Hamilelikte 32. Hafta ( Çalışabilir Raporu )

4 Mayıs 2014
Haftalar nasıl bir hızla geçti biz nasıl bu aşamaya geldik farkında bile değilim.32. Hafta bence bir milat ilk milat yani ikincisi 37.Hafta olmalı muhtemelen tabii hala doğurmadıysanız :) 32. Haftadan sonra çalışıp çalışmama konusunda aslında önceleri kararım netti.Kesinlikle çalışacaktım.Ama Nisan başına iş yerinde yaşadığım bazı sıkıntılar yüzünden bir ara kararımı değiştirdim.Bir sinirle 32. Haftada gideceğim dedim iş yerindeki sıkıntım işin içeriğiyle değil insan ilişkileriyle alakalıydı.Yani aslında dürüst olmak gerekirse bir hamile için uygun şartlarda çalışıyorum.Rahatım,beni yoran hiçbir durum yok olmasına da müsaade etmiyorum.

Herşeye rağmen elbette yine de ağırlaşıyorsunuz.Tüm gün masabaşında durmak. Uzanmak istediğinizde gerilmek istediğinizde hatta uyumak istediğinizde bunları yapamamak sizi rahatsız ediyor.Öğle tatilinde iki koltuğu birleştirip kapıyı kitleyip uyuduğumu biliyorum mesela.Buna karşılık vakit geçiyor.Şimdiye kadar dönem dönem aldığım kısa izinlerde ne zaman evde olsam ya hasta oldum ya da yorgunluktan ertesi gün işe gitmek için hayaller kurdum.Bir kadının izinli olması demek  gerçekten izinli olması anlamına gelmiyor. Evde yapılan onlarca iş var özellikle bebekle ve benimle ilgili.. Bunun yanısıra işe başladığımdan beri pek de ilgilenmediğim bir evim var. Özetle evde de dinlenmek pek mümkün görünmüyor.Zaten yapı olarak durduğu yerde duramayan biriyim dinlenmek sanırım bana göre değil.

32.Hafta oldukça hareketli geçti.Bebek açısından yani o da benim gibi pek sakin bir tip değil.Artık bulunda yere sığmıyorda tabi bütün hareketlerini net olarak hissediyorum nu sayede.Gerildiğini toparlandığını beni itip kaktığını hissediyorum.Zaman zaman canımı acıtıyor ama alıştım birlikte yaşamaya..Üstelik kıyamıyorum da sıkılıyordur eminim daracık yerde. Onun mideme yaptığı baskı ile midemde ciddi bir sıkıntı patlakverdi.İlaçla vs geçmiyor artık. Mide asitim yukarı çıkıyor.Akabinde bende yediklerimi çıkartıyorum midem yanıyor.Yemek yesem daha fazla oluyor yemesem mide asidim fazlalaşıyor. Öyle sıkıntılı bir durum.Tadım tuzum yok..

32.Haftada dr kontrol bildiğimiz rutin kontroldü.Farklı olarak düşük olan kan değerlerim için kan alındı.Ve 32.Hafta çalışabilir raporu yazılabilmesi için  de  NST 'ye bağlandım.NST bebeğin hareketlerinin ve kalp atışlarının ölçüldüğü bir sistem.Ben 20dk kadar durdum.Kızımın kalp sesilye uyuyakalmışım hatta öyle gürültülü bir ortamda uyumam benim için mucize ama ninni gibi gelmiş onun kalp sesi.. Süre bittiğinde elinize bir grafik veriyorlar bunu dr gösterdim ve kasılmam olmadığını ve raporu yazabileceğini söyledi.Kasılmam olmadığını biliyordum aslında sancım da yok.Yani hızlı ve ani hareket etmezsem beni zorlayan bir durum yok henüz.Rapor için bir sorun çıkmayacağını biliyordum ama yine de bu haftada bir kasılma çıksaydı hayatımı zorlaştıracaktı.

