Çarşafa Giren Layik(?) CHP

22 Kasım 2008
günlerdir konuşulan "CHP ve çarşaf " konusu nihayet gündemime girdi.görüntüleri ilk izlediğimde bunu düzmece bir haber olduğunu düşünmüştüm.. sanılanın aksine CHP’yi zor duruma sokmak adına yapılmış bir tiyatral bir olay gibi gelmişti.. evet karakterler gerçek ve olayda gerçek(miş) aslında olaydan ziyade tartışılan D.Baykal’ın konuya yorumları oldu..

aslında benim de beklediğim cümleler bunlar değildi. Baykal’ın "Atatürk'ün partisinde böyle bir üye olamaz,tüü kaka derhal kovun bu kara böcükleri" demesini bekliyordum.Baykal’ın tavrını pek içten bulmamakla birlikte artık nefret ettiğim "Türkiye Cumhuriyeti layik(çoğu laik kelimesini tam telaffuz dahi edemiyor) bir devlettir" kasetini başa sarmaması beni rahatlattı..

çarşaf taraftarı değilim,bana oldukça itici gelir.. hatta genelde çarşaf giyen bayanların yanlarında bulunan,onları güden çoban gibi yürüyen cübbeli erkeklerden ve onların bana göre itici kıyafetlerinden de hoşlanmam.. ama çarşaf konusu gündeme gelince bir anımı anlatmadan geçemeyeceğim.. üniversitede okuduğum yıllarda PTT’de bir iş için sıra bekliyorum.. yanıma yanaşan sadece gözleri görünen sesi de oldukça ürkek çıkan genç bayan bana şu an hatırlamadığım bir soru sordu ve bende cevaplandırdım.. teşekkür bile etmeden yanımdan ayrıldı.. işini bitirdikten sonra tekrar yanıma geldi.. sesi biraz da sıcak olmakla birlikte peçesini indirdi ve konuşmaya başladı:

"salona girdiğimde bana hiç yadırgar gibi bakmadın o yüzden sorumu sana sordum,cevap verirken de üstüme başımı süzmedin,bakışlarıyla eziyor beni herkes.. teşekkür ederim yardımcı olduğun için ve bana ""normal"" davrandığın için" dedi ve bana cevap hakkı tanımadan uzaklaştı..

çarşaf konusu gündeme gelince bu geldi aklıma.. Türkiye’de çarşaflı kitlenin oranı hakkında bir fikrim yok .. ama bazı coğrafi bölgelerde çarşaf tamamen kültürel bir unsur olup siz nasıl işte ne bileyim iç çamaşırsız dışarı çıkmıyor kendini çıplak hissediyorsanız onlarda böyle hissedip çarşaflı geziyorlar..bazıları da dinle bağdaştırıp iman metreye soktuklarını inançlarını çarşafla kuvvetlendiriyorlar.. çocuklara çarşaf giydiren onlara cinsel obje olarak görüp bu kalıba sokanların ise tedaviye ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.. ama temelde toplum düzenini bozmadığı ve diğer bir insanın özgürlüğüne kastetmediği sürece her türlü(!) kılık kıyafete özgürlük tanınması taraftarıyım..

chp bu ülkenin en eski partisi mi? partisi! bir parti tüm ülkeyi kucaklamadan başarıya ulaşabilir mi? ulaşamaz! CHP’nin zaten bugüne kadar olan duruşu onu bu hale getirmiş,toplumla kopmasını sağlamıştır.. Baykal’ın şu an ki tavrı bana samimi gelmiyor ve sadece günümüz koşullarına ayak uydurmaya çalışıp azıcık popülist bir yaklaşım olarak görsem de,dini değerler üzerine oynama açısından AKP’den an itibariyle farklı bulmasam da yine iyi bir gelişme olarak adledilebilir..

fakat bu çelişki Chp temelden değişmedikçe Baykal'ın arzu ettiği toplumsal birleşme zırvalarından çok tabanından kaybedeceği oylara veya "değil çarşaf başımız örtülü üniversiteye girmeyelim diye poponu yırttın be adam nerden geliyor bu samimiyet" diye düşünecek olan muhafazakar kesimin tepkisine neden olacaktır..


