Büyükada

26 Nisan 2010
Sabahın köründe kalkmaz çeşitli işkenceleri çekmezseniz o gezi pek kıymetli olmuyor.Biz de öyle yaptık,metrobüste sanırım uyukladım çünkü hatırlamıyorum o vakitleri.Kabataş'a vardığımızda biz akıllılık yapıp erken geldiğimizi sanarken çoktan dolmuştu meydan,üstelik yolcular giriş yapmış vapur da dolmuştu.Büyükada'ya ayakta gitmek pek akıllıca değil,çünkü yolda görebileceğiniz çok şey yok,rüzgar da cabası yolda 1 saat 35 dakika sürüyor.Üstelik hep tıkış tepiş yarısı da turist.Saat 10:40 vapurunda olup turistlere söylenen o kız bendim.Turistinde krosu geliyor bize Neyse vardık şükür Kabataş iskelesi göründüğü üzere oldukça kalabalık...

Adaya girer girmez bir hareket başlıyor.Dondurma,waffle,lokma bu tip abur-cuburlarla başlıyorsunuz geziye.Vapur'da öyle daralmıştık ki dondurma çok iyi geldi,ada dondurması ünlü,külah çikolata fındığa bulanmış,bir sürü çeşiti daha vardı.Dondurma çok büyük ve lezzetli,külah ayrıca doyurucu ve ada fiyatlarını gözönünde bulundurulursa fiyatı oldukça uygun.Evet iki tane yedim sabah ve akşam olmak üzere,evet diyetteyim,evet çok pişmanım,evet evet haklısınız dünyaya bir kere geliyoruz :P
Meydanda ki bu saat benim için önemliydi.Saatin önünde bundan tam 20 yıl önce çekilmiş bir fotoğrafım bulunuyor.Yenilemek istedim..

Ada'nın mistik bir havası var.Herkesi kaplamış garip bir ruh hali.. Bakla ile fal bakan profesyoneller(!!),dilek bilezikleri,taşları satanlar,iplikler,yağlar,tuzlar..

Bu küçük kağıdı oturduğumuz bankta buldum.Buldum derken zaten heryere dağıtılmış.Misyonerlik çalışmasının enteresan bir ürünü..Evet parmağımı bastım o kırmızı noktaya ve kötü bir insan olduğumu öğrendim.İyi biri olmam için hristiyan olmam gerekiyor(muş)
Sadece evleri görmek için bile gitmelisiniz hala gitmeyeniniz varsa.Evler bir harika ev derken haksızlık ediyor da olabilirim.Büyük bir kısmı köşktü.Eski olup terkedilmiş olanlarıda vardı,çağa uygun yapılarda hepsi birbirinden güzeldi.



Aya Yorgi Kilisesi.. Canımıza okuyan yokuşun başında.23 Nisan'da sanıyorum özel bir günleriymiş.Ada halkının söylediklerine göre hristiyanlardan çok müslümanlar ilgi gösteriyor,ellerinde makaralar dilek dilemek için bu yokuşu çıkıyorlarmış.Ben inanmıyorum "o yokuşu çıkıp kiliseye kadar gidip dilek dilemedin miiiiii" tepkisiyle yaklaşanlara rağmen dilemedim.Çünkü beş dakikadan fazla duramadım,gördüğüm diğer ibadethanelerin için en sıkıcısı buydu,bunaldım,oturakları,mekanın kasveti duramıyor insan.Yol boyunca geyik yaptı herkes.."Gider iki rekat namaz kılarız","yanıbaşımızdaki tarihi camiiye gitmeyiz,buraya çıkıyoruz ama" türünde serzenişlerde vardı. Kilise bende hayal kırıklığı yaşattı.

Yokuşu çıkmanın en güzel yanı,manzaraydı.Muh-te-şem-di.Fotoğraflayamadım bile öyle diyeyim,o kadar güzel ki gidip kesinlikle gidip görmeniz gerek.



Kara martısı :) Bir de biraz iriler mi ne..? Kaçmıyorlar,uçmuyorlar..Kedileşmiş martılar var adada..


