Yeşil Peri Gecesi - Ayfer Tunç

2 Aralık 2010
Biri bana bir kitap tavsiye ettiğinde ilaç tavsiye etmiş gibi geliyor.Kimsenin ilacı kimseye tutmaz ki..! Yeşil Peri Gecesi'ni bana tavsiye eden arkadaş kitapla pek alakası olmayan yılda bir ay tek bir kitap okuyup onbir ay okuduğu tek kitabı anlatan bir arkadaştı.Güvenmek hata ama kafam da karıştı.

Ve kitabımız yolculuk kitabı oldu. Yolculuk kitapları diğer kitaplara nazaran çıtır-çerez muamelesi görür.Yazarı tanıyorum ama daha önce hiç bir kitabını okumamışım,tek güvencem yayınevi "Can"

Yeşil Peri Gecesi absent adlı türkiye'de yasak iddialara göre ölümlere sebep olan bir içkinin adıymış.Benim için yine hayalkırıklığı.. "Ya kardeşim daha konuya girmeden nefret ettirdin niye okudun o zaman kitabı "derseniz..Psikolojimi dengede tutmak zorunda olduğum kalabalık bir yolculuk esnasında yapabilecek daha iyi bir şey yoktu..


Kahramanımızın adını öğrenemiyoruz fakat sonradan yazarın Kapak Kızı adlı eserinden devam edildiği iddia edildiği için adının Şebnem olduğunu öğreniyoruz. Yine hayal kırıklığı şebnem kıvır kıvır saçları neşeli gülümsemesi olan bir kadın olmalı yanlış isim seçimi.Şebnem,hemşire oynak onu terkeden annesi,kaza geçirip yüzünü ve ruhunu kaybeden mühendis babası,annesinin flörtleri,annesiyle yatan amcası,ondan nefret babaannesi ile büyürken hayatı şekilleniyor. Bu gelişimden ne çıkarsa o oluyor..

Kitaba göre Şebnem aslında "iyi "ama işte toplum "kötü Yozlaşıp,bütün hataları yapıp ardından bütün suçu hayata yüklemek öyle kolay ki.. Hepimizin hata yapma şansı var elbette ama hepsini birden yapmak da mağrifet sayılır.Anlatılmak istenen toplumun ikiyüzlü oluşu ve bir kadının bu ikiyüzlülüğü sonuna kadar kullanıp kendini de tüketip ardındna onu tüketenleri de tüketmesi..

Kitabın en iyi yönü iyi yazılmasıydı.Ötesi beni etkilemiyor.Nasıl bir ülkede yaşadığınızdan habersizseniz sizi çok etkileyebilir.. Hayatın sizi sürüklemek istediği heryere giderseniz hüsran oluyor sonuç.. Kitap da bunu anlatıyor ama bütün suç toplumun sanki toplumu oluşturan bizler değilimişiz gibi.. Annesiyle amcasının sevişmesine tanık olan küçük şebnemin büyüyüp grup seks yapması çok normalmiş gibi.. Sanki kötülüklerden hiç iyilik çıkmazmış her katilin çocuğu katil her hayat kadının çocuğu hayat kadınıymış gibi.. Kötülüğe övgü..

4 yorum:

küfkedisi dedi ki...

kitabı okumadım ama genelde herkes çok iyi bahsetmişti, şaşırdım.

Sittirella dedi ki...

Herkesin yere göğe sığdıramadığı kitap bu imiş yani.
Kötülüğe övgü.
Sağol, paramız cebimizde kalacak sayende ü.p :)
Hadi konuyu bi' kenara bırakalım da, sen aylardır nerelerdeydin?
Gördüğüme sevindim.

rahat yazar dedi ki...

Aylar sonra yeni yazı yayınlamışsın nerelerdeydin? Açıklama için de bir post bekleriz:) Kitapla ilgili yorumlara baktım ekşiden. Herkes hayran kalmış etkilenmiş galiba:/

Üfürükten Prenses dedi ki...

@küfkedisi: genel kadnı çok iyi olduğu bende şaşırdım.. bence okumalısın kaan karıştı çünkü :)

@sittirella:aylardır terapi yapıyordum :) bilgisayarımda sorun vardı.eşiminkine talim oldum o da pek paylaşımcı değil:)
biraz netten uzak kalmak istedim galiba.. iyi de oldu ama artık temelli döndüm.
bende seni gördüğüme sevindim..

@rahat yazar:aslında açıklama postu yazacaktım ama o post soğukluk katacaktı diye düşündüm.
o yüzden doğrudan mevzuya gireyim dedim.

yokluğumun farkedilmesine sevindim :)

Related Posts with Thumbnails