"Bana Kürtçe Birşeyler Söyle,Seksi Olsun"

5 Mart 2009
Oyun oynuyorum internette(kastet),masada dört oyunculu oyunun oyuncularından birinin yavaş olması nedeniyle diğer oyuncu onu uyarıyor yani ben bu sebeple uyardığını düşünüyorum zira başka bir dil kullanıyor,Kürtçe! iki oyuncu aşırı tepki veriyor,kendilerine küfür edildiğini düşünüyor.. niyeyse yabancı dilde konuşan herkese aynı tepkiyi veririz biz "küfür ediyor lan bu p..v.." hayır tepkiyi verirken de kişi küfür eder,nasıl bir yaman çelişkiyse..! turistlerde de aynı sıkıntı söz konusudur,niyeyse ülkeye gelen bütün turistler bize küfür ede ede gezmektedirler neyse..

Kürtçesini bize kanıtlamaya niyetli fakat bizim Kürtçe bilmediğimzden habersiz vatandaş lafını koyuyor ortaya " Alışın artık yakında öğrenmek zorunda kalacaksınız,hepiniz Kürtçe konuşacaksınız" haydaaa.. niye geriyorsun şimdi bizi,niye her an patlamaya hazır milliyetçilik damarımıza basıyorsun..

şöyle ki televizyonda ki programın isminden,kullandığın peynirin markasına,bildiğin kasaba marketinin "food shop" ismine tahammül eden ,o zaman milliyetçilik duygusundan bir haber bünyemiz dilimize Kürtçe yapılan bu saldırıyı kaldıramıyor..

Kürtçe'yi bu kadar tehlikeli yapan elbette,Türk Dilini koruma mevzuatına hepimizin ant içmesi değil,var mı böyle bir ant içen :P Kürtçe'yi tehlikeli kılan onu savunanların,kullanların genelde terör yanlısı çizgileri..Ahmet Kaya'yı bir ödül töreninde linç edilme kıvamına getiren korkudur aynı korku o da şöyle bir laf etmişti hatırlarsanız " bir sonraki albümümde kürtçe bir şarkı okuyacağım,kafanıza vura vura dinleteceğim" türünden bir isyandı. niye kardeşim? mecbur muyum ben Kürtçe dinlemeye,koy kasetine isteyen alsın dinlesin? Kürtçe'yi hep bir ezilmişlik,sindirilmişlik edasıyla kullanmak moda olduğundan hiç orta yollu konuşamadık bu konuyu..Yani bir tane vatanını milletini seven kürt asıllı vatandaş çıkıpda adam akıllı anlatmadı Kürtçe hassasiyetini,niye olmadı böyle birşey niye hep provakatörlere kaldı bu isyan bilemiyorum..

Şimdi resmi dili Türkçe olan,bürokratik bütün işlemleri Türkçe yapılan,eğitimi,bütün resmi kuruluşları Türkçe kullanan bir devlette,vay efendim ben Kürtçe eğitim istiyorum,benim çocuğum Türkçe öğrenmek zorunda değil,zorla Türkleştiriliyoruz,kültürümüz asilimile ediliyor demek nasıl bir zeka işidir?

Ülkede 72 tane millet yaşıyor,şöyle yoldan geçene nerelisin,kökün nereden geldi diye sorsanız adam 3 kişilik ailesinden 6 millet profili çıkartır.. dedem selanik'ten gelmiş,ama bursa'ya yerleşmiş kürt olan babannemle evlenmiş,sonra oradan almanya'ya göçmüşler babam doğmuş,alman kadın bulmuş babam onunla evlenmiş,annem alman..bende türkiye'de doğdum türküm yani" der.. ne olacak şimdi ? kürt mü türk mü alman mı nedir bu adam?

mesele şu ki yaşadığın ülkeyi sevmek,ona ait olduğunu hissetmek,bunu büyüttüğün çocuklara hissetirmek.. yaşadığın ülke için çalışmak,üretmek,ona emek vermek ve bütünlüğü korumak.. bu değerlerde zorla oluşturulamaz,yani hep kendini ben farklıyım "kürdüm veya her neysen "oyum" diye farklı kılıp ardından beni dışlıyorlar kabul etmiyor demek ahmaklıktır..

