"Kurban" Sorunsalı

7 Aralık 2008
her kurban bayramı aynı tartışmalar.. netice gelip kurban kesmemeyi tavsiye eder noktaya dayanıyor.. kurban kesmek veya kesmemek tamamen dini bir tercih bununla birlkte dini algılayışınızdaki değerlendirmenin dışa vurumu..

yani ortalama bir müslüman "herkes kesiyor farz değil ama kesilse iyi olur,hem et yemiş oluruz hem de et yedirmiş oluruz "niyetiyle kurban kesebilir.. veya yine ortalama bir müslüman kurban kesmek farz değil hem ülkenin yarısı açlık sınırında "ben kurban parasını bir fakire,bir hastaya vereyim"diyebilir.. bunun değerlendirmesini de sadece Allah yapabilir.. kulum ben sana kurban kesmeyi telkin ettim ama sen kesmedin,ihtiyacı olana verdin, yaşadığın dönemin şartlarına göre hayırlı bir iş yaptın diyebilir veya demeyebilir.. bilemiyoruz..

aslında yazıya beni yönlendiren açıkca kurban kesiminden rahatsız olanlar..
kurban kesmeyi vahşet,cinayet ve hatta katliam görenler.. vejeteryanları anlamaya çalışıyorum,et yemiyorlar kendilerince bir inançları var bu şekilde hayvanları koruduklarına inanıyorlar.. ki bence bu da yine dini bakış açısındaki farkılıkla alakalıdır zira etteki protein hiçbir şeyde bulunmamakta ve yaradan ,(hangi dine mensup olursanız olun bu mantık aynıdır) bazı hayvanları insanlığın devamı için,tıpkı meyveleri,sebzeleri ettiği gibi bize hediye etmiştir.. bu hayvanlar kurban bayramı olmasa da kesiliyor yani,sadece müslümanlar et yemiyor .. belki tek fark bizim hayvan kesimine kutsal bir değer yüklememiz,bunu idrak etmek bu kadar zor mu acaba?

ama toplumda özellikle de azıcık palazlanmış kitlede;kurban kesmeyi aşağılar,hor görür bir hal .. bu durumu ilkellikle,vahşilikle bağdaştırma durumu var.. hayır bu düşüncelere sahip olan şahsiyetler burger king'e gidip yedikleri hamburgerin içindekini ne sanıyorlar onu bilmiyorum.. sanırım kurban bayramını vahşet bayramı yapan dinle bağdaştırılıyor olması,yoksa zaten günde kaçbin hayvan kesiliyor bu ülkede.. kimsenin umrunda değil..

bizim her ibadetimiz saçma,bizim her ibadetimiz aşağılık,bizim her ibadetimiz köhne,bizim her ibadetimiz tamamen şekilci.. hacca gidenlere geziyor derler,namaz kılanlara şekilcilik yapıyor tiyatro oynuyor derler,oruç tutanlara metobolizmayı bozuyor bedeni iflas ettiriyor derler,kurban kesene de katil derler.. diğer dinlerin tüm ritüelleri bir sanat muamelesi görürken yada öyleymiş gibi sunulurken,bizim halimiz bu..

dini baskı,elbette inanmayan insana ağır bir yüktür.. ve yasaktır ayrıca inanmayanı zorlamak.. ama medyada ve son zamanlarda da toplumda başlayan bu dini değerleri sindirmeye yönelik çalışmalarda benim canımı sıkıyor..benim açımdan pek sempatik bir bayram yazısı olmadı.. ama son dönemde hem medyada hem sosyal hayatımda şahit olduğum bazı durumlar bu duygulara soktu beni..

herkese hayırlı bayramlar diliyorum ..

inanan veya inanmayan herkese..

birbirimize saygı ve sevgi getirmesi dileğiyle..

25 yorum:

Adsız dedi ki...

hayvanları çok seven bir insanım. bu yüzden kurban bayramlarında buruk olurum.inanan bir insan olarak kurbanı sorgulamıyorum. sadece işinin ehli olmayan insanların kasaplığa soyunmasına, hayvanlara eziyet etmesine üzülüyorum.
bunun dışında kurban kesmenin şartları bellidir, hayvana en az acı ve korku verecek şekilde tanımlanmıştır.keşke herkes buna uysa.
mezbahalarda kesilen hayvanların durumu çok daha vahim.ayrıntıları duyunca uzun bir süre et yiyememiştim.
vejeteryanlar dışında diğer kişilerin eleştirilerini hiç ciddiye almıyorum...
herkese iyi bayramlar diliyorum.

