Dalyan,Kaunos,Köyceğiz Gölü,İztuzu Plajı,Caretta Caretta,Çamur Banyosu

21 Temmuz 2011

Tatil.. Bütün bir sene hayal kur,plan yap,heyecanlan,geril,yaz bir türlü gelmesin sonra 10 günde geçip gitsin..Olur iş mi? Oluyor işte ,tatildeyken hiç sallamadığınız beraber yüzdüğünüz o balıklar aklınıza düşüveriyor oturup ağlamak istiyorsunuz ,yediğiniz yemekler,tanıştığınız insanlar,kokladığınız çiçekler,kumlarına gömüldüğünüz onlarca koy.. Özlüyor ama kocaman binalar arasında sıkışıp kalıyor,serinlemek için en yakın alışveriş merkezine gidiyorsunuz..

Bu sene rota geçen senenin tersine güney ege idi.Hiç gitmemiş biri olarak oldukça heyecan verici bugünlük Dalyan ama devamı gelecek.Elbette bilgisayara kavuştuğum anlarda çünkü benimki yine hakkın rahmetine kavuştu.Varolan ayrılıkta bundan kaynaklanmaktadır..

İztuzu Plajı

Dalyan'ı Dalyan yapan birkaç özellikten biri İztuzu Plajı.. Tekne turu aldığınızda sizi İztuzu'na götürdüklerini iddia ederler ama hayır sadece ucuna götürüyorlar.Asıl plaj Dalyan'a yaklaşık 12 km uzakta ağaçlar arasında saklanmış gizli bir cennet.Tatil boyunca gittiğin yerlerden bir daha nerede yüzmek istersin sorusuna verebileceğim iki cevap var.Biri İztuzu.

İztuzu ,özel çevre koruma bölgesi olarak geçiyor.Giriş sanıyorum bu sebepten dolayı ücretli.Otomobille giriş yapıyorsanız 7 lira veriyorsunuz.Bu parayı niye veriyoruz neden veriyoruz diye azıcık sorgulamak istedim ki o zaman çevre korumadan haberim yoktu,görevli "alıyoz işte" dedi! Peki dedim,çok şekersiniz..
İztuzuna giderken nevalenizi alın da gidin,su dahil herşeyiniz tam olsun.Büfesi sizi yolmak üzerine kurulmuş mesela magnum olmayan bravo bir dondurmayı 7 liraya satabilmeyi umut ediyorlar.Elbette azimleri gözyaşartıcı :) Şezlong ücreti iki kişi ayrıca şemsiye 9 lira.Ulaşım aracınız yoksa minibüsler var,sıkça geliyorlar galiba ama fiyatları hakkında bir bilgim yok.

Peki ne özelliği var? Öncelikle plaj cidden büyük ve uzun öyle ki biz gittiğimizde haftasonuydu ve halk plajı tam olarak dolduramamıştı.Sonra kumu ince rahatsızlık vermiyor.Plaj taş,çakıl yerine kum.. Denizde 30 metre kadar ilerlerseniz ancak belinize gelen bir derinlik var. Tatlı ama kıvamında bir dalga hadisesi var ki keyfinize keyif katıyor. Ve serin,tatilyediz yahu serin olur mu demeyin.Serin olması çok önemli,güneşlenirken ruhunuzu teslim ediyor gibi olmuyorsunuz.Dalyan genel olarak serin zaten ve benim Dalyan'ı bu kadar sevmemde belki bundan..


İztuzu adı nereden geliyor? Kaunosluların limanı olan bölgede tuz üretimi,tuzlu balık üretimi ve satışı yapılıyormuş.Adı da buradan geliyor.Kaunoslular kim la? diyenler için yazının devamı faydalı olacaktır.

İztuzu'nda sizi kimse rahatsız etmez,çikolata kahve olurken güneş sizi nefret ettirmez,turistler kalitelidir bağıran çağıran kimseyi göremezsiniz,eğer berbat bir anne baba değilseniz çocuğunuzun boğulma ihtimali bile olmaz,İztuzu size dünyanın en iyi 10 plajından birinde bulunma hakkını verir..Daha iyi ne olabilir?


Kaunos

Kaunos,Dalyan kasabasına bir kilometre uzakta bir antik şehir.Tekne turu aldığınızda sizi götürüyorlar.Ama elbette tekne kiralayarak istediğiniz sürede gezme şansınızda var. Ulaşım zor,tekne ile gelip sonra yürüyor veya traktör-kamyonvari bir araçla bölgeye götürülebiliyorsunuz.Biz berbat bir zamanlama ile kamyonvari şeyi kaçırdık.Zaten tekne turu alıp Kaunos'u görmek isteyen dört saftirik insandık.Geri kalanlar yüzmeyi tercih ettiler.Biz de başka bir tur rehberi grubuna takıldık.Bu tesadüften de büyük keyif aldık.
Tesbih ağacının tesbihleri kurutup tesbih yapılıyormuş.Herkes en az 33 tane aldı.Ben neden bilmem pek itibar etmedim.

Kaunos antik kenti,şimdiye kadar gördüğüm bütün antik kentlerden farklı olarak cidden günyüzüne çıkmamış bir çok güzelliğe sahip.Kazıları Kenan Işık'ın abisi Prof Cengiz Işık yönetiyor.Rehberimize kazılar ne zaman biter diye sorduğumuzda sanırım torunumun torunu bile göremez,buradaki cevher tahmin edilemez diye cevap verdi.
Kaunos,ensest ilişki sonucu ailesi tarafından reddedilen Kaunos'un bölgeye yerleşmesi ile kuruluyor.Tarihi 2,800 yıla dayanıyor.Ve oldukça elişmiş,zengin ve kültürel yönü kuvvetli bir devlet oluşmuş.
Ancak ilgimizi çeken bu kısmı olmadı,rehberimiz biraz gizemli biraz ilginç bir karakterdi.Bize Kaunos'un başka bir yönünü Kbid'i anlattı.. Kbid adlı bir taşın bulunduğunu bu taşın bütün batı dünyasında infial yaratacağını ve bunun kazıları engelleyeceğini iddia etti.Bu sebeple ortaya çıkarmıyorlarmış.Ne kadar doğru bilemem ama ateş olmayan yerden de duman çıkmaz.
Kaunos'a giriş ücreti 8 lira,elbette Müze Kart almanızı tavsiye ediyorum.Amann antik kent havamda değilim diye düşünseniz bile manzarası için gelmenizi tavsiye ediyorum..


Caretta Carettalar.. Aklımda hep böyle minnak minnak kalmışlar.Ama hep öyle lanse edilmedi mi.? Hnai şirinlerdi minikleri ,böyle kumsalda pıtır pıtır gezerlerdi.Bildiğin canavar bu yahu :) Hayır yanımızdaki balıkçı teknesine çarptı biraz sinirlenip sarstı yani düşünün.. Yengeç seviyor,gayet insancıl insanlardan korkmuyor,her daim aç ve asla minik değil :)