Hayır bu kadar isyan edilirde,niye açılan Kürtçe kursları talepsizlikten kapanır,niye kürtçe yayın yapan kalan reyting almaz da roj tv gözbebeği olur,niye Meclis'den kürtçe seslenen soyadı niyeyse Türk olan adam,savaş kazanmış bir kale ele geçirmiş gibi garip ifadeye bürünür?

Kürtçe'den rahatsız olanların gerginliği,ülkeyi bölmek amacıyla kullanan bazı zibidilerin bu dili oyuncak etmesidir.. Vatanı için canını veren şehit anasının Kürt haykırışları bu nedenle bizi rahatsız etmez,hatta Türk vatandaştan bin kere daha içimizi yakar..

bir zaman önce bir arkadaşım "eğer kürt olsaydın,orada doğsaydın o zaman da kürtler için hassas olurdun prenses "demişti bana.. haklıydı muhtemelen benliğimi yitirmemek için tüm değerlerime sahip çıkardım.. ama nerede,hani aileye mensup olarak doğarsam doğayım.. yediğim,içtiğim,eğitim aldığım nefesiyle hayat bulduğum yaşadığım ülkeye asla ihanet etmezdim.. benden önce o ülke gelir,benliğimi asla kaybetmez,ülkeme için de son nefesime kadar sahip çıkardım.. İçinden yeni yeni ülkeler türetip komik olmadan..

Kürtçe ile ilgili bir haber başlığından aldığım bir yorum..
"Mehmet Ali Çelik - Müslüman olduğum için Kürt olduğum için tc. vatandaşı olduğum için ayyıldızlı bayrağım olduğu için ve bu ülkeyi sevdiğim için kendimden gurur duyuyorum ne mutlu bu ülkeyi ve tüm vatandaşlarını seviyorum diyene"

22 yorum:

Yağız Gönüler dedi ki...

azınlık ne zaman taşkınlık yaparsa devlet de müdahale etmek zorundadır. bu osmanlıdan bu yana böyle olmuştur. 72 millet. kolay değil tam 72 milleti bünyesinde huzurla 500 sene barındırmıştır osmanlı. nasıl? orta demokrasi, orta özgürlük ve orta disiplinle. orta yol çok önemli.

trt şeş, ahmet kayanın mezarlığı.
sıradaki?

Adsız dedi ki...

öncelikle böyle hassas ve ülkemizin ne yazık ki kanayan yarasına değindiğiniz için teşekkür ederim...yazının içeriğinede baştan sona katılıyorum,ing konuşmak ülkemizde okdr yaygınlaşmış bi durumda biz buna bi dur diyeceğimize aksine bide mağrifet olarak görüyrz okullardaki ing eğitimi anaokul seviyesine inmiş,kültürel soykırım almış başını gitmiş,ama kimsenin bu noktada hiç sesi çıkmıyr aksine bide hep birlikte buna taşorunluk yapıyrz,sesi hiç çıkmayan insanlar;kendi ana dilini kullanan kendi kültürünü yaşayan insana ise pat tiye terörist,bölücü,vatanhaini damgasını yapıştırıyr,sırf etnik kökeninden dolayı terörist olarak nitelendiriliyor,oysa ki bize kim seçim hakkı tanıyor ki rabten lütufta mı bulunuyrz dünyaya gelmeden önce,bi insana seçim hakkı bile bulunmadığı bi konuda kim infaz kararı veriyor,ben türküm,sen alevi,o kürt asıl bu noktda başlamıyor mu bölücülük,aramıza sınırlar koyuyrz,bölündükçede bölünüyrz,sadece kendi ana dili dışında bi dil bilmediği için onu suçlu ilan ediyor,işkence uygulamaya kdr götürüyrz,böyle bi zihniyetle olduğumuz sürece bizden bi halt olacağı yok,çünkü ne siyasetle nede askeri müdahalelerle biter bu,çözüm bizlerin zihinlerinde,yoksa daha çok üzülürüz ,daha çok annenin bağrı yanar,daha çok mehmetçik haberleriyle ciğerimiz yanar ve hep yeniden sineye çeker kürtler terörist der susarız,ama hiç sormayız neden diye,içimizde var olan vatanhainlerini hiç görmeyiz bile,bize yapılan asıl kültürel soykırımları,sinsice oynan oyunları,görmez ne yazık ki bide çanak tutarız,biz böyle bi bütün olamadıkça ne yazık ki cnmz hep yanmaya dvm edecek en sonunda biz diye birşey kalmıyacak...mehmet ali çeliğin yorumunuda,diyebileceğim tek şey,gerçekten gurur duysun,"ne mutlu bu ülkeyi ve tüm vatandaşlarını seviyorum diyene"işte her şey burda başlıyor ztn bu ülkedeki herkesi ayrımsız sevebiliyorum diyebilmekte,bu samimi bir biçimde ifade ettiğimizde sorun diye bir şey kalmıyacak,diliyorum ki bunu başarabiliriz

