İskender - Elif Şafak

27 Temmuz 2011

Solgun,durgun,herhalde bilgelikten ağır duran kadın imajı çiziyor Elif Şafak.. Ama beni bu kitabının tanıtımında öyle çok şaşırttı ki iyi-kötü bütün düşüncelerimi değiştirdi.Ben Elif Şafak olacağım.Burnum bu kadar havada hem de bu kadar aşağıda olacak.Bitmiş tükenmiş 3. sınıf seksten başka birşey anlamayan köşe yazarlarına röportaj vereceğim ! Bu kadar çok yaygara yapacak ne vardı ? İhtiyacı mı vardı sanki,yazarsın sen derdini anlatmışsın zaten yazarak üstüne konuştukça batarsın.Yazmışsın bitmiş "ehe aslında şunu demek istedim" dediğin anda zaten yeterince iyi olmadığın çıkar ortaya.


Kapak mı ? Kapağa bakıp "hıı bu da gülse birsel gibi birşey herhalde alalım iki neşeleniriz plajda" diyenler çıkacak korkarım.. Kimin fikriyse bildiğin komplo,olmaz böyle şey.. Kapak dediğin kitabı yansıtır,uzun uzun bakarsın içinden biri sana seslenecek gibi olur.O his gelirse doğru yolda olduğunu düşünüp içeriğe bakarsın.İlk gördüğümde güldüm,o da zaten bunu amaçlamış herhalde kitabı okumuş bitirmiş biri olarak başka bir amacı olamayacağını düşünüyorum zaten ..


Okuyanlarınız bilecektir Elif Şafak hem dolambaçlı hem ağır hem yalın yazar.Yani su gibi okudum gitti ifadesi kullanılamaz.Hani kriterdir ya ondan örnek verdim iyi birşey gibi lanse edilir.Bu kitap biraz daha rahat,herkes okusun istemiş belli ki..


Üç kuşak aile ilişkileri konu ediliyor kitapta.İngiltere'ye göçmüş Kürt bir ailenin yaşadıkları anlatılıyor elbette ana karakter İskender.Temelde mevzu kadın(namus) cinayetleri olsada onlarca hayata konuk oluyorsunuz.Kitapta ara ara İskender'in mektuplarını okuyoruz.Olaylar birbirine öyle girmiş ki her biri diğerinin sebebi adeta.Karakterler hemen yanıbaşınızdaki türden hiçbiri uzak değil.Elif Şafak'ın" aile" kavramı ile ilgili bir takıntısı var.Özel hayatını bilmiyorum ama iyi anne +iyi baba = iyi çocuk bu denklemine kafayı takmış durumda.Bence boşanmış bir ailenin çocuğu yada boşanması gerektiği halde boşananamamış.Belki de kendisidir..


Ortalama bir Elif Şafak kitabı,asla başarısız değil.Ama onun kulvarı farklı ortalama bir romandan ise çok daha iyi.Nasıl anlatsam ki derdimi Canan Tan'ı bilir misiniz mesela ? İşte bence Canan Tan ortalamanın dahi altında,kıyaslamaları sevmem ama başka çarem yoktu.


Bu arada kitap 24 lira evet evet çakması da çıkmış sorularınızı duyar gibiyim o da 8 lira.İkisi arasında farkı ise sadece soyağacı kısmına bakarak anlarsınız uyarması benden.Elif Şafak kitapları pahalıdır,hakkıdır,değildir bilemem.24 lira bir sezonluk bluza verilir de arşivlik kitaba neden verilmez bilemem.Asgari ücretle geçinen biri Elif Şafak okuma hakkında sahip olmamalı mıdır 24 lira ile onu da bilemem.

