Bir Kızın Pırlanta İle İmtihanı

11 Ağustos 2009
Kalpler kırılmasın diye baştan söyleyeyim.. Pırlanta sevdası azıcık kroluk,azıcık görmemişlik,azıcık da burnu büyüklük barındırır.Şimdi "bizim ailede sekiz kuşaktır pırlanta geleneği var,bize ilk pırlantayı Sultan Abdülhamit takmış "diyecek kaymak tabaka okuyucuların yazının bundan sonrasını okumasına gerek olmadığını düşünüyorum.

Ara ara gereksiz fevriliklerim,ev kızı tipi modelini azıcık eleştirdiğim,ukalalıklar yaptığım olsa da pırlanta sevdasına hep temkinli davrandım.Tek taşımı kendim alacağım falan türünde benim için gerçekçi olmayan artistliklere girmedim.İnsan kendini tanıyor.Parayı severim,yoksa kendimi yerlere atmam varsa da yemeyi bilirim.Lükse düşman değilim,bir tabak yemeğe şu kadar para verildi diye sızlamaz içim,öğrenciyken beni iki ay geçindirecek bütün paramı inanılmayacak kadar saçma birşeye verip,bir ay simitle bütüngünü geçirdiğimi bilirim.
Evlilik teklifi almamış fakat evlilik yoluna girmiş insan evladı olarak iç sesim bana "pırlanta" diyordu.."Nerde lan pırlantan" "Pırlanta al üfürük" " pırlanta aldır üfürük" "zaten altın yakışmıyor minik parmaklarına pırlantadan mahrum etme onları"

Diğer iç sesim ise " kızım manyak mısın,hani böyle şeylere itimat etmezdin sen,nerede senin çizgin? " parayla mı ölçüyorsun aşkı,adamı yolmaya mı çalışıyorsun,kromusun kızım sen,kendine gel?" "ne farkın kaldı yüzüğümü görmedin mi diye az kaldı gözüne sokup seni kör edecek gerizekalı betülcan'dan "

Gel-gitler.. Arada neler yaşandı bilmiyorum,tek hatırladığım,pırlanta uzamanı hanım kızımızın kafayı yarı sıyırmış yüz ifadesi.Egom varmış benim,öyle yaprak dökümü ailesinin en olgun kızı fikret havalarım falan yalanmış,bildiğin aç gibi en büyüğünü en pahalısını seçer mi insan fiyatlarını bile bilmeden.Birinin bir tarafına girse dağıtacak o öküz gibi pırlantayı ağlaya ağlaya bırakıp makul olanda karar kıldım.Eğer adi pırlata uzmanı bana o pırlanta seti göstermeseydi kendimi şimdi bu kadar suçlu hissetmeyecektim.Set olarak alalım üfürük diyen ve bugüne kadar gözüme o kadar hiç bu kadar sevimli gelmeyen zat_ı muhterem'e tekrar aşık oldum o an :)

Lan üzerimde Mango outletinden 10 liralık bluz,Zara %60 indiriminden 20 liralık pantolon,bu seti neyle takıcam ben.Resmen açlık bu yaptığım.Çıktık mağazadan yavaş yavaş pırlanta etkisinden çıkmış beynime oksijen gidiyor "bana ikinci el araba alırdık ya o parayla","zat_ı muhterem evlenince aç kalırsak bu taşları kemiririz değil mi şekerim ?" "ya bu kanlı emlas filmine gitmişmiydik biz?" diyorum,kafa çalışmaya başladı yavaş yavaş..

Yavrucum besbelli özgüven eksikliği bu takı-toka olayı,yok bende güvenmiyormuşum kendime demek ki.Değerli olduğumu hissetmem için ; kömürden 5-6 milyon yıl fazla toprak altında kalmış bir taşa ihtiyacım varmış.Gözüçıkasıca reklam şirketlerinin oyuncağı olmuşum doldurmuşlar beni yıllarca farketmeden,dombili gün kadınlarının dolma parmaklarından taşan o pırıltıya kanmışım..Bir ara tursil'den pırlanta çıkıyordu hatırlatırım size,bak benden başka hatırlayan yok,taaa o günlerden bozmuşum da niyeti,kurbanımı bekliyormuşum.

Hayatta hiçbir mutluluğu kendisine tam olarak yakıştırmayan insanlar vardır ya..İşte o benim; ağzım açık salakça özgürce sevinemem bir diğerine büyük mutluluk veren şeye ya da abartamam diğer insanlar gibi ufak jestleri.. Hep bir suçluluk duygusu,ben aslında bunu haketmiyorum saçmalığı.. Çocuklarınızı başlarına gelen bütün güzel şeyleri hakettiklerine inanmayı öğreterek yetiştirin olur mu? Sanırım benim sorunum bu,aşırı duyarlı,kaygılı,suçluluğa programlanmış alt beyin..!!

25 yorum:

Godsyndrome dedi ki...