bi dost dedi ki...

son paragrafın, yani mehmet ali çelik isimli alnından öpülesice arkadaş zaten noktayı koymuş.. ne mutlu anne ve babasına, ne güzel bi insan yetiştirmişler.. ben de ondan gurur duydum, onunla aynı ülkede yaşamaktan.

(ya ama karikatür çok hoşmuş öldüm ben:))

Kediye Kafa Atan Psikopat Fare dedi ki...

sende belirtmişsin,asıl sorun yaşadıgın topraklara ihanet etmemek sanırım

Tugc dedi ki...

Yazdıklarında katıldığım noktalar olsa da, çoğunda eksiklikler olduğunu düşünüyorum.
Demişsin ki: benden önce o ülke gelir,benliğimi asla kaybetmez,ülkeme için de son nefesime kadar sahip çıkardım.. İçinden yeni yeni ülkeler türetip komik olmadan..

Bir kere, malesef ki sorunun ta kendisi bu. Benlik ve kimliklerin yaşanmasına senelerce izin verilmemiş.Sen de düşün ki, her türkçe konuştuğunda birileri sana kötü baksın, hainmişsin gibi; "türküm ama kürdistan'da yaşıyorum" desen ve her dediğinde, "türkler aslında kürttür, sadece farklı yerlerde yaşamış olanlarına öyle denir, türkçe de kürtçenin değişmiş bir versiyonudur" diye cevaplan. Ne yapardın?

Ayrıca, Kürtler ve Türkler senelerce Türkiye'nin sahibi olmuşlardır. Resmi tek bir dil kolaylık olabilir; ancak bir insan seneler boyunca sahibi olduğu topraklarda -ve kurtuluş savaşı'nda bu toprakları kurtarmak için meydan savaşı yapıp, tıpkı Ege'deki, İç Anadolu'daki gibi kanlarını verdikleri topraklarda- kendi dilini öğrenmek için, dil kurslarını 50-60 sene beklemek zorunda kalıp, ardından da tek bir kuruluşu açmak için bile 2-3 sene uğraştıran hükümetleri de saymayalım, ekonomik olarak da fakirleşmiş bir bölgede fahiş fiyatlarla "hadi bakalım, öde paranı, öğren dilini" demek, nasıl bir özgürlük ürünü olabilir?
Bugün Almanya'da bile Türkçe kurslar var, zamanında gitmiş Türk ailelerinin çocukları daha iyi kouşabilsin diye. Peki bu niye, bu topraklarda bir şey almış ve bu topraklar bir çok şey vermiş insanlar için, Türkiye'nin yaptığı bir lütuf, bir çene kapatma yolu olarak görülür? "Eee, açtık, gitmediler, talep olmadı." Bu kadar basit mi gerçekten?
Değil. Keşke o kadar basit olsa.

Ve soyadı Türk olan milletvekilinin birkaç kelam edebildiği için, zafer kazanmış hissetmesi, bu durumda anlaşılır değil midir? Seneler önce yasaklanan dili yüzünden, hapishanede annesiyle konuşamayan bir insanın ve onun gibilerinin psikolojisinden bahsediyoruz.

Olay tek bir günün ya da son 5 yılın hesabı değil ki. Senelerce "sizin kimliğiniz diye bir şey yok, Türk'tür o" dedikten, dedirttikten, baskıladıktan sonra, bu psikoloji de oldukça anlaşılır olmalı. İhtiyacımız olan empati, yapamadığımız da bu işte.

ella dedi ki...