21 yorum:

Adsız dedi ki...

kitapçıda görüp şöyle bir içine göz gezdirdim ve okumalıyım dedim. Ama yanıma yeterli para alınca.. Kitapların pahalı olmasına karşıyım. Bluza verirsin buna mı vermeyeceksin diyeceksin ama bir bluza bile o kadar para veremeyenler okuyamayacak mı yani. her kesimin okuyabileceği makul bir fiyatta olsa kitaplar, daha güzel olurdu

isabel dedi ki...

ne güzel yazmışsın. iskenderi okumadım ama elif şafak kitapları tarihçesine istinaden tüm yazdıklarına katılacağıma inanıyorum.
elif şafak, kitaplarında ticari kaygı gütmeye başladığından beri tuhaflıklar(!) başladı. ayrıca hakikaten bu nasıl bir kitap kapağıdır ya.. resmen biri dalga geçmiş kadınla :)

FıstıklıTombi dedi ki...

senin yorumların beni çok etkiliyor ki ben okumadan önce o kitap hakkında kim ne yazmış okumak istemem,ama sana dayanamıyorum:)
İnci Aral'ın kitabında da öyle olmuştu...
Ve seninle aynı fikirleri paylaşmıştım kitap sonunda
İskenderi yeni sipariş ettim,sırada okuyacağım kitap o...
Ve senin postuna bayıldım!!
Özellikle fiyat konusuna :)
Harikasın,bayılıyorum sanaaa

Fatma dedi ki...

Nedendir bilmem ama ben popüler olan bir sezonda liste başı olmuş hiç bir şeye bulaşmam, bu bazen yazarlar içinde geçerlidir. Sezonda film seyretmem, modası geçer o zaman seyrederim mesela.Ya da istediğim kitaplar indirime girer o zaman alırım, okurum. İşte Elif Şafak'ta benim için öyle, indirime girsin o zaman alıp okuyacağım. Kitap kapağını gördüğümde ilk aklıma gelen şey neden erkek kılığında dedim, arka kapağına bakmadım bile çünkü hemen yanımdaki standta Can yayınlarının indirimi vardı:)

Çığlık... dedi ki...

Severim bu kadını,kitaplarıda mevcuttur...Siyah süt kıtabında anne olmadığım halde beni bu duygudan uzaklaştıran kadında elif şafaktır.Bu kıtabını okumadım sanırım düşünmüyorumda çünkü kıtap kapağı içimi baydı sevmedim çekmedi benı bılmıyorum ha bırde senın yorumu okuyunca.

modafobik dedi ki...

Dolambaçlı bir yazarın bu kadar yalına indirgemesi ne biliyim fazla hafiflemiş gibii..

rahat yazar dedi ki...

Böyle pahalı yaptıkları için işte insanlar korsana yöneliyor. Müzik yapanlar akıllandı 1 TL'lık tek parçalık albümler çıkarmaya başladılar. Elif Şafak reklamını çok iyi yapıyor bence. "Aşk" adlı romanından sonra bunun da her yerde afişleri billboardları gözüme çarpıyor. Zorla kitabı aldıracaklar insana!

Adsız dedi ki...

ben de heyecanla kitapla ilgili eleştirileri arıyordum.öncelikle değerlendireleriniz çok samimi ve altını dolduruyorsunuz.yazar kitabi yazdıktan sonra bitmiştir onun işi artık. pazarlama kısmı yayınevinindir.kitabını pazarlamaya başlayınca yazdıklarının önüne geçmeye çalışınca olmuyor. eğreti duruyor.iyi bir yazar hele baba ve piç kitabına bayıldım. siyah süt çok etkileyiciydi. kitaplarıla uğraşmalı reklam pazarlama kapak kızı olma ona göre değil.

salome dedi ki...