-üfürükten prenses-

16 yorum:

Pilli-Cadi dedi ki...

cok hakli buldum yazdiklarini prenses.
her insanin görünüsüne bakilmaksizin ve yargilanmaksizin yasamaya hakki var diye düsünüyorum.
ayrica bana biraz da söyle düsünülmüs gibi geldi. o kadinin normal hayatinda carsaf giyip giymedigi bile bana süpheli geliyor. oy toplamak "herkes bizim yanimizda biz de herkesin" demek icin böyle bir yol secmisler ve birine carsaf giydirmisler gibi... cünkü ben inanmiyorum ki o kadar hakareti yemis biri cikip kendine rozet taktirsin.
yurdum insanini böyle basit bir oyunla kandirmaya calisiyorlar.

Unknown dedi ki...

tamamen katılıyorum düşüncelerine üff prenses, insan özgür olmalı, ama kıyafete anlamlar bağlamamalı, kendi özgürlüklerinin kısıtlandırılmasına ön ayak olmamalı..
CHP nin yaptığı şöyle. hepimiz biliyoruz yerel seçimler yaklaştığı zaman kaldırımlarımız, asfaltımız, alt yapımızda değişiklikler yapılır.. sanki onlarda bu hareketi benimsemiş gibi.. CHP belli bi kitleye hitap ederek barajı geçememe korkusu yaşıyor çünkü son seçimden bu yana yaptığı politika "dansöz politikası" olarak adlandırılıyor bana göre, ve çizdiği figürler akla mantığa sığmıyor..
köklü bir değişim lazım CHP nin ana düşüncesine, kuruluş amacına dönmesi için, baikal efendi başta iken zor gibi..

pRncfRn dedi ki...

Bu herif bi defolup gitse!!

siminya dedi ki...

son cümlende anlatmak istediğin gibi, çarşaflı kadına rozet takarak oy kazanmayı beklerken, büyük bir oy kaybına uğrayacak, hemde başı herhangi birşeyle örtülü olmayanlar arasında da.

Brc dedi ki...

denız baykal sadece muhalefet olarak kalmaktan baska bır ıse yaramammıstır.carsaf olayına ben bır degısık bakıyorum ne bılıyım ben karsıyım ole seylere.gıyene karısmam bana soru sorsa cvp verırım ama unıversıteye kamuya gırme dusuncesıne karsıyım.bıde resmen toplum ıkıye bolundu artık.bı höt desen açıklar kapalılar muharebesı yasanacak resmen.bu da chp ve akpnın kendı ıc cekısmelerı sebebıyle oldu

Üfürükten Prenses dedi ki...

@cadıcım:aslında her seçim dönemi böyle oyunlara girer partiler. siyasal düşünce ayırmaksızın her parti bu ve buna benzer çabalara girer ama kullanılan şeyin ne olduğu önemli???

@serzeniş meraklısı:chp baykal'ın partisi oldu.. kalıplaşmış sözler,bir kaç uç figür ondan ibaret.. ortada ne sol var ne sosyal bir parti ne muhalefet ne toplumsal uzlaşma amacı.. oyuncak oldu parti bakyal'ın elinde.. ben sol partilere oy vermedim hiç ama chp'nin hali beni kaygılandırıyor.. muhalefet olmadıkça aydınlığa çıkamayız.. akp'nin yükselişi chp'nin düşüşüyle aynı döneme denk geliyor.. ülkede garip bir siyasal sistematik oluştu,kaygı verici..

@prncfrn: sanırım öldüğünde gitmiş olacak..

@siminya:hep yanlış adımlar atılıyor.. siyaset bu kadar kıvrak adımları kaldırmaz hele ki türkiye'de.. bizde herşey uçlardadı.. chp tabanınıda kaybederse ki kime oya verecek o kitle merak ediyorum.. geriye hiçbişey kalmaz..

@brc:haklısın canım.. başörtüsü akp ile karşı düşüncesi de chp ile simgeleşti.. dini konular kimsenin tekelinde olmamalı elbette..

Adsız dedi ki...

Ben artık baykal ve erdogan arasında danışıklı dövüş olduğunu düşünüyorum. Zira baykalın erdoğanın ekmeğine bukadar yağ sürmesi olağan bir durum olarak değerlendirilemez.
tabi ki anlayana..

CHPnin içinde var olan bir kaç değerli insanın nasıl oluyorda hala orada bulunduklarınıda anlayabilmiş değilim??

noname.morosophe dedi ki...

