Bin Muhteşem Güneş-Khaled Hosseini

23 Şubat 2009
Bazen oldukça şımarık bir kız gibi davranır,kimilerinin nimet saydığı şeyleri elimin tersiyle iterim.. ve bunu bile bile yaparım,bazen cehaletim beni esir alır ve bu şımarıkları yaparken hep daha fazlasını isterim.. daha fazla özgürlük daha fazla sevgi daha fazla aşk daha fazla para daha fazla lüks daha fazla.. hep daha fazlası.. bir ailenin tek bir evladı tek kızı olarak yaşıyor olmam bende sürekli olmasa da,olduğu zamanlarda ağızları açıkta bırakacak bir şımarıklık bıraktı.. baki değildi ama o esnada bu şımarıklara kimse dur diyemedi..yaşıtlarımın kaygılarını çoğu zaman geriye attım.

beni sırf kız çocuğu olduğum için yücelten bir babaya sahip olduğum için sırf kız çocuğu olduğu için ezilen yaşıtlarımı hiç anlamadım.. seni nasıl vereceğim,nasıl evlendireceğim diye gözleri dolan bir babaya sahip olduğum için,sırf bir boğaz eksilsin diye evden ite-kaka evlendirilen o yaşıtlarımı da anlamadım.. "okumazsan iki elim yakamda olur,okumaktan sonuna kadar okumaktan başka bir yolun yok diyen" bir babanın çocuğu olduğum için,okuldan o..pu olacaklar diye alınan o yaşıtlarımı da hiç anlayamadım..



ya başka bir coğrafyada dünyaya gelseydim? ya Afganistan'da doğsaydım? neler olacaktı..? 25 yaşında sırtımda burka elimde 3 çocukla hergün yiyeceğim dayakları hesap edecek,muhtemelen asi olduğum için kumamla anlaşamayacak,belki de biraz özgürlüğe düşkün ruhum yüzünden şeriatin getirdiği cezalara çarptırılacaktım..


kitabı 5,5 saatte okudum.. bitirmeliydim.. çünkü ben okumayı geciktirdikçe o kadınlar daha çok acı çekiyordu sanki.. meryem,leyla ve azize.. ve niceleri.. Afganistan işgalini,siyasi gelgitleri,batının ikiyüzlülüğünü,şeriat gölgesinde kadın erkek ilişkilerini,11 yaşında kadın olan,kuma olan,anne olan,ölü olan binlerce kadını.. dini değerlerin nasıl erkekler elinde oyuncak olduğunu,İslam'ı ahlaksızlıklarına siper edenlerin pisliğini,kadın olmanın zorluğunu.. hepsini bulabilirsiniz bu kitapta.. gözlerim yaşlı okudum,zira masal değildi.. şu an da bile bunları yaşayan kadınlar vardı.. herşey gerçekti ve benim elimden gelen sadece bu romanı okumaktı..

“Pusulanın hep kuzeyi gösteren ibresi gibi, bir erkeğin suçlayan parmağı da daima, bir kadını gösterir. Her zaman. Bunu hiç unutma Meryem…..”

Her kadının okuması gereken bir kitap Bin Muhteşem Güneş,kitap bittiğinde yaşadığınız ülkeye,şartlarınıza şükür edeceksiniz,hayal gibi geliyor öyle değil mi?

26 yorum:

Adsız dedi ki...

prensessss bende okumak istiyorum.. ama bisey sorucam.. sen türkce okumussun ya.. eger ingilizce okusaydin sana bu tadu bu duygulari verirmiydi?? cünki ben belki almanca okumak istiyorum.. ama nebilim almancada bazi seyler cok sacma gelmesinden ve kitabin tadina varamamaktan o duygulari hissedememekten korkuyorum... sence?

ammaan oku da nasil okursan oku deme :D

Moonish (moonsun) dedi ki...

Ne guzel ozetlemissin ve karsilastirmissin hayatlari/hayatini... Halimize bin sukur ki biz sansli olanlardaniz... Dilerim tum kadinlar nerde olurlarsa olsunlar bir gun hakettikleri degeri gorur, bence de kesinlikle okunmasi gereken bir kitap...

öykü dedi ki...

bı kıtap aslında hıc ıcınde olmadıgın hayalını bıle kurmadıgın dunyanın kapılarını acıyor..
ve ınsana neler ogretıyor neler dusunduruyor degılmı
gercekten de bu anlattıgın gıbı kıtapları hepımızın okuması ve hayatımızdakı varolanların kıymetıını ıyı anlaması lazım
sevgılerımle

Robin Goodfellow dedi ki...

bu kitap alınacak kitaplar listemin en başında prenses
sen anlatınca bir an önce almak istedim.
bu yazarın diğer kitabını,uçurtma avcısı'nı okumuştum bayıla bayıla.
şimdi sıra buna geldi.
çok güzel yazmışsın eline sağlık.

Üfürükten Prenses dedi ki...

@sevgili adsız:sanırım türksün,bu nedenle kitabı türkçe okumanı tavsiye ederim.. kendimden yola çıkarak söyleyebilirim ki ingilizce okuduğum kitaplarda hep dil telaşıa düşüyor,tercümeyle geçiriyorum vaktimi kitaptan tad alamıyorum.. ama almancaya anadilin kadar hakimsen sorun teşkil etmez..

not: hangi dilden olursa olsun bir an önce oku :)

@MoonSun:Amin bütün kadınlar hakettikleri güzelliklere kavuşurlar bir an önce..

@Öykü:kitabı okurken o sokaklarda yürüyor gibiydim turist gibi.. gerçekten içine alıyor insanı..