Yazının en heyecanlı yerinde kesmişsin bi gün şu alt beyinin çalışma prensiplerini ayrıntılı yaz, bende de ondan var sanırım :D

bi dost dedi ki...

pırlanta.. tek taş ise hiç sevmem, duruşunu sevmem bi defa.. tria filan güzel duruyor ama, ben parmağımda o kadar pahalı bişey taşımaktan korkarım sanırım. kabolur, düşer, ya da biri o pırlantta için parmağımı keser gibi gelir!

güzel moral oldum sana di mi:) hayırlı olsun, tak takıştır 20 liralık pantolon da giysen, boşveeer yakışır:) (zaten o pantolonun gerçek fiyatı 50 liraymış, 20 liralık denmez indirimde alınan şeye. lütfen!)

Yss dedi ki...

Ahahaha :))) mesela ben aynı yolları geçmiş biri olarak artık arkadaş ortamımda tek taşları alıp kimin tek taşı kime geçirdi oynuyorum ve baya eğleniyorum:))ve hatta geçenlerde bir teyzede alyans yerine 5 taş ve önünde de tek taş gördüm adrenalinim yükseldi.teyzede bile varsa benim gibi tazede illaki olmalı hatta tocam hala bunu düşünememiş olmakla bana ne kadar da ayıp ediyor aslında fikri beynimi sardı:))kahrolsun "bakın bana ne kadar da aşık,demekki bende hepinizden bir sürü ultra üstün yön mevcut" hissi..

Belgin dedi ki...

Oyy oyy Üfürügüm kendini suclumu hissedermis:)) Sen her güzellige layiksin bitanem, kendini suclu hissetmene hic gerek yok. Evlendikten sonra ac kalirsaniz, tasi kemireceginize satarsiniz olur biter:)) Hem böyle seyler kötü günler icin yatirim, olaya birde bu yönden bakmaya calis:))

Sevgilerimle

efsa dedi ki...

Canım biz zaten toplumca aç gözlyüz ne kadar sakınırsak sakınalım sofrada bile gözümüz doymadıkça karnımız doymuyor. Ben bile kanaatkar olarak görürken kendimi elbise çanta olayında resmen gözüm dönüyor.

Robin Goodfellow dedi ki...

Kafamıza kafamıza sokmuşlar pırlantayı işte, beni de şeytan dürtüyor. " Bana niye almıyor yüzük, ne güzel durur parmağımda" derken, arkadaşlarımın nişan yüzüklerini parmağıma takarken yakalıyorum kendimi.
İçimize işlemiş pırlantalı evlilik teklifli filmler, hikayeler :P

Unknown dedi ki...

alemsin :)
güle güle kullan :)
ben de genç iken derdim o zamanki kurbana "ben Yalan Rüzgarı tek taşı isterim de isterim Allah" diye :))
çünkü bir taş takıyorlardı dizide hemen tatlının içinden çıkan eşek kadar taş...
tek taş o işte anacım benimki gibi toplu iğnenin onda biri taşı değil işte :)
aman ne oluyor ki sonrasında var mı var boyu tavana değen taktıktan sonra :)
bence tabi bence...

Üfürükten Prenses dedi ki...

@godsy:bir dönem yetişen çocuklarda var bu alt beyin.hep ailemi suçlardım baktım ki yalnız değilim.

@bi dost:sağol şekerim öyle ferahlattın ki anlatamam.

Aslında bende tria seviyorum da,yuhh o kadar da hayvanlık yapmayayım dedim :)

@Etk yavrusu:ben normalim yani.aynı yollara girince herkesin ruhuna giriyor bu şeytan,sevindim:P

@Belgin:o kısmı şakaydı yahu,satınca da pek bişey etmiyor ki bu nane..teşekkür ederim düşüncelerin için .

ferdagokturkince dedi ki...

iyi yapmışsın beee.. o kadar sorgulama olan olmuş biten bitmiş en nihayetinde. hem herkesin lüx zevkleri olabilir bazen. :) ilerde hatırladıkça gülersin kendine. tatlı bi anı olarak kalır. sonuçta maddi bi şey değil mi zati gelip geçici bi şey. relaxxxx :)

Pilli-Cadi dedi ki...

gecen senelerdir görmedigim kuzinim geldi.
iki sene önce evlendi ayni yastayiz ve iki yasinda bir kizi var. yaslanmis cökmüs ben ondan 4-5 yas kücük duruyorum.

parmaginda kafam kadar bir tek tas. sürekli gösterip duruyor.

o gösterdigi parmagindan tek tas yerine cehalet ve görgüsüzlük akiyordu bana göre. tek gördügüm oydu. paril paril parliyordu cehaleti bana tek tasini gösterirken.

maalesef böyle türkiye'de. ayrani yok icmeye kürküyle gider sicmaya derler ya o hesap:)

biz böyleyiz yapacak bir sey yok.
en güzel giysileri isteriz, en marka en pahali. paramiz yok ama giyeriz en marka seyleri.