Aslında çok fazla etnik dil konuşuluyor bu ülkede. Bir karadenizli olarak hem lazca hemde gürcüce konuşan akrabalarım var. Ama konu kürtçeye gelince neden ortam geriliyor bende anlamıyorum. Haber başlığı yorumundaki gibi düşünmeli bence herkes. O zaman herşey düzelir. Yazı çok güzel olmuş eline sağlık.

Üfürükten Prenses dedi ki...

@vincenzo:haklısın,ne diyeyim..

@özlem:ben teşekkür ederim.. düşüncelerini böylesine güzel ifade ettiğin için..

@bi dost:karikatüre bende bayıldım,ilk öğrendiği cümleler bunlar :P en çok lazım olanlar ne yapalım..

@Kediye kafa atan psikopat fare:nerenin ekmeğini yiyorsan oraya ihanet edemezsin bence.. türk olarak almanya'da istersen ya da kürt olarak türkiye'de..

@Ms. Parilda:detaylı yorumun için teşekkür ederim öncelikle... ifadelerinin bir kısmına katılıyorum,benliğini yaşayamayan kitleleler hakkında söylediklerine özellikle ..

fakat! benim sormak istediğim şu,kürtçe neden tehlikelidir? sence yani senin düşüncen ne? niye kürtçeden kürtçe konuşulmasından korkar türkler veya türk yetkililer?

niye bir laz konuştuğunda bize sempatik gelirde biri kürtçe türkü söylediğinde telaşa kapılırız?

bunun bir nedeni olmalı değil mi? yoksa türkiye'yi gerçekten bölmek isteyen ve aynı zamanda kürtçeyi kullanan kimseler var mıdır? bu mudur acaba sebeb..?

kürtleri kürt olarak kabul etmek istiyorum,nasıl çerkezi çerkez,lazı lazı olarak kabul ediyor ve seviyorsam.. ama bununla birlikte hiçbir kürt,tc toprağında kürdistan hayali kurmasın istiyorum..

belki bu noktada birleşirsek kürtlerden veya kürtçeden veya içinden kürt geçen herhangi bir ifadeden rahatsız olmayız..

@owl:teşekkür ederim owl.. işte kilit nokta bu,kürtçe neden tehlikeli?

gregor samsa dedi ki...

" bir sonraki albümümde kürtçe bir şarkı okuyacağım,kafanıza vura vura dinleteceğim"

ahmet kaya nın magazin gazetecileri derneğinin ödül töreninde yaptığı konuşmada tırnak içine alarak alıntıladığınız böyle bir cümle bulunmamaktadır.yapacağı bir sonraki albümde kürtçe bir şarkı koyacağını söylemesine rağmen "kafanıza vura vura dinleteceğim" gibi bir ibare olmamıştır.

Amatör Gezgin'in Gezi Notları dedi ki...

Benim dedelerimden biri yemenden gelmiş biri yunanistandan, babaannem çerkes, anneannem gürcü ee ben ne yapayım şimdi? Çerkesce mi eğitim isteyim, yunanca mı, arapça mı, gürcüce mi? O zaman ben Türk'üm ve Türkiyede yaşıyorum dememin ne anlamı kalır? Yüzyıllar boyunca bir arada yaşayan azınlıklar o zaman sorun olmadı da şimdi niye sorun yaratıyor? Çünkü bu sorun onlara yarattırılıyor. Tehlikeli olan ne dil, ne din, ne de ırk. Tehlikeli olan Dilin, dinin, ırk'ın arkasına saklanıp bunları bahane edip bu ülkeyi bölmeye çalışanlar. Ve tehlikeli olan büyük çoğunluğun eğitimsiz olduğu bir ülkede her söylenene inanan, araştırmayan, okumayan insanlar...

Üfürükten Prenses dedi ki...

@gregor samsa:şimdi bu olay yaşandığında ben pek kendimi biliyor yaşta değilimdim.. 15 yaşındaydım konuyu o anda pek net hatırlamıyorum.. bu sebeple yakın zamanda ahmet kaya'nın eşinin konuk olduğu bir program da o gece dair detayların irdelendiği bu program da izledim.. sahneye çıktı ödül vermişlerdi sanıyorum ödülü aldı,arkasından da bu ifadeleri kullandı..