Mavi Yengeç daha önce hiç görmemiştim.Balıkçı çocuk uzatınca dokunmak istedim.Bence canlı değildi.Halbuki canlıymış,keşke beni korkutmadan önce söyleseydi :) Bu caretta caretta çağırma gösterisi için de gönlünüzden ne koparsa birşeyler ödüyorsunuz.Herşeyin bedeli var.
Köyceğiz Gölü
Tekne turunun bir durağıydı,Hayatım boyunca hiç gölde yüzmedim.Ne farkı var pek kıyaslayabileceğimi de sanmıyorum ama olsun yine de keyifliydi.Sanki daha sıcak denize göre elbette daha durağan ve bence daha az steril.
Dalyan'da tekne turunu yapan birden fazla yer var.Ama ben size Dalyan Tekne Koop. bağlı olan turu tavsiye ediyorum.Peki neden ? Öncelikle kibarlar,sıcakkanlı ve sözlerine sadıklar,saat,şartlar vs için.. Ve yemekleri güzel.Fotoğrafta pek iç açıcı görünmese de hepsi sıcak,açıkbüfe ve tazeydi.Bütün mezeleri mecburen çorba kıvamına getirsekte hepsi ayrı ayrı lezzetliydi.Ve size bu yazımda bahsettiğim bütün gezi dahil Dalyan tekne turu sadece 25 lira tatilde bazen tek bir tabak yemeğe verdiğiniz para..Güney Ege'yi çok sevdiğimi söylemiş miydim daha önce :)
Çamur Banyosu
Çamur banyosu hadisesine sıcak bakmadığımı belirteyim öncelikle.Çamura girmekten değilde,alanın dar olması,herkesin içiçe olması,biriyıllar önce bir mallık yapmış biz de devam mı ettiriyoruz acaba ? gerginliği.. Alan güzel düzenlenmiş,sırasıyla önce çamura giriyorsunuz..Çamurdan sonra gidip yıkanıyorsunuz,sonra fokurdayan bir suya giriyorsunuz sonra tekrar yıkanıyorsunuz.Çamura kendinizi bulayıp bir süre sonra kurumayı bekliyorsunuz.15 dk sürüyor sonraki 15 dk ise çamurdan arınmak için gerekli.
Ve koku evet berbat kokuyor ama sadece 5 dk,sonra alışıyorsunuz.Onu izle,bununla dalga geç derken vakit geçiyor.
Zat_ı Muhterem inat etti girmeyeceğim diye sonra bir baktık ki en çok o bulanmış çamura,berbat fotoğraflarımız var.Çamur yüzümde kurumuş benim 27 yaşımda olduğumu hissettiren gözlerimdeki çizgiler hayatımda ilk defa ortaya çıkmış falan..
Alana giriş ücreti 5 lira,illa gitmeli miyiz derseniz..Gitmeli yani ne kaybeder ki insan,ben memnun kaldım bir yumuşaklık kattı,güneşten denizden gerilmiş cildime,çocuk gibi oynadım çamurda,dötünü başını başka hangi yerde çamura bulayabilir ki insan ?

Ve Dalyan.. Ben Dalyan'ı çok ama çok sevdim.Allah izin verirse her yaz mutlaka uğrayacağım.Hani işim gücüm olsa yada burada çalışmadan yaşayabilecek olsam taşınacağım.Neden bu kadar sevdim peki? Öncelikle insanı.. Tatil yöreleri iyidir hoşturda herkes sizi yolma derdindedir.Dalyan'da böyle bir durum yok. Şöyle bir örnek vereyim.50 kuruşluk suyu nasıl oluyorsa 250 kuruşa satabiliyorlar mesela ? Bu adamlar zaten para harcamaya gelmiş yolalım artniyeti yok.Herkes iyi niyetli,sıcak,gerginlikten uzak mutlu insanlar.Serin,akşamları tatlı üşütmeyen ama ferahlatan bir esinti mevcut.Kafamı dinleyeceğim diyenlere aynı zamanda dağıtmak istiyorum diyenlere de hitap ediyor.Gecesi gündüzü ayrı güzel,güzel otelleri,her kalitede restaurantları var.
Dalyan'ı o kadar sevdik ki,dönüşte tekrar uğradık.Beni çağırdı hissettim,gitmeliydim.Bir kez daha görmeli,denize girmeliydim..