Selin dedi ki...

şahane bi yazı olmuş.. her kelimesine katılıyorum..

pRncfRn dedi ki...

Ne olursa olsun yarın yine kan gölü manzaralarını göreceğim için yatağa girmek istemiyorum! Vahşet gibi resmen...

Üfürükten Prenses dedi ki...

@cansu : hayvanlara eziyet edenlerin Allah belasını versin.. bela okuyorum evet.. kesimin bir usulü va r,üstelik islam'da hayvanlar çok kıymetlidir.. üstelerine fazla yük yükelediğiniz bir hayvanın bile hakkını öteki tarafta ödüyorsunuz.. böyle bakınca hem müslüman olup hem hayvana işkence yapmak aynı cümleye giremez..

@sln:teşekkür ederim,katılmana çok sevidnim..

@prncfrn:ne diyeceğimiz bilemedim..sanırım ben senin kadar hassas değilim en azından bu konuda,belki de bu yüzden vahşet gibi gelmiyor bana.. yada zihnimde bir neticeye vardırdım o kesim hadisesini bilemiyorum..

iyi bayramlar yine de :)

Mirat Can Bayrak dedi ki...

Harika bir yazı olmuş vallahi benzerini ben yazacaktım beni dertten kurtarmışsın :) tebrikler

Üfürükten Prenses dedi ki...

Mirat Can,teşekkür ederim :)

bi dost dedi ki...

süper bi yazı bence de.

bu ibadeti vahşet olarak algıladığını söyleyenlerin neden yaptığı belli zaten.. ha senin de dediğin gibi, vahşice, bilgisizce kesenler ayrı tabii.. işinin ehli insanların elinde kesilen her kurban, canlı kalan diğer hayvanlardan daha şanslı bence. insanların bile kolay kolay yapamadığı bir şey; Allah'a kurban olabilmek.. onlar oluyorlar ama

Primarima dedi ki...

Prenses yazın özünde çok mantıklı ve doğru bir yazı ama bende şuna uyuz olduğumu belirtmek istiyorum kurban kesilicekse eğer eti dağıtılır, kime dağıtılıcak bu et, ihtiyacı olanlara, garibana, fukaraya ,açlara, et alamayanlara dağıtılır geri kalanı evdeki çoluk çocuğa ayrılır.
AmA etrafıma bakınıyorumda insanlar kesdikleri etleri alt komşuya yada üst komşuya taşıyor ne için? bana kalırsa biraz gösteriş gibime geliyor...bakın kurban kesdik haberiniz olsun...komşunun ihtiyacı varsa bilemiyeceğim tabiki, bir çok insan ise kendi buzluklarına dolduruyor.Kasapda kıyma halıne getırıp getırıp tık buzluğa...Yapılıcaksa bi hayır adam gibi yapılsın değilmi?
Sevgiler, iyi bayramlar :)

Böcek dedi ki...

kesinlikle katılıyorum..
Bu işin başını da bölücülük ve misyonerliğe dayandırmaktan kendimi alamıyorum prensesciğim..sonuçta müslüman bir ülkede yaşıyoruz..Çoğunluk müslüman hatta,azınlığın ne olduğu meçhul..
Böyle saptırmalar olacak elbette..İbadettir farz değildir tamam ama dehşet dehşet ve cinayet hikayeleri falan palavra...
TEŞEKKÜRLER BU KADAR DUYARLI OLDUĞUN PRENSESCİM ÖPÜORUM MUAHSS:D

Üfürükten Prenses dedi ki...

@bir dost:harika yazmışsın.. teşekkür ederim..

@primarima:doğru,biz kurban kestik demek için kesiliyor.. hatta abartıp aile biretlerinin hepsi adına ayrı ayrı kesiliyor.. söylediklerinde haklısın,ama kurban bayramının amacı yoksullara yardım..
tespitlerin de gerçek maalesef:(

iyi bayramlar..

Üfürükten Prenses dedi ki...

@böceğim: bende seni öpüyorum kocaman..
elimizde avucumuzda ne kaldı ki sahip çıkacağımız,bişeylerin ucundan tutmak gerekiyor galiba..

