---eSPeJiSmO---

2 Eylül 2008
herkes adıyla yaşarmış.. nasıl bir giriş yaptım ya, adınla yaşayacaksın tabi de.. işte adın yönetirmiş seni.. araştırmışlar.. belirli meslek gruplarını belirli isimler talep ediyormuş,isim, soy isim anlamları kişilerin meslek seçimlerinde etkiliymiş..kafanıza şimdi kendi isminiz ve işiniz olmak üzere,bağlantılar kuruyorsunuz ve saçma geliyor belki ama..genel olarak araştırıldığında böyleymiş..

bu sebeple çocuklara isim konulurken dikkat edilmesi taraftarıyım.. gerçi kadınlar için isim bulma mevzusu pek mesele değildir.. ortalama bir türk kadını çocuğuma hangi ismi koyacağım diye yaklaşık 20 yıldır düşünmektedir.. niyeyse küçük bir kızken bile en büyük derdimiz çocuğumuz olunca koyacağımız isimdir.. belki de o dönem herkesin ismini beğenmemesinden kaynaklanan bir durumdur...

çocuk,annesine sorar:
"anne benim ismim niye meliha"
"baban koydu ,eski aşkıymıymış ne" :P
"ama anneee ben ismimm melissa olsun istiyorum,ühüüüü.."


böyle isimler havalıdır..hemen sayayım size de kaynak olsun :D

melis,melissa,derin,ceyla,ares,ceylin,su,ada,boğaç,ela,alara,aleyna,doruk,naz,ilayda vs...böyle devam eder.. havalı olması için ya isim uzun anlamı belirsiz olacak ya da en fazla üç harfli anlamı sıradan olacak..


bizde çocuğu yaptık ya isim muhabbetine girdik,ya zaten her çiftin böyle bir muhabbeti vardır..doğması için resmi,hukuki,ahlaki şartlar oluşmamış,henüz doğmamış,doğacağı bile meçhullerde olan bebeler isim bulunur.. bundan mutlu olunur,bunun üstüne kavga edilir hatta azıcık salaksa çiftimiz ayrılık bile yaşanabilir.. biz de seviyoruz bu isim konusunu.. bir gün dedi ki erkek isimlerinde ben han'lı isimleri seviyorum..olabilir dedim güzel bişey bulunabilir.. bana bir isim önerdi,hadi söyleyeyim moğol devletinin lideri.. bende saf saf nerden aklına geldi yahu falan diyorum..anam beş dakika sonra düştü jeton han'ı çıkarttın mı babasının adı kalıyor geriye.. benim zeka fışkıran zat_ı muhterem ben saftiriğim ya,han ekliyor babasının adına ve bana yutturuyor:P


birisiyle tanıştığımda,eğer ismi ile kişiliği arasında benzerlik kuramıyorsam,o kişinin ismini unuttuğumu farkettim :P çok ilginç,defalarca sınadım,unutuyorum..kişi ismini yansıtmalı.. kafamda binlerce isim ve her isme göre de profil var.. o profile uymadı mı bazen lakap bile takıyorum zihnimde o kişiyi unutmamak için..

ama şu var dönem dönem bazı isimlere yüklenilir.. mesela gözde,gizem,tuğçe,merve dönemi vardı.. geçti o furya Allah'ım herkesin adı merveydi ya,kabus gibi... erkeklerde de emre,berk,can,mehmetcan,ahmetcan,furkancan bir de han'lı dönem vardı,bu dönemde geçti.. böyle dönemleri katmıyorum genellemelerime ama bunun dışında.. isimler kişiyi tanımadan hakkında fikir sahibi olmama yeter,en azından ilk etapta..

benim adım da bir garip..ne bileyim çok denk gelmem..yaşlı olup da adıma sahip olan biriyle tanışmadım henüz..eski filmlerde sahne adı olarak falan kullanılıyor galiba..birkaç filmde duymuştum da bozulmuştum..alevler,okşanlar kadar olmasa da benim adım da sahnelere yakışır bir isimmiş .. sahne dediysek işte o zamanın gazino kültürüne hitap eden sahne..google'da arattım enteresandır bir sürü doktor var.. sonra işte birkaç türk sanat müziği sanatçısı,trt kadrosundan birkaç kişi,ötesi beriside net aleminin sapıksal kadroları..

konu başlığı tamamen ispanyolca sevdamla alakalı.. pek manidar değil yani.. etkileyici olsundan ziyade kelime haznenize yeni bir kelime eklemeyi düstur edindim.. zahmet olmazsa iki karıştırında orayı burayı öğreniverin ne demekmiş??

4 yorum:

Jojee dedi ki...

annem benim adım neden okşan:)
babanın eski aşiftesi miymiş neymiş kızım:DD
comment moment yok:P

Ukturk dedi ki...

Güzel yazı olmuş valla...Benim ismim Ali Kaan ismimle çok mesuduz valla.İleride olum olursa Hanlı bir isim olan Cengiz Han koymak istiyorum..

Bir de başlığınızın alamı ispanyolca serap demek.Keşke daha kolay sorsaydınız.İsiminiz Serap o zaman:P:p

http dedi ki...

bir de son dönemlerde isim sonlarına eklenen "su" ve "can" takıları var...

hümeyra su, hamza can gibi...

sanırım etnik-modern bir etkileşim söz konusu...ne geçmişimden koparım ne de çağın gerisinde kalırım gibi...

yapmayın kardeşim, zulmetmeyin şu çocuklara...hakkınız yok buna...

Üfürükten Prenses dedi ki...

su'lu saptama süper..
ben "mutaber su" ile karşılaştım..
kız ismi bu :P

Related Posts with Thumbnails