Başörtüsü uzun mevzu.. 30+ da uzuun diyebileceğim, izahı lüzumsuz sebeplerle başını örten biri olarak canımı sıkan bir tek şey var. Bir sabah uyandım ve bana arık sen rejim için tehditsin dediler, bana artık belli yerlerde çalışamazsın dediler.. Onca yılın eğitimini, birikimini bir çırpıda yok sayabildiler.. Ne acı..
Tek başıma kahve içmek istiyorum iş çıkışları, mekandaki yalnız oturan tek başörtülü olmak artık rahatsız etmiyor, insanların beyinlerinden geçenleri sallamıyorum..
CHP ye gelince bu olay daha önce başka bir yazıya yaptığım yorumda dediğim gibi,seçimlerle ilgisi olmayan (!), konjonktürel bir yavşama sadece...
Ne acı ki ben Türkiyede bunlara şaşamıyorum..Nil Demirkazık diye bir hatun vardı birzamanlar hatırladınız mı?

Unknown dedi ki...

üfürüklü öyle deme ya Baykal olmasaydı bizi kim eğlendirecekti di mi ama? :)) Seviyorum bu adamı hem de çok :))

babegazelle dedi ki...

kızdım ben baykala çok reklam kokan hareketlerdi samimi olmadığı belliydi,oy toplarken bence de oyundan olucak hem laik(!) hem muhafazakar kesimin tepkisini aldığını düşünüyorum böyle

Unknown dedi ki...

CHP nin yeni sloganını buldum

üniversitelerde türbana hayır çarşafa evet ehueheuehhehehehehhe :))

dipnot: sana kırgınım ama bu yazıyı görünce dayanamadım yorum yapmak istedim .

Üfürükten Prenses dedi ki...

@kani:baykal içten içten akp'li çıkarmış bir de :P olur mu olur..

@noname:izahı lüzumsuz sebepleri merak etmedim değil hani..

iş çıkışı kahve içmek isteiğin yer azıcık kalburüstü bir yerse gözler pörtler ayy bunun burada ne işi var diyen gözlerle bakar insanlar..

başörtülü kimseler eğitimsiz,cahil,görgüsüz,pis,fakir,oturmasını kalkamasını bilmeyen ve çirkin kadınlar olarak adlediliyor toplumun bir kesiminde..

bugün bir video izledim.. chp2li bir kadın üye belediye il genel meclisi için yapılan bir topalntıya gelen başörtülü muhabirin "göz zevkini "bozduğu gerekçesiyle salondan çıkartılmasını istiyor.. şimdi bu kadını ne yapmalı????

@çileklisüt:yaşlandı desem yaşlanmadı da.. amacı nedir çözemedim ki :D

@babegazelle:kesinlikle katılıyorum babe..

@şebnem::D güzelmiş ilet bence baykala..

not:------///-------

voodoo girl dedi ki...

"ama bazı coğrafi bölgelerde çarşaf tamamen kültürel bir unsur olup siz nasıl işte ne bileyim iç çamaşırsız dışarı çıkmıyor kendini çıplak hissediyorsanız onlarda böyle hissedip çarşaflı geziyorlar.."

hangi coğrafi bölge bu?

Üfürükten Prenses dedi ki...

erzurum ve urfa başta olmak üzere tamamen gözlemlerim doğrultusunda muş(çarşafsız kadın görmedim muşta yerel halktan) ve batman gibi yörelerde dini inanç gereği olmadan çarşaf giyiyor kadınlar.. geleneksel kıyafet gibi birşey..

ege bölgesine gelirsek çarşafa çok benzer "ferace" diye nitelendirilen koyu siyah fkat biraz daha vücudu saran bir mantoyla dışarı çıkar kadınlar yaz,kış..

kara çarşaf sadece dini temellere dayanmıyor türkiye'de..

Üfürükten Prenses dedi ki...

@altuğ:bu chp'nin reklam çalışması..Atatürk'ün partisiyiz,arkamızda durun taktiği..
yıllarca sömürdülerde sömürdüler..


yoksa türk siyasi hayatı hakkında bir kaç çalışmam var :P

Yılmaz Barış dedi ki...

Reklam kokan hareketle bunlar ....

http://www.orjinaldelikanli.com/2008/11/baykal-alvar-giyip-namaz-kildi.html

Related Posts with Thumbnails