Üfürükten Prenses dedi ki...

@efsa:fakir bir milletiz ya,ezelden beri böyle galiba,ruhumuza işlemiş bazı şeyler.

Bilemiyorum bir pırlantadan sosyal açılımlar yapacağım az kalsın :)

@puck:pr çalışması biraz da,"ben kesinlikle istemiyorum,ığykk" diyen de bile bir arzu var.

@funda:hiç dikkat etmemişim yalan rüzgarında ki tektaşlara.merak ettim şimdi.böyle böyle geldi işte taş merakı,son 10 yıldır bu kadar abartılıyor sanıyorum.

Feride Nizamettin dedi ki...

Ben sende gençliğimi görüyorum yahu:) Gelinlik, kına, düğün bunlar çok manasız şeyler deyip sonra da kına da isterim, düğün de isterim diye tutturmuştum:)

Primarima dedi ki...

Bir tektaşım bile yok anlıyormusuuun hadi gülümse...şaka bir yana nedense hiç hevesim olmamısdır olsa nolucak takanda olmadı zaten :)))

Kayhanoviç dedi ki...

Tek taş neden bu hatun kısmının ilgisini ceker anlamıs değilim. Büyülü bir şey olsa gerek. (ciddiym)

sihirlisepet dedi ki...

PAHALLISINDAN GEÇTİK UCUZUNU BİLE ALAN YOK :-)

sinembjk dedi ki...

=))
yazın hem güldüren hem düşündüren denilen ilginç bir cinsten işte... =)
sanki kendi yazımı okudum bu yazını okuduumda... Bende çoğu zaman saçma bulurum tektaşı... Almaya kalksa hayır bile derim... Ama zaman zamanda yüzüğünü (alyans yani) taşımak istiyorum aşkımın bir simgesi olarak... Bakmıyo diilim alyanslara taşsız sadece olanlara... Ve almaya kalktıında suçluluk duyacak aşırı duyarlı kaygılı insan psikolojisinde olacağımada eminim... Böyle mahcup sanki hiç bana yakışmayacak tarzıma aykırı birşey gibi gelecek... Hayırlısı olsun sana sen pırlantaların en değerlisine layıksındır eminim... =))

K®HAN dedi ki...

Seferden dönerken, çoluk çocuğunuza yararlı bir taş da olsa, hediye getiriniz.
Hadis[İ. Asakir]
:)

beyaz mendil dedi ki...

Güle güle kullan hayatım,keyfini çıkar ve suçluluk da duyma sakın:)))Ben hiç suçluluk duymuyorum walla,takınca güzel duruyor:))

ella dedi ki...

oo yakışır arkadaşım sana, güle güle kullan :) valla keyfini çıkar derim bende :) herşey zamanında güzel ve tek taş için de tam zamanı bence, öptüm seni :))

Üfürükten Prenses dedi ki...

@çilek perisi:güleceğim kesin,dalga bile geçeceğime eminim..

@cadıcım:yahu ağlayacağım şimdi :)ne kada umut verici bir yorum olmuş benim adıma,ayy bein korkunç bir gelecek bekliyor :P

@psikopati:heh! aynısıyım işte ben,önc çemkirip sonra şeyiin çıkartıyorum :)

@Prima Rİma:Amannn.değeri ölçülmeyecke bir güzelliğe sahipsin sen şekerim,rimoşun var.

@Kayhan:olabilir bende ciddiyim.yoksa mağazaya girene kadar bu kadar manyakça bakmıyordum yani.

@sihirlisepet:canın sağolsun :)

@sinem:her kıza yakıştığını düşünüyorum :) eminim sana da çok yakışacaktır,bu arada blogunu inceledim,çok tatlı bir çiftsiniz,maşallah..

@Korhan:senin yorum yazmandan korkuyordum :P aha da içime oturdu yorumun :)

@beyazmendil:teşekkür ederim canım,güle güle kullan sende.

@owl:yorumun rahatlattı beni canım tşk ederim,öpüldün..:)

@

clementine dedi ki...

'Aman napcam pırlantayı, sevmem ben bööö' diye cool cool takıldım, sonra da havamı aldım tabiii.
Şimdi de pırlanta sevdalısı oldum çıktım, ama anlatamıyorum ki artık kocayaa!

GeCe dedi ki...

bak sana daha önce bir youmda demiştim insan saçma sapan şeyler yapıyor diye işte buda onun başlangıcı bakgör dahası olacak insan farklı bir ruh haline giriyor nedense

Adsız dedi ki...

bu yazınla gözümden düştün işte, sen de herkes gibiymişsin...
elveda...

Yağız Gönüler dedi ki...

Bir Sultan Abdülhamid hayranı, lakin pırlanta düşmanı olarak yazıyı zevkle okudum. Helal be sana pren ses.

pırlanta dedi ki...

Kurban Bayramınız Mübarek Olsun....

Related Posts with Thumbnails