şimdi yaptığım bir araştırmada ki ahmet kayanın kendi sitesinden alıntı,bilemiyorum taraflı mı.? şunu söylemiş:

"Ben bu ödülü İnsan Hakları Derneği, Cumartesi Anneleri, tüm basın emekçileri ve Türkiye halkı adına alıyorum. Çok teşekkür ediyorum. Bir de bir açıklamam var; şu anda hazırladığım ve önümüzdeki günlerde yayınlayacağım albümümde bir Kürtçe şarkı söyleyeceğim ve bu şarkıya bir klip çekeceğim. Aramızda bu klibi yayınlayacak yürekli televizyoncular olduğunu biliyorum. Yayınlamazlarsa da Türkiye halkıyla nasıl hesaplaşacaklarını da bilmiyorum.”

eğer bahsettiğim ifadeleri kullanmamışsa ve sadece bir sonraki albümde kürtçe türkü okuyacağım lafının üzerine suratına çatal bıçak attırlarsa işte o zaman gerçekten korkunç günler geçirmişiz..

yada benim iddia ettiğim açıklamalar ki elbette orada değildim,yine herhangi bir kaynak doğrultusunda edindim.. belki ahmet kaya'nın başka başka zamanlarda varolan açıklamaları ile birleştirilmiş belki de gerçek dışı açıklamalardır..

gregor samsa dedi ki...

yorumunda yazdığın ve ahmet kaya nın sitesinden aldığın alıntı konuşmasının tam eksiksiz metnidir. çeşitli video paylaşım sitelerinde ödül törenindeki görüntülerden de bu metni tam olarak ağzından duyabilirsin.

sonra sahneye serdar ortaç müsveddesi çıkar ve olaylar gelişir.

sonra bir fotomontaj görüntüsü (ki mahkeme kararıyla montaj olduğu çok sonradantespit edilmiştir) sonucu DGM de yargılanmaya başlamıştır.

sonra ülkeyi terk eder.
sonra kimse onu arayıp sormaz.
sonra yalnız kalır.
ve ne geçmiş siyasi yaşamında ne felsefesinde olmadığı halde yurtdışında ayrılıkçı kürt grupların etkinliklerine katılır.

Yesari dedi ki...

http://www.bloxoo.com/ForumDetay.aspx?discussionid=2186

bu yazının linkini isminle verdim..sorun olmaz umarım...

katre_wınscare dedi ki...

cok cok güzel belirtmişsin düşüncelerini,balıs acını,yasananları,yasanmayanları..tebrıkler..

daksit dedi ki...

Aslında yazının ortalarında bahsetmiş olduğun şeye yazının sonunda kendin cevap vermişsin.

Neden Kürtçeyi anlatmak hep provakatörlere kalmış diye sormuşsun? Vatanını milletini seven Kürt asıllı vatandaşların ne düşündüğü son cümlede yeterinde açık.

Sevgiler.

Moonish (moonsun) dedi ki...

Prenses en son cumle, vatandas ne guzel soylemis, ayaklanacak o kadar cok millet var ki bayragimiz altinda, hepsini bu sekilde kiskirtmayi basarsaladi ne olurdu acaba :( en zayif halka da bunlar anlasilan :(
Ne mutlu Turkum diyene, otesi yok :)

Paylasi-yorum dedi ki...

Prenses bunu yayinlar misin yayinlamaz misin bilmiyorum ama bence "Ben apo'yu ozledim" diye PKK mitinglerinde sarki soyleyen adam ozledigine kavusamadan geberdi gitti. Biraz daha bekleseydi Imarali da kavusurdu belki.

Bu da benim gorusum. O arkadas bahsettigi cesitli paylasim sitelerinde bu goruntuleri de izleyebilir.

Kayhanoviç dedi ki...

Cumhuriyet ilan edilmeden önce devletin sloganı: Devlet-i Ebed-müddet ("Ebedi devlet") idi. Cumhuriyet ilan edildikden sonra Ne mutlu Türküm Diyene oldu. Adam kürt adam arap adam Türk değil. Bende kürdüm diyince bastırıldı yok sayıldı. Yani ben ve diğerleri anlayısı doğdu.
Böyle bir anlayısa geçmek istiyorsan ne kadar kürt ne kadar arap veya alevi o bu şu hepsini tehcir etmen gerekiyordu. Ha yapmadın yapamadın ise Onları diğerleri gibi görmekden vazgeçmek gerek. Yeni yeni acılımlar doğmakda. Geç bile kalındı. Bu acılımlar 30 yıl önce alınsa Su an çok farklıydı her şey. Aslında bu acılımlar'ın bir amacı var(:

Güllerevurgunum dedi ki...

