorum ve "eğitim şart" darb-ı meselini tekrarlıyorum.

Unknown dedi ki...

Çok güzel yazmışsın tüm yazdıklarına yürekten katılıyorum. Ben de genellemelere kılımdır oldum olası

Related Posts with Thumbnails