Derinkuyu Yeraltı Şehri,Uçhisar Kalesi,Ihlara Vadisi,Tuz Gölü

11 Aralık 2010
Derinkuyu Yeraltı Şehri


Derinkuyu yeraltı şehri Kapadokya'da bulunan 36 tane yeraltı şehrinden en büyüğü.Derinkuyu yeraltı şehrine giriş 15 lira,elbette Müzekart almak daha mantıklı. 2500 metrekarelik bir alana yayılmış durumda.20 katlı olduğu iddia ediliyor ama sadece 8 katı açılmış.İlk katta ahır var.O daracık kapıdan hayvanları nasıl sokup çıkartıyorlardı anlamak mümkün değil.Şehirde haç şeklinde bir kilise,günah çıkarma yeri,yemek odası,oturma odası,mutfak,kiler,şaraphane,dershane hatta yatılı eğitim kavramı bile var.Yaklaşık 50 adet havalandırma bacasından yukarı baktığınızda gökyüzü bir hayal gibi duruyor.Nasıl yapılmış oyulmuş bu şehir şu an ki teknoloji ile açıklamak mümkün değil. Hititlerin savaş zamanında saklanmak için yaptığı iddia ediliyor zaten ara ara çeşitli koridorlarda silindir şeklinde taşlar var düşman inebilirse bununla kapılar kapatılıyormuş.

Derinkuyu'da gezmek heyecan verici ama daraltıcı..Tavsiyem üstünüzde bir kaban,kazak vs ile girmemeniz oldukça sıcak yerinaltı.Yeraltı şehrine girince vay efendim sıkıldım çıkıyorum demeniz pek mantıklı değil çünkü,kafanıza göre çıkamıyorsunuz.Bu yüzden klostorofobisi olanlar bir kez daha düşünmeli.Korkmamak elde değil yerin 50 metre derininde olduğunuzu bilmeniz,ürkütücü.. Ama benzer bir deneyimi başka hiçbiryerde edinemezsiniz.

Girmek,çıkmak,içinde gezinmek bir hayli zor.Açıkcası kilo problemi olanların kesinlikle girmemesi gerekiyor.Bazı noktalardan geçerken acaba bundan yüzyıllarca önce insanlar kaç bedenmiş diye düşünmeden edemedik.Çoğukez dizlerinizin üstünde,kafanızı eğerek sekerek geziyorsunuz.



Uçhisar Kalesi

Bu kaleye gelmeden yapılan bir tur değildir diyordu yine kulak misafiri olduğumuz rehber.Kapadokyayı bu kadar kucaklayan başka bir manzara yok.Kaleye girmek için kapıda emaneten duran amcaya dört lira veriyorsunuz.Kaleye önce içten sonra da dıştan çıkıyorsunuz.İçten çıkmak oldukça keyifli ..




Uçhisar Kalesi'nden manzara her yere hakim bir noktadayız yine.Ama bir o kadar da tehlikeli.Bazı oyukların boş olduğunu gördüğümüzde tedirgin olduk az evvel üstünden atlamış olmamızdan belki de :) Uçhisar kalesi ile Ortahisar Kalesi'nin yeraltından tünellerle birleştiği iddia ediliyor.Düşünmek bile oldukça heyecan verici.

Bölgenin yöresel bebekleri,her yerde bunlardan var.Kimilerine göre şirin ama ben bu tip oyuncaklardan nedense korkarım .. Evet garip özelliklerim var.Bu arada bebeklerin tanesi 2 lira ama arkadaşım ilk gittiğimiz çömlek atölyesinden 1o liraya almıştı.Daha önce de demiştim pazarlığa dikkat..


Ihlara Vadisi

Ihlara Vadisi Hasandağı'nın lavlarının aşınmasıyla yüzyıllar süresince oluşmuş bir vadi.Melendiz çayı geçiyor içinden yaklaşık 14 km uzunluğunda.. Giriş ücreti 5 lira,müzekart geçiyor.

Ihlara vadisi içinde 105 adet kilise var.Bir kısmı açık,bu kadar çok olmasının sebebi her ailenin kendi kilisesini yapması. Kilislerin,kiliselerdeki desenlerin bu kadar uzun süre kalması,zarar görmemesi kalıntılara göre Selçukluların ılımlı yönetimine bağlanmış.


Allah'ım o nasıl merdiven öyle inerken bile yorulduk ama çıkarken ölüyoruz sandık.Mola verdik her 50. basamak 380 basamak.Değer mi değer..


Tuz Gölü
Tuz gölü bizim için gezinin sosu oldu.Aman yetişemeyeceğiz hava kararacak diye heyecan yaptık.Yolda gerekli gereksiz o kadar çok durduk ki,az kalsın bu manzarayı kaçırıyorduk.Tuz gölü'nün yanında tuzdan yapılmış çeşitli cilt ürünleri,tuzdan hediyelik eşyalar satılıyor.Her yer tuz yahu,bastığınız yer tuz.Göl biraz çekilmiş galiba yada ara ara çekiliyor.Aslında bahar ve yaz aylarında ayakkabınız çıkartıp giriyormuşsunuz o bölgeye.Ayak yıkamak için musluklar yapmışlar sonra orada yıkıyormuşsunuz.Bazı hastalıklara ve ayak kokusuna iyi geliyormuş.Dünyanın en temiz tuzu da buradaymış.