Papatyalardan ve diğer çiçeklerden taçlar..! Almayanı dövüyorlar,ben almadım.Geçim kaynağı olmuş durumda,kadınlar,erkekler,çocuklar hep taç yapıyor.Sıfır sermaye,yüksek kazanç..!!

Yemek konusunda Ada'da pek sıkıntı yok.Sultanahmet Köftecisi,kebapçılar ve elbette balık restaurantları var.Hatta Kahve dünyası bile açılmış.Biz Milto'da karar kıldık.Hizmet ve ikram fena değildi,hesap ise klasik ada fiyatları ve haftasonu ve amaç oraya gelen ağzı açık bütün yerli-yabancı turisti yolmak.El mecbur yolunduk.. Yan masada Tulin Şahin vardı,fotoğrafını çekeyim dedim ama zat_ı muhterem çemkirdi,oysa fotoğraf çektirmeyecektim,sadece kadını çekecektim..Çok sempatikti,sıfır makyaj buna rağmen çok güzeldi.Ünlü görme tepkisi salaklığım yoktur ama ilk kez birini fotoğraflamak istedim.




Bisiklet,fayton veya eşek.. Hepsi aynı yola çıkıyor. Biz ne yaptık ..? Yürüdük evet evet yürüdük.Giderken adaya dönüp baktım da gurur duydum kendimle nasıl yürüdük lan biz bu koca adayı,düşünün meydandan aya yorgiye kadar çıkıp tekrar indik.Son vapura bindik 20:00,elbette tıklım tıkıştı yine,biz balık istifi beklerken,deniz taksi geldi,acaba kime geldi diye konuşurken manken arkadaşımız deniz taksisine bindi ,uzaklaştı.Bizim vapur gelmeden sanıyorum abla evine ulaşmıştı ...

Gün bitti geriye kalan,mistik anılar,bolca yorgunluk,cebimizi yakan güzel bir çupra,kocaman dondurma,bol oksijen ve güzel bir manzara..



17 yorum:

yesilerik dedi ki...

benim en son ki ada maceram agustos ayının yakıcı sıcaklarında ve at pisliklerinin enfes! kokularında geçtiği için bir daha asla demiştim ama sen anlatınca canım çekti:))

NiLaY dedi ki...

süper fotoğraflar, ada mevsimim geldi sanırım benim de :))

beetlejuice dedi ki...

Cumartesi dondurmacının önünde bekle bekle gelmedin şekerim:P Hem de fotoğraftaki dondurmacının önünde:) Ama ben waffledan yana kullandım tercihimi. Yemeğimizi Milto'nun arkasındaki restaurantta yedik. Tülin yerine Fedon'u gördüm, ünlü ünlüdür canım:P Ha Tülin'in güzel bacakları ha Fedon'un göbeği:)
Aynı saatin önünde benim de 20 yıl önce çekilen bir fotoğrafım var ama tazelemek aklıma gelmedi. Bir dahaki sefere artık. Ben bisiklete binen tayfadandım, şu an popomu hissetmiyorum:))

Burcu Çalışkan dedi ki...

çok severim adaları keşke bir evim olsa oralarda :))

Üfürükten Prenses dedi ki...

@erik:Aaa at pisliği adanın kokusu,ama artık böyle 2-3 saat sonra bütünleşiyor alışıyor insan.. ama baharda gitmek gerek,yazın genelde denize girmek için gidiyorlarmış ve daha kalabalık oluyormuş..Mayıs bitmeden git istersen..

@nilay:her yıl bir kere gitmek gerek bence,şehirden uzak olmak büyük özgürlük..


@beetlejuice:ama bende bekledim :P hatta eşime burada blogger arkadaşımla buluşacağım dedim,bu hafta "büyükada haftası mı,geçen hafta emirgan haftasıydı ya" dedi :)
Hatta gelirsin diye sırf bu yüzden iki kere dondurma aldım :))

Ayy fedon'u kaçırmışım bronz bronz :P
heybeliada'dan deneyimliydim bisiklet yorucu çok,haklısın..

bende tazelemeseydim keşke,iki fotoyu yanyana koydum ağlamak üzereyim.büyük(!) fark var da :)

haftaya nereye gidiyoruz şekerim..??

@burcu:ahh benim de olsamuhteşem evler vardı.Muhteşem bahçeler,çiçekler,ne şanslılar orada yaşanlar..

éLLa Çiça dedi ki...

ayy super ya

Adsız dedi ki...

bende gezmek istiyorum oralarııııı :P hayırlısıyla nasip olur inşallahh..
yalnız balığı görünce içim gitti canım nasıl istedi anlatamam ;)

Kelime Yığıcısı dedi ki...

madem gerek söylüyorum :)

Prensesim süper ama yaaa...bende istiyorum gelmek kocaeliden kaçsam bir gün oraya ne güzel olur;)

bu arada canım palyözi ben...değiştirdim sitemin temasını ve adını.... bilgin olsun :)

Sevgiler ;)

"PRETTYCOOL" dedi ki...

ya ben karar verdim,senin paçalarına takılarak gittiğin heryere sürüklenmek istiyorum:)yok öyle planmış organizsayonmuş,ne gerek var ki:))süpersin ya,elin bence çok şanslı,sayende hazır organizasyonlar,eminim çok da iyi bir yol arkadaşısındır,bir çocuğuğum bir de sesekam var,benimle evlenir misin:))kocalar da birbiriyle evlensin,her pazar ertesi sabaha kadar uyusunlar nası fikir?
;)cvp olumluysa buraya 20 saniye mouseunu hareketsiz bırak:p

Büşra Bayram dedi ki...

aynı gün aynı yerdeymişiz desene :)))

Efsa dedi ki...

Birde bu taçtan çiçeği ne kadardan satıyorlar merak ettim :)

Efsa dedi ki...

Tatili güzel geçirmene sevindim tatlım.

Ben şu an öyle bir haldeyim ki, bu ilde bile turlara katılasım var bol bol.

Üfürükten Prenses dedi ki...

@ella: yurtdışındasın değil mi,okuma sen bu postları :))

@hatice:vicdan azabı hissetim :) balık nefisti gerçekten deniz çuprası bulmak güç heryerde satılıyor ama kültür hep..
en kısa zamanda gitmen dileğiyle..

@kelime yığıcısı:uvv yeni kullanıcı adı güzelmiş.kocaeli yakın yahu trene atla haydarpaşa oradan hmm yok vazgeçtim kocaelindne kartal'a gel oradan da vapur var.

@prettycool:Off öyle güldüm ki okurken.bir harikasın..defalarca "EVET EVET EVET" kabul ediyorum mouse 60 saniye hareketsiz :))

eşime sor bir de uyanıp kaygı dolu gözlerle bakıyor "bugünkü plan ne üfürük " kontrol manyağıyım zaten planı ben yapmasam çatlarım :) nereye gidilecek ne yenilecek nere gezilecek tek tek liste çıkatırım..

@hayal meyal:sende mi oradaydın.. ee peki sen kimdin.. tarif istiyorum acilen :))

@efsa:hayat çok kısa,görmediğimiz bütün güzellikleri görmek istiyorum bende.. iNşallah çok paramız olur bol bol gezeriz :)))

bu arada taçtan çiçek 5 tl ,bu soru tam bir akrep kızı sorusuydu ayrıca :P

A-H dedi ki...

neredeyse 12-13 yil gecmis son ziyaretimin ardindan, goruverince anladim ne kadar ozledigimi o dondurmayi ve fayton gezisini :)

Salome dedi ki...

Pek güzel bir gezi yazısı olmuş :)

A. dedi ki...

Açlıktan öldüğüm ve annemin cebinde paranın 'P'sinin olmadığı şu zamanda bu balık menüyü görmem hiç iyi olmadı :(...Off yaa haksızlık..

Adsız dedi ki...

bende ayayorgi kilisesini hiçç beenmedim neee bunaltıcııı
dilek de dilemedim
telli baba dururkenn :)

Related Posts with Thumbnails