iskender, sabır gerektiren bir kitap bence. edebiyata meraklı olanların; bir romanın, daha doğrusu romanın sayfaları arasında yazarın kurguladığı hayatın içine dalıp onu yaşamak isteyen, bu yolculuğa aşık olanların beğenebileceği bir kitap bu.. Elif Şafak ' ın tarzı bu. Fakat romanda beni rahatsız eden, tasvirlerin veya kişilerin ayrı ayrı elealınırken, kendi içlerinde, ailenin içinde, toplumun içinde kim oldukları romana yedirilmemiş oluşuydu. Bunun dışında kurgu anlamında baba ve piç ' ten daha az kurguyu barındırıyor. Aşk ' tan daha az edebi dili.. Bir yazarın tabii ki bir önceki kitaptan daha iyi yazmasını beklemeye hakkımız var ama o yazarın yeni kitabı onun önceki kitapla sonraki kitap arasındaki dönemdeki halet-i ruhiyesini yansıtır bu anlamda kapak vs. tartışmaları ile Türk edebiyatının genç ve yetenekli kalemlerinin yıpratılmasına karşıyım. bence günümüzde, dediğiniz gibi yaz kitabı kenara çekil durumu artık söz konusu olamaz. Öyle olsa emin olun ki bu romanlar kolay kolay yeterli sayıda satmaz, yazarlar da ses sanatçılarının internet ve korsan sebebi ile başvurdukları yol olan ticari yollara başvurmak zorunda kalırdı. Ben kapakta kitabı geride bırakacak kadar bir tartışma sebebi görmüyorum. Tabi gene de şahsi fikrim Elif Şafak ' ı erkek kılığına bürünmüş görmek saçma geldi mi? Evet:) Mükemmel değil ama edebiyat severlere, tavsiye ederim gene de..

Üfürükten Prenses dedi ki...

Peki sevgili Salome,Seda Sayan'a çıkmak da caiz midir :) Elif Şafak bu işi biraz abartmamış mıdır ?

Smy dedi ki...

Benim Elif Şafak'la kendi içimde gideremediğim bir ikilemim var zaten. Ama senin bu yazın da tuz biber oldu :) Güzel yazmışsın tebrik ederim. Bir yandan ülkemizin en ünlü "yazar"ı diye bir tabirin bile olması beni çok mutlu ederken öte yandan Türkiyenin en çok kazanan "yazar"ının kitabının 24 TL olması sinirimi bozuyor. Ne yani şimdi o kitap 24 TL den aşağısını kurtarmıyor muydu? Fabrikanın işçileri, çevirmen, editör, yayınevi, Elif Hanım derken 24'e mi çıktı? Hangi açıdan bakınca haklı bulacağım acaba? Kimse kusura bakmasın, bunun açıklanabilir bir yanı yok. Elbette kitap daha mühimdir bulüzden ama kimlerin ellerine ne paralar geçiyor kimisine geçemiyor. Okullarda devlet kitapları bedava verirken, diğer popüler kitapların 18 TL'lik fiyatları bile fazlayken çok can sıkıcı bu 24 TL. Elbette derin mevzu bunlar ama kitap okunması isteniyorsa tanıtım, söyleşiden önce fiyatına el atılmalı. Çok mu kaliteli kağıdı, kelimeler bir ayrı mı parlıyor böyle yüzüme yüzüme? Yüksek 'kalite' 3 tane kitap okuyacağıma eski, sayfaları yırtılan 10 tane kitap okurum. Kalite kitabın kağıdında, yayınevinin kazandığı parada mı gizlidir? Ben çok merak ediyorum 1 TL, 3 TL, 5 TL kitaplarının kalitesi ne kadar? Zorlanırsa olabiliyormuş demek ki. Elif Şafak gitsin 5 liraya kitap çıkarsın demiyorum ama el insaf!

Hürmetler efendim :)

Oglak Kizlari dedi ki...

Merhaba,

Kitabı az önce bitirdim ve aşk tan sonra bu kadar güzel bir konu çıkaramaz dediğim Şafak beni şaşırttı.

Ben beğendim. Resmi de kullandım.

Saygılar.
Kitaba bayılmış anne Çiğdem

betül dedi ki...