Adsız dedi ki...

prensesim
kurban eti 3 e ayrılır.
*haneye(aileye),
*ihtiyaç sahibine,
*akraba,eş dost,komşu(zengin olsalar bile verilirmiş)
bu yüzden komşuya vermekte sakınca yok.
ben tüm eti kendisine saklayanlara çok kızıyorum. maalesef o kadar çok var ki bu şekilde kesen...

cigarette smoking man dedi ki...

(bkz: besin zinziri)

ella dedi ki...

çok güzel bir yazı olmuş gerçekten. Diğer dinlerinde çok değişik ibadet şekilleri var ama bizim ibadetlerimiz nedense diğerlerinden daha bağnaz gösterilmeye çalışılıyor. Kurban olayı biraz farklı tabi, hepimizin içi açıyor ama dediğin gibi hepimiz et yiyoruz bir şekide. belkide kaynağı bu kadar yakından görmek bizi rahatsız ediyor. bizde yıllardır kurban keseriz ve yarısı verem savaş derneğine diğer yarısıda huzur evine götürülür eve hiç et girmez. Şimdiye kadar bir zararını görmedim açıkcası ben. sadece herkes birbirine saygılı olursa hiç sorun çıkmayacağını düşünüyorum. sevgiler size.

Sagır Kedi dedi ki...

Senin gibi yazabilmeyi isterdim ama yazamadım.Her kelimesi için tebik ediyorum çok doğru ve mantıklı yazmışsın.Bende hayvansever ve kırmızı et yemeyen biri olarak seni çok iyi anladığımı belirtmeliyim.Ne yazık ki yazdıkların gibi düşünen insanlar çok çok nadir...Kansız bayramlar dileğiyle...

Üfürükten Prenses dedi ki...

@cansu:bizde komşuya verdik daha doğrusu kesemeyen komşulara verdik.. ama galiba çok daha ihtiyacı olanlar var hiç etm yemeyenler yemyecek olanlar..

@magnum opus:şu yorum yazarken linl verme olayını hala öğretmedin ya :)

@owl:sizin yaptığınız yöntem de harikaymış.. Allah kabul etsin.. sevgiler..

@sağır kedi: senin hassasiyetini biliyorum canım.. daha bu sabah tv'de izledim bir ilahiyatçı hayvana zarar vererek kesenlerin değil sevap kazanmak günah işlediklerini anlattı..

tşk ederim bana katıldığın için..iyi bayramlar..

böcük dedi ki...

İnanan insan olmaması gerektiği halde inanmayana saygı duyuyor ama inanmayan insanlar bir türlü inananlara saygı duyamıyorum canım ülkemde :)) Din ile ilgili olan her mesele bir şekilde "sorun" haline geliyor :) Amann neyse prenses sen bayramın tadını çıkartmaya bak bazı insanlar hiç susmayacak nasıl olsa :) İyi bayramlar :))

41 kitchen dedi ki...

Çok güzel anlatmışsın arkadaşım. Cehalet görgüsüzlükle birleşince bu yorumlar kaçınılmaz oluyor. Tanrı'nın emrinden sual olmaz bana kalırsa. Aklı selim her insanın aklını kurcalayan şeyler vardır dinle alakalı. Ve düşünmek, felsefe de burada başlar zaten. Ama bunlar inkarla çözülmez. Okumakla, araştırmakla çözülecek şeyler. Vejeteryanlık konusunda da katılıyorum sana. Aslında kişinin sahip olduğu bedene kötülük etmesi baştan kötü birşey zaten. Hele de karınlarındaki bebeklere de bu kötülüğü yapan annelere hiç anlam veremiyorum. Gerçekten tiksinerek yiyemiyorsa kişi tamam ama sırf radikal olucaz diye de vejeteryan olunmazki=))) Çok uzattım dimi ya neyse iyi bayramlar diliyorum=)

Üfürükten Prenses dedi ki...

@böcük:saygı bekleyenlerin daha çok saygı duyması gerek değil mi,ama yapamıyorlar..

sana da iyi bayramlar böcük :)

@htc:sende benim koca sayfada anlattıklarımı tek paragrafta özetlemişsin arkadaşım,teşekkür ederim.. aynı şeyleri düşündüğüm insanlarla karşılaşmak güzel..

sevgiler,iyi bayramlar..

@Altuğ Koç:Amin.. hepimizinkini kabul etsin,inşallah doğru olanı yapıyoruzdur..

düşüncelerine katılