İntihar Çözüm Mü?

31 Ocak 2009
bitkinim.. dün bir cenazevindeydim.. aslında günde binlerce kişinin öldüğünü varsayarsak gayet sıradan olan bu durum.. ölüm şekli ile,şartlar ile neden-sonuç ilişkisi ile anlam kazanıyor..

bir adam düşünün.. 45-50 yaşlarında.. ortalama blog yazarı yaş profili benim yaş civarım olduğu için bu adamın babanız yaşında olması da ihtimal durumu.. bu adam biri 1,5 yaşında olmak üzere 3 kız çocuğu babası bir adam.. tek hayali ev satın almak,hayalindeki ev için 25 yıl emniyet mensubu olarak çalışıyor.. hayalindeki yaptırıyor.. aynı apartmanda oturduğumuz bu adam kiranın yüksekliğinden sebep,henüz tam bitmemiş evine taşınıyor.. ev yaptırmak için ordan burdan aldığı borçları emekli ikramiyesi ile ödemek istiyor,fakat yetmiyor.. gittikçe sıkıntısı büyüyor,işe giriyor.. kriz nedeniyle işinden oluyor.. en son dün babama söylediğine göre çalışmak üzere istanbul'a gitmeye karar veriyor.. ve aynı gece beylik silahı ile kafasına sıkarak intihar ediyor..

zor bir gündü.. hepimiz teselli ederken zorlandık,zira intihar etmek..bence en çok kendini sevmek olduğu için,teselli sözcüğü bulamadım.. yoksa insanların çöpten yemek aradıkları bir ülkede maddi sıkıntılar nedeniyle intihar etmek,bütün sıkıntıları ve sorumlulukları arkada bırakıp,sorumluluklardan kaçmak en çok kendini sevmektir.. yoksa hangi baba daha 1,5 yaşındaki kızının hayatını garantiye almadan kendi hayatına son verebilir.. evlat sahibi her okuyucu ne demek istediğimi anlayacaktır,sanıyorum ki çocuk sahibi olmak,intihar etme hakkınızı bile elinizden alan bir durum.. buna hakkınız yok!


başka bir taraftan baktığımda ise.. ülke şartlarına isyan ediyorum.. devlete 25 yıl hizmet etmiş bir adam,ev sahibi bile olamıyor.. diğer tarafta milletin 15 tane doğurduğu çocuğa,sağlık,gıda masraflarını benim cebimden vergi olarak alan devlet.. bu emekli adamın yine devlet için okuttuğu biri eğitim fakültesinde,biri öğretmen lisesinde iki genç kızını okutamıyor.. okutmuyor,desteklemiyor..

bir de olayın dini boyutu var ki.. bu beni bahsi geçen beyefendinin kendisini öldürdüğünü duyduğumda en çok şaşırtan kısmı oldu.. geçen sene ramazan bayramında bizi ziyarete geldiklerinde elimi tokalaşmak üzere uzattığım bu beyefendi "dindar" duruşu nedeniyle elimi sıkmamış,benimle konuşmamış,yüzüme bile bakmamıştı.. kendimi o anda eli bile sıkılmayacak,afedersiniz ama "ahlaksız bir kadın" gibi hissetmiştim.. dini uygulayış konusunda böylesine hassas biri nasıl olurda intihar ederdi? Allah korkusunu nerede kaybetmişti?
bir mücadele,hayat.. pes etme hakkınız da yok,hangi dine inanıyorsanız inanın bir gerçek var ki bu bir sınav.. ortasında sıkılıp çıkmak,tek geçme şansınızı bile yok ediyor.. kendinize ve duygularınıza iyi bakın..

29 yorum:

pRncfRn dedi ki...

Ah ah keşke o bebekleri bırakıp da gitmeseydi diyeceğim ama...

Adama değil ben çocuklara üzüldüm gerçekten :((

bi dost dedi ki...

anlattığın gibi, her yönüyle yanlış bu... Allah günahlarını affetsin.. ailesine de yardım etsin.. yazık..

cem dedi ki...

o hal içine girmeden karar vermek zor, o hal içine girince karar verebilmek zor..başta mı soruna giden yolları kapatmak lazımdı acaba.. zor iş.. Allah kolaylık versin...

LittLe bLogger dedi ki...

hayat mı mücadeLe; mücadeLe mi hayatın ta kendisi????????????

Primarima dedi ki...

çok zor:(
Çok üzücü:(

Robin Goodfellow dedi ki...

ne olduğunu o an nasıl bir ruh halinde olduğunu düşünemiyorum bile
bir çok açıdan intihar yanlış bir şey ama.. yine de hayat..