Sosyal, Demokratik, Laik, Hukuk Devleti

olan T.C'nin sadece laik kısmına takıldığımız için bir türlü diğer konulara eğilemedik. Eğer eğilseydik şu an:
"bizde 72 millet yaşar ve 72 millette birbiri ile sadece seviçnleri, huzur ve refahı paylaşır" diye
övünebilecektik.
Ama geldiğimiz noktada tartıştığımız şeye bak :(

gregor samsa dedi ki...

Paylaşı-yorum,

O görüntüleri biliyorum ve zaten yorumumun sonunda o görüntüleri ortaya koyan etkinliklere katılmış olduğunu belirttim. Yazı sahibi yazıyı Kürtçe kullanımı üzerine kurmuşken yorumlarda bir Ahmet Kaya tartışmasına devam etmek istemem. Yapmak istediğim sadece yazıda bulunan ve ona ait olduğu söylenen bir sözün yanlışını düzeltmekti. Son yazdığım yorumda da, genelin hoşuna gitmeyen bir şey söyleyen insanın, nasıl “ötekilerin” kucağına atıldığını veya yalnızlaşınca “ötekine” yönlendiğini yazdım.
Halamın bıyıkları olsaydı amcam olurdu misali, tarihi olayları “olsaydı, olmasaydı” şeklinde değerlendirmek çok muteber olmayabilir. Ancak kendisi yapmayı istediği Kürtçe şarkıyı yapabilseydi, muhtemelen söz konusu şarkıyı söylediği miting alanında bulunan insanlarla asla bir araya gelmeyecekti.

İşin enteresan yanı kendisi, ülkeyi terk etmeden önce iddia edildiği gibi Kürtçeyi provokasyon amacıyla kullanan bir PKK sempatizanı olmuş olsa bile (ki değildi ama yurtdışında yaşarken gerçekten sempatizan olacaktır) sahnede ortamı provoke ederek onu protesto edip çatal bıçak fırlatma işini organize eden kişinin hileli yolla çürük raporu alarak askerlikten kaçtığı için yargılanması oldukça manidardır.

Adsız dedi ki...

sevgili üfürükçü prenses gerçektende çok ama çok güzel bi yazı yazmışsın.
ne olur bana da kürtçe bişeyler söyle sexsi olsada olur olmassada.
ama içten söyle

taluyka dedi ki...

mehmet ali çelik çok güzel söylemiş cidden

SeRiOuuS dedi ki...

Bu konu son zamanlarda benimde çok kafamı kurcalıyor.
Yazın bu konuya daha net bakmamı sağladı esasında.
Düne kadar trt nin kürtçe yayın yapmasına karşı ve bi kadar gereksiz olarak bakıyordum.
Oysa anladım ki.
mecliste kürtçe konuşma yapmaya kalkan zırtapoz ve sanki bu güne kadar sürekli ezilmişler gibi davranan gerizekalı kürt azınlıgı yuzunden bu kürt antipatisi oluşmuş bizde.
Ve Bu azınlık çalışmaya devam ediyor..
yazındada belirttiğin gibi Halkı bu nmormal bir şey gibi göstermek adına açılan bir tv kanalının kaldırmış oldugu gotler kendılerını bır bok sanarak olur olmaz heryerde sımdı boy gosterıyorlar.
Kendılerını cok iyi tanıtıyolar gercekten ve sonra bız yanlıs tanıyor oluyoruz.
Benim okulumda olsun geçmiş hayatımda ve şu anki çevremde bir çok kürt arkadaşım olmuştrur ve vardır ki, gayet düzgün insanlar
Tv de yerlı yersız cıkan propagandacı bı grup asalak yuzunden onlarında adı kırlenıyor ama asıl nıyet onların haklarını korumak tabı. bilmiyorum ne olucak

Artık tv kanalının yararlı oldugunu ancak bu şaklaban kürt şakşakçıları oldukca bize zararı oldugunu dusunuyorum.

Related Posts with Thumbnails