Dalyan'da ne yenir? O kadar göreceli bir konu ki.. Yemek ben derim ki balık uyar uymaz..Biz Fethiye'de öyle çok balık yemiştik ki tatil boyunca pek itibar etmedik.Oturup kababçı falan aradık.Merkezde danışmada oturan çok tatlı bir zabıta abla var.Bize burayı tavsiye etti,Atay Dostlar Sofrası..Sonra baktık ki turistler hep burada,neden niçin derken yemekler gelince gerçek ortaya çıktı.Benim turist dediklerim oranın yerlileri ama aynı ülkeden olmadıklarımız,bu arada bu yabancılar evde yemek yapmaz mı hiç? Ya da çok mu ucuz türk mutfağı neyse.. Pideleri bir harika,üç tane yedik camışlık edip.. Olsun değdi.. Fiyatlar nasıl derseniz size kaşarlı kuşbaşılı kocaman bir pidenin 7,5 lira olduğunu söyleyince gereken cevabı vermiş olacağım..
Dalyan ihtiyar heyetine falan mı katılsam acep :) Ben öyle alaturka tatlar sevmem şekerim diyenlere çin lokantasını öneriririm o da mı olmadı steakhouseları o da mı olmadı balık restaurantlarını seçenek çok,kaya mezarlarına bakıp akşam yemeğinizi yiyebilirsiniz.
Peki nerede kaldık? Öncelikle şunu belirteyim yıl boyunca gezen bir çift olarak.Yaz tatilinde ölümüne para harcama psikolojisinde herşeydahil plus artı plus çılgınlığına pek itibar etmiyoruz.Hadi etmiyorum diyeyim.Zat_ı muhterem keyfine düşkün bir tiptir bana göre ben biraz daha cimri diyelim.Neyse elbette gitmeden derin bir araştırma yaptım kategorilendirdim kalınacak yerleri.Sadece gece yatacaktık hem şirin hem uygun hem temiz hem merkezi hem de güvenilir olmalıydı.Bir de netten gördüğünüz fotoğraflar gerçekçi olmayabiliyor.
Biz Rose - Gül Pansiyon 'da kaldık. Öğretmen emeklisi bir çift,odaların tek eksiği tv idi.İhtiyaç da yoktu zaten oda kahvaltı iki kişi fiyatı 60 lira idi :) Zat_ı muhterem inanmadı benimle dalga geçti.Hatta iddiaya bile girdik ve ben kazandım.Her zaman güzel naif şeyler pahalı olmak zorunda değil bunu görmüş olduk. Ama yok burası bana uymaz ben gece yatmaktan öte vakit geçireceğim derseniz size bir tavsiyem daha olacak Longhouse Hotel

Pansiyonun terası,sabahları burada bu manzara ile kahvaltı yaptık..

11 yorum:

yesilerik dedi ki...

Muhtesem bir tatil olmus cok ozendim

Adsız dedi ki...

bu sene bizde gideceğiz uamrım böyle güzel geçer ahh ahh :)

Fatma dedi ki...

Güzel gezmişsiniz:)

Unknown dedi ki...

Çok güzel olmuş ellerinize sağlık... Dalyan gerçekten harika bir yer. Bizim de burada küçük bir otelimiz var. Yolunuz düşerse bekleriz: www.asenamotel.com

Sevgiyle Kalın

seyabb dedi ki...

harika... bu tatil darısı başımıza

Adsız dedi ki...

Biz de dalyandayiz ancak mavi yengeç yemiycez

ric78 dedi ki...

Süper olmus.
www.fethiyee.de

Volkan's Adventures dedi ki...

Dalyanımızı çok güzel anlatmışsınız. Dalyan'ı ziyaret edip alışılagelmiş turlar dışında çıkmak isteyenler bizi de ziyaret edebilirsiniz: www.volkansadventures.com

bercen dedi ki...

Birileride kamp seçeneklerinden bahsetse negūzel olurdu

Unknown dedi ki...

Aciklamalarin icin tesekkurler cok akici ve guzel bir yazi olmus gezi turunu yasamissin ve bunu yaziya cok guzel dokmussun.

Unknown dedi ki...

Cok guzel anlatmışsınız.Gitmeden once fikir almış olduk.Teşekkürler.

Related Posts with Thumbnails