Sagır Kedi dedi ki...

Güzel anlatmışsın..Ben okurken önce adamın halini anladım,acıdım,üzüldüm..Sonra hükümet'in biz vatandaşlara yaptığı çirkefliklere sinirlendim.Derken sonuna doğru yazdıklarını okuyunca ohaa çüşşş..Bu adam dini imani şey mi ki sana öyle davranmış intiharın büyük günah olduğunu kendisinin çocuklarına karşı büyük günah işlediğini hiç düşünmemiş anlaşılan..Allah kızlarına yardımcı olsun zor durumlar çok zor...

Arzu Breda dedi ki...

Sevgili Prenses,

Gerçekten çok üzücü bir olay ve okurken ürperti içinde okudum yazını.

Senin de söylediğin gibi, bu tür olaylar çok yaşanır oldu, bilhassa son dönemde. Allah günahlarını bağışlasın, ailesine de sabır versin.

Şimdi olayın bir çok yönleri var tabii ki. Ekonomik ve psikolojik yönleri ağır basıyor bu tür olaylarda.

Dini yönünü ise, benim okuyup, dinlediğim bilgilere göre; Hayatına kıyan kişiler, genelde düşünme yeteneğini kaybettikleri için, yani akılları başlarından gittiği için, günah olgusu ile değerlendirilmiyor. Bu söylediğim tabii ki, benim edindiğim bilgilerden söylüyorum. Dinimiz, aklı yerinde olmayanları, diğerlerinden ayrı tutuyor.

Canım, komşunuz olduğuna göre, senin şahsında ailesine başsağlığı diliyorum.

Kendine iyi bak, sevgiyle ve sevdiklerinle kal...

GeCe dedi ki...

geride kalanlara yazık olmuş ancak allahın bir bildiği vardır elbet onların da rızkını verir diğer yandan intihar ettiği için demekki oldukça şaşırmış bir haldeydi dini de gerçek din değilmiş diyesim geliyor ama allah bilir tabi herşeyin doğrusunu

gribulut dedi ki...

ne kadar acı bir durum. memlekette neler oluyor, insanlar ne dertlerle uğraşıyor. allah yardım etsin herkeze. ve buduruma devlet bir el atsın artık.. bu ilk değil sonda olmayacak

GunO dedi ki...

Biliyormusun beni asıl düşündüren ve çok garibime giden. Bu Dünyanın yaşanılmaz bir yer olduğu konusunda hemfikir olan, hatta bazen intiharı bile düşünen belki de bunu deneyen çok kişi war. hatta en yakın arkadaşınız veya kardeşiniz bile olabilir ancak utandığından açılamamıştır.

Sorun şu: bu kadar çok aynı durumda insan ancak hiçbiri bir diğerine yardım etmek için yanaşmaz veya iki dertli birbiriyle çözümsüz dertleri için konuşmaz. Biraz açılsalarda birbirlerine kendilerinin bile inanmadığı sabır telkin ederler.

Neden birbirlerine sahip çıkmazlar? Neden bir gurup olmazlar. Mesela kız arkadaşı terk ettiği için intiharı düşünen bir erkek benzer nedenden intihar etmek isteyen kızla evlensin. Borcu olanlar bir dernek kurup ortak birkaç avukat tutup borçlarını mantıklı taksitlere bölsün olmadımı haciz memuru gelen evin önünde 10 100 toplanıp haczi durdursunlar.

Bu Dünya yükü çok ağır, kaldırana aşkolsun.

tuba dedi ki...

çaresizlik çok kötü prensescim :( öyle an geliyor ki insan ölümden başka kurtuluş, dertlerden sıyrılış yolu olmadığını düşünmeye başlıyor, tek kurtuluşu intiharda görebiliyor ne yazık ki :(

RoNaLDiNHo dedi ki...

çocukların durumuna üzülmemek elden değil

Moonish (moonsun) dedi ki...

Intihar cozum olmamali dedigin gibi, sen minicik bebegini birak, sirf artik tahammul edemiyorsun diye al silahi sik :(( Insan cok uzuluyor boyle seylere :(( Basiniz sag olsun Prenses :(

GAMZELİ ANNE dedi ki...