Elbette bir sürü fotoğraf çektik ama fon gibi durdu hep.Yani stüdyoda gibiyiz sanki,on dakika daha geç kalsak kaçıracaktık bu sahneleri. Bizim için gezinin son durağıydı.Hüzünlü ama renkli bir veda oldu.


9 yorum:

İpek Bahadır dedi ki...

sabah sabah çok hoşuma gitti harika ir paylaşım teşekkürler.bir kaç konuya değineceğim.
-Emaneten duran amcaya 5 lira verdik demişsin orda koptum bende gidip biryerlerde durup para toplayacam:D:D Müzekart olmasa demekki yandık yani ona 5 buna 4 tl falan:D
-benim de o tür bebeklere karşı korkum var gece uyurken odamda görürsem sabaha kadar uykum kaçar o da sanırım Stephan King'in "O" filmini küçük yaşta izlememden kaynaklanıyor diye düşünüyorum :)
-Manzara harika gerçekten kartpostal gibi duruyor çektiğiniz fotoğraflar bayıldım onlara da:)

Son olarak yazınız çok hoşuma gitti böyle içten bir paylaşım için teşekkürler :)

özlem dedi ki...

üfürük canım ya iş dolayısıyla mı bu kadar geziyorsunuz yoksa çalışmıyor da sürekli geziyormusunuz :)) şaka bir yana seyahat notlarını okumak güzel madem bu kadar geziyorsun bizede yardımcı olursun umarım yılaşı için istanbula yakın 2 gün konaklamalı nereyi tavsiye edersin istanbula yakın istiyoruz çünkü 31 aralıkda çalışıyor olucam dolayısıyla ulaşım sorun olabilir tavsiyeni bekliyorum size iyi gezmeler:))

Üfürükten Prenses dedi ki...

@İpek; beğenmene çok sevindim.En kısa zamanda gidip görmen dileğiyle

Cidden müzekart yoksa hepsini birden hesaplayınca saçma bir noktaya gidiyor o ücretler.

benim de chucky den kaldı galiba bebek fobim :)

@özlem: ahh keşke hiç çalışmadan hep gezebilsek :) eşimi doğru dürüst bir pazar günü görebiliyorum o kadar bir yoğunluk var.ancak, gezmeye her zaman vakit bulurum :)

Biz nevşehire giderken Bolu'dan geçtik ve daha pek içine girmeden bile gördüğümüz sahnelere hayran kaldık.Abant veya kartepe ve maşukiye diyorum ..Tabi kış olduğu için bu tavsiyeler. ama daha çok abant.. hele bir de kar yağarsa,muhteşem olacaktır.
Ama nereye giderseniz gidin.Mutlaka bloglardan araştır nereye gitmeli,nereleri görmeli ne yemeli,nerede kalmalı :)Bloglar en güncel bilgiyi veriyor çünkü.

Güzel bir tatil olur inşallah..

turuncu dedi ki...

verdiğin bilgiler güzel...fotoğraflar çok daha güzel...ellerine sağlık...iyi gezmişsin...sevgiler :)

Yazıyor dedi ki...

Fotoğraflarına doyamadım o bölgeye bayılan biri olarak, paylaşımlarınla çok daha güzelleşiyor kısa ve öz paylaşımların için seni tebrik ederim. Bizlerle paylaştığın için de çok teşekkür ediyorum. Oralara ait bizlere payşacağın fotolar varsa merakla bekleyeceğim:)

Muhabbetle!

Adsız dedi ki...

Gezen insanları çok seviyorum.Hele ki sizin gibi böyle resimleyip anlatınca tadına doyum olmuyor.Çok teşekkürler paylaştığınız için.

Kiraz Çekirdeği dedi ki...

Ben de hep gezi öncesi blog turuna çıkıyorum, eşim eskiden kızardı ona bakarak mı karar vereceksin diye geçen gün Tekirdağ'da demez mi bak bakalım blogcular ne demiş nerede en iyi köfte yenirmiş diye :) ? Bu arada bloğunuzu pek beğendim... Merhaba demek istedim...

Üfürükten Prenses dedi ki...

@turuncu: sevgiler turuncu :)

@Rana:fotoğraflarım bitmedi ama blogda paylaşabildiklerim bu kadar,beğenmene çok sevindim ,teşekkür ederim.

@Red Riding Hood: bendeeee :) herkes gezsin yazsın fotoğraflasın bizde okuyalım :)

@Kiraz Çekirdeği:bloglara bayılıyorum.bende sizin blogunuzu zaten bir gezi araması vasıtasıyla buldum :) hoşgeldiniz tanıştığımıza sevindim

@HayyaL dedi ki...

Derinss im süper bunlar ya...
Bence gül yüzünle de fotoğraflar eklemelisin...

Related Posts with Thumbnails