@puck-robin:uçurtma avcısını okumadım henüz,merak ediyorum çok..
ama şunu duydum kadınlar bu kitaptan daha çok hoşlanmış galiba :)

GeCe dedi ki...

hemen not alıyorum okumam lazım sağol paylaştığın için

efsa dedi ki...

Birini işaret gösterirken aslında 4 parmağın kendimizi işaret ettiğini görmeyiz bazen...

erkeğin suçlayan bir parmağı bizi, kalan 4 parmağı kendini göstersin suçlu ararken.

belirtmek istedim sadece. :(

sinderellaaa dedi ki...

bu kitabı okumayı bende isterim,hayatta şükredecek çok şey olduğunun farkındayım çok şükür,ama şükretmeyenlere anlatılacak örnekler olsun elimde belki bir faydası olur!
bizimle paylaştığın için teşekkürler canım!

babegazelle dedi ki...

yazın yazmıştım ben bunu hatırladınmı okicam hemen demiştin o zaman anca kısmet olmuş :) ama pişman olmadığına sevindim uçurtma avcısı hemen arkasından okunmalı

Üfürükten Prenses dedi ki...

@gece: güvendiğin için teşekkür ederim ..

@efsa:harika bir noktaya parmak basmışsın,yorumların bakış açımı genişletiyor,iyi ki varsın ..

@sinderella:okuma nezaketi gösterdiğin için ben teşekkür ederim canım..

@babe: bebişim oraya da yorum yazdım tekrar (senin bloguna )şimdi :) 5 ay geçmiş yuh bana :) ama okudum yine de,ayrıca zevklerimiz benzermiş çok sevindim..

Sinirli Prenses dedi ki...

Bende kitabı yazın okuudum ve çevremde ne kadar arkadaşım varsa tavsiye ettim ..Ve hiç bitmesin istedim inanki en güzel yerlerinde kapattım kitabı azıcık ertelemek için alacağım hazzı..
Mesela Leyla'nın öldü sandığı Tarık ' ı karşısında gördüğü anı :/

bi dost dedi ki...

kitap tanıtan yazıları pek okumam ben normalde ama bunu iyi ki okumuşum :S kitabı da okuycam inş..

Adsız dedi ki...

ben de dün okumaya başladım bu kitabı. hatta şimdi yazını da korkarak okudum konusundan bişeyler öğrenicem de tadım kaçacak diye.. elime alınca bırakmak istemediğim bi kitap çok sürükleyici ve insanın içine işleyen bi konusu var. Gündüz Egemen'den fırsat buldukça 3-5 sayfa da olsa okuyorum bırakıyorum. Gece elime alınca da uyku hiç aklıma gelmiyor. süper bir kitap...

Primarima dedi ki...

Okumak istediklerim arasındaaaa :)

katre_wınscare dedi ki...

bende hemen edınecegım..tesekkürler bılgı için..

Pervane dedi ki...

çok merak ettim.. hangi yayın evi prenses? onu bilince bulmak daha kolay oluyor.

Üfürükten Prenses dedi ki...

@sinirli prenses: çok iyi yapmışsın ben dayanamadım bir çırpıda okudum,sonra pişman oldum.. bu zevki uzatabilirdim ama meryem acı çekiyordu :/

@bi dost: teşekkür ederim okuduğun için,okumanı tavsiye ediyorum canım.

@gülcan:çok sevindim denk gelmesine.. genelde kitap,film vs tanıtımlarında bilgi vermiyorum :)

@Prima Rima:sevindim canım..

@katre: ben teşekkür ederim,güvendiğin için..

@pervane:Everest canım..

Amélie Poulain dedi ki...

Mükemmel bir kitaba benziyor.
Aklıma yazdım.
Teşekkürler.(=

Yağız Gönüler dedi ki...

Bin Muhteşem Güneş'i merak ediyordum. Ancak "bir kadının okuyaması gereken" demişsin. Bu durumda ofsaytamı düşerim okursam?

Üfürükten Prenses dedi ki...

@Amelie: ben teşekkür ederim..

@vincenzo:her kadının dedim :)
her kadın okusun,duyarlı erkeklerde okusun vincenzo,senin gibi :)

ama aslında duyarsızlar okusa daha faydalı olur topluma,zira bu kitabı okumak isteyecke kapasitede bir adam zaten yeterince duyarlıdır,düzeltmemiz gereken ötekiler :P

tinimini hanım dedi ki...

Gerçekten kitap muhteşemdi,sende öylesine muhteşem anlatmışsınki...Teşekkürler prenses...

Pervane dedi ki...

prenses ya süper bişi oldu :)) az önce babamın bi arkadaşı bize bu kitabı hediye getirdi :)) var mı böyle bişey yaa, vaaar vaarr:))

Üfürükten Prenses dedi ki...

@tinimini : ben teşekkür ederim..

@pervane:çok istemişsin demek ki okumayı,kalpten istemişsin.. o da gelip seni buldu :)

hadi oku hemen ,yorumlarını merak ediyorum ..

gupset dedi ki...

Bence de herkesin kesinlikle okuması gereken bir roman.Çok akıcı bir anlatımı var.Kitabı okurken bazı bölümlerdde ağladım.O kadar etkiliyor ki insanı sanki anlatılanları kendiniz yaşamış gibi oluyorsunuz.Uçurtma Avcısı da çok güzeldi ama ben de bu romanı çok daha güzell:)

ella dedi ki...

ella diyorkiiiiiiiiii
herkez okusun bu kitabı

Adsız dedi ki...

güzel bir roman okurken insan kendini orada yaşıyormuş gibi kendini kaptırıyor şu anda bulunduğum duruma binlerce kez şükrediyorum

Related Posts with Thumbnails