Mrb kitabı ben de yeni bitirdim.bu elif şafağın aşktan sonra okuduğum 2. kitabı ve sen nası bir şeysin yaaa dedğim bir yazar.Kesinlikle tavsiye ediyorum.Bir şey kaybetmezsiniz.İnsanlar genelde birinin olumsuz yorumunu görünce okumaktan vageçerler ve diğer olumlu yorum da gözlerinde küçülür.Lütfen bu yorumu okursanız tam tersi olsun.kolay kolay beğenen biri değilimdir.Okumanızı tavsiye ediyorum.E n azından insan kendi kültüründen milletinden insanların yaptığı davranışları, neler yaşıyor da yapmak zorunda kalabilio dio.yani hepsine hak verdiğimden değil ama en azından empati kurabiliosunuz.Faydası var demek istiyorum.Sadece vakit geçirmek için değil:).Ama fiyat konusunda size katılıyorum.bu kitabı ilk çıktığın da okumak istemiştim ama fiyatı görünce vazgeçmiştim.

kedr dedi ki...

eliff

Adsız dedi ki...

BEN DE ELİF ŞAFAK SEVERLERDENİM AMA SİYAH SÜT ÇOK SIKMIŞTI İÇİMİ YARIM BIRAKTIM. İSKENDER ÇOK HOŞUMA GİTTİ BEN BEĞENDİM DOĞRUSU

esra dedi ki...

ımm.. okunduğuna pişman ettirmeyen bir kitap.Karakterlerin ayrı ayrı ele alınması ve konusu hoşuma gitti aşk kitabı gibi. fakat anlatım o kadar yalın ki sayfalar cabuk cevriliyor. fiyatına takılmış çoğu okuyucu en güzeli arkadaslardan alıp okumak benim gibi yapın :)

Adsız dedi ki...

Bence zevkler ve renkler tartışılmaz. Bana göre kitap harika.Karakter tahlilleri ,yorumlar piyasadaki diğer kitapların çok ötesinde .Ayrıca kitap kapağına bakıp kitap eleştirmek insanları dış görünüşüne göre sınıflandırmak gibi ,o yüzden bana saçma geliyor .kitap yorumlarınızı ilgiyle takip ediyorum bununda altını çizmeden geçemeyecegim.

Adsız dedi ki...

kitabın kapağı bana kitaptaki esma karakterini hatırlattı yalnızca ve hiçte yadırgamadım doğrusu ..kitap çok güzel arkadaşlar yüreğime dokundu özellikle baba karakterleri o kadar güzel anlatlmış kı Baba ve Piç kadar edebi bulmasam da içimdeki acıları ,yaraları öyle bir kaşıdı ki.... eleştiriler vız gelir..

Adsız dedi ki...

İlk kapağı açışta 200 sayfa okudum o kadar içine çeker ki nasıl bitirdiginizi anlamazsiniz bitirdiginize üzülüp inşallah ikincisi çıkar diye dua edersiniz

Adsız dedi ki...

Beni en çok etkilediği ve aynı sayfayı 2 defa okuduğum İskender'in teyzesini öldürmesi idi...Elif şafağın kitabın seyri çok güzel devam ederken bir anda okuyucunun kafasında binlerce soru yüzlerinde bir şok ifadesi ve çoğu kisiyi o anda kendisini İskender'in yerine koyduğu bir durumla karsı karşıya bırakması da kendisini ayrı kılan biri haline getiriyor...baskalarına tavsiye edilebilecek güzel bir kitap... Fiyatına gelirsek ; bence o para hiç birseydir. Kitaplığınızda bulunması gereken bir kitap...

Adsız dedi ki...

Elif Şafak yazarsa ben de Marilin Monroyum. Bu kadar kötü bir Türkçe, bu kadar bariz hatalar olabilir mi? Kitapta öyle cümleler, öyle anlatım bozuklukları var ki neresinden tutsan elinde kalıyor. Ayrıca kadın Türk kültürüne yabancı. Komik komik hatalar yapıyor. Cemaatin şişirip parlattığı bir yazarımsıdır Elif Şafak, pardon Shafak. bir insan sırf yabancılar okuyabilsin diye isminin yazılışını nasıl değiştirir anlayamıyorum. Belli ki kadın hiç Türk tarihi okumamış. Daha 29-25 sene önce bazı Türkler sırf isimlerini korumak için ölüme yürüdüler. Onları yazmaz tabi Elif Shafak. Varsa yoksa bölücülük. Yuh olsun yuh,

Related Posts with Thumbnails