Allah geride kalanlara sabır versin:( ne olursa olsun ölmek çözüm değil biaz bencilce bence ben o minik yavru açısından böyle düşünüyorum ona bunu yaşatmaya kimsenin hakkı yok anne babada olsak böyle bi hakka sahip değiliz:(daha fazla yorum yapılmamalı allah sabır versin tekrar:(

efsa dedi ki...

bu çok bencilce, o zaman her başı sıkışan vursun kendini, yakışıyormu, o silahı bunun için mi taşıdı senelerce, bunun için mi bebekleri oldu.
Hayat o ölüp gittiğinde kalanlar için daha mı iyi olacaktı. bu kadar kolaymıydı, onca sene bunun için mi geçti... yAzık.
Allah ailesine sabır versin, yollarını açık etsin.
Tabiki adam için de kolay değil farkındayım ama çözüm bu değildi. Keşke biraz daha dayanabilse kendini iyileşştirebilse idi.
Babaları ölmeseydi o çocukların.

gwen dedi ki...

dini kısmı dışında tamamiyle sana katılıyorum.
tanrı'dan korkuyoruz. hatta ve hattabu korkuyu matah birşey sanıyoruz... korktuğumuz için sevmesini beceremiyoruz ki bu da bizi yavan bi inanışa itiyor. sonuç olarak içinden çıkılması zor bir hal aldığında bütün olaylar tanrı korkusunu da bir kenara itebiliyoruz.

Adsız dedi ki...

yazık olmuş :( kimbilir ne düşünce de yaptı bunu..

Adsız dedi ki...

Allah'ım :(( yüreğim param parça oldu... Allah yardımcısı olsun ailesinin.Ve ne yazıkki o adam'a da inşallah mağfiret kapılarını açlsın...

cL0wn dedi ki...

o an bunu hanqi psikolojyLe yaptıqını kim bilebilirki? yaptıqı cok yanLıs bsey.. ama oLmsLa öLmsLer care buLunmaz..

Güllerevurgunum dedi ki...

Bence bir şuur kaybı oluşmuştur yoksa bilinçli bir intihar eylemi değildir. Hele ki dindar birinin intihar edeceğine ihtimal vermek zor.

Gerçi ben onuru için intihar edenlere saygı duyarım. Sanırım bende biraz çızıttırmışım :(

üşüƬüƘ ƤƦЄƝƧЄƧ dedi ki...

allah geride kalanlara yardım etsin..

Vis-à-vis dedi ki...

uff cok uzucu yaa..eve sadece ekmek getirseydi, kucucuk bir evleri olsaydi ama o cocuklari babasiz birakmaysaydi keske..nasil bir caresizlik yasamis demek..cok cok yazik.. Allah kimseye boyle birsey yasatmasin umarim..

ella dedi ki...

Çocukları olanların intihar etme lüksleri yok sana kesinlikle katılıyorum. Eğer dünyaya getirdiysen ölene kadar iyi yada kötü yanlarında olmasın diye düşünüyorum. ölene Allah rahmet eylesin ve kalanlarında Allah yardımcısı olsun diyeceğim. İşleri daha da zorlaştı çünkü.

Ay BU KIZ dedi ki...

:( :( çok üzüldüm yaa :(:(:(

Üfürükten Prenses dedi ki...

benimle birlikte bu acıyı paylaşan,bu yanlışı gören herkese çok teşekkür ediyorum..

Allah şaşırtmasın hiçbirimizi..

Adsız dedi ki...

karakterleri, kişilikleri zayıf olan insanlar intihar ediyor diye düşünüyorum. yaşarken çektikleri sıkıntı herneyse onlara çok çok ağır geliyor kaldıramıyorlar. ölerek kaçmış kurtulmuş olacaklar heralde o dertten. ama 1,5 yaşında bir evladın varsa güçlü olmak zorundasın... üzüldüm o yavrucağa...

bu arada seni mimledim canım. bloguma bi göz atar mısın? :)

ZIBBIDI dedi ki...

içim büzük büzük oldu bu günün üzüntüyle geçecek şimdi..üff..

Mirat Can Bayrak dedi ki...

Ne karakter zayıflığı ne de bencillik, hayatına son verme isteği her insanın başına gelebilecek bir şey. Yanlızca o hale gelmenizi sağlayan dinamikler çok karmaşık olduğu için bize uzak geliyor.

Hiç düşündünüz mü bir gün tedavisi olmayan bir hastalığa yakalandığınızı? O anki durumunuzu ruh halinizi şu anda tasavvur etmeye çalışın. Yapamıyorsunuz değil mi? çünkü çok uzak. Bu intahar kavramı da bunun gibi, oturduğumuz yerden konuşması kolay.

Tabi arkada çocuk bırakıp gitme olayı gerçekten insanın içini buruyor ama yinede düşünürken dikkatli olmak lazm.

Related Posts with Thumbnails