Bu arada kurabiye kızım 45cm boyunca 1940 kg kocaman bir kız olmuş.Şaka değil cidden kocaman bu gidişimizde artık gelişmekte olan bir canlıdan çok bir bebekle karşılaştık.Biz onu izlerken yalanıyordu ! Hani kediler süt içerken yalanır ya o şekilde aşık olduk ! Saatlerce izleyebilirdim o halini gözlerini kısıyor sinirlenmiş bizden rahatsız olmuş gibi.. Kocaman yanakları minicik ağzı ve burnu var. Dünyanın en güzel şeyine sahipmişim gibi bir duygu.. Gerçekten güzel dakikalardı.Bu arada son iki haftadır rahatsız oluyorum dediğim bölgede kafası varmış,kurabiye kızım dönmüş! Doğum kanalında olmasa da ki zamanla dönecekmiş doğum pozisyonunu şimdiden almış.Dr bunun güzel birşey olduğunu anlattı.

Dr bana üç nüshadan oluşan çalışabilir raporunu verdi sanırım emekli sandığı ve ssk için farklı raporlar yazılıyormuş.Benim ki emekli sandığı için yazılan rapor son üç haftaya kadar çalışabileceğime dair bir görüş bildirilmiş ve akabinde dilediğim süreçte izne ayrılabileceğim. Dr'un yazdığı raporu müdüre verdim O da bir üst yazı ile ilgili birime bildirdi.Hepsi bu kadar..

Bir hafta daha böyle geçti ..Her geçen hafta kızıma kavusmaya daha da yaklaştığımın farkındayım. Heyecan korku mutluluk hepsi bir arada.. Tek dileğim vaktinde ve sağlıklı bir şekilde gelmesi biraz geriliyorum evet ama bunlar hala tamamlanmamış işlerin verdiği gereksiz gerginlikler. Elimde olmayan şeyler için gerilmemeyi hala öğrenemedim.

1 yorum:

İnanç dedi ki...

merhaba ben yazılarınızı uzun zamandır takip ediyorum ama önceden hiç yorum yapmamıştım. ben psikoloji öğrencisiyim. şimdilik size okuduğum kitaplardan adem güneş'in mahremiyet eğitimi- labirent ve güvenli bağlanmayı doğumunuz gerçekleşmeden hem eşinizin hem de sizin okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum :) onun dışında bence her ana-babanın kişilik teorilerini ana hatlarıyla da olsa bilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Umarım Şİmdi bu kız ne diyor demezsiniz çünkü ben her daim psikoloji okuduğum için Rabbime şükrediyorum iyiki bunları öğrenmişim diye. Çoğu zaman keşke anne babam da beni yetiştiriken bunları bilseydi diyorum. Bence hangi giysinin hangi pusetin hangi oyuncağın hangi bebek arabasının alınacağından önce bunların bilinmesinin en yaralısı olduğunu düşünüyorum. Zaten bunları bildikten sonra neye nasıl karar vereceğinize dair yolunuzu aydınlatan bir ışık yanıyor.
He şimdi bunlar hep teorik biz pratik hayatta yaşıyorz da diyebilirsiniz lakin teorik olarak birşey bilmeden de pratik olarak kararında hareket edilemeyebilir.
Çocuğunun gelişirken zaten psikolojisini de düşünen her ana baba bu konuya elbette duyarlı olacaktır.
Ben size bir kaç teorinin de adını buraya yazayım inşallah incelersiniz :)

Biz dersleri ingilizcde görüyoruz teorileri yanlış tercüme edersem kusura bakmazsınız umarım kimisini belki çeviremeyeceğim belkide :)Eğer ingilizce biliyorsanız size mail olarak bunlarla alakalı belgeler de atabilirim.

psikanalitik (freudian psychosexual) teori
neo-analitik teori
jung'ın teorisi
Alfred Adler - aşağılık kompleksi ve doğum sırası (tam türkçe böyle mi olur bilemedim şimdi birth order diye geçiyor)
Penis Envy diye bir konu var ona da bakabilirsiniz
Anna Freud ve defans mekanizmaları
object relation theory
Margaret Mahler ve Simbiyosis -- ki bunu sakın göz ardı etmeyin--
Erik Erikson'ın teorisi
Davranış ve öğrenmeyle alakalı teoriler var -- skinner
Sosyal ve Bilişsel açıdan teoriler var -- bandura
piaget ve vygosky nin teorilerine bakın
John Bowlby - Bağlanma teorisine kesinlikle kesinlikle kesinlikle bakın
başlangıç olarak nelerden bahsettiklerini bilmeniz yararınıza olacaktır.

Rabbim sizi hayırlı ana-babalar eylesin inşallah...

Related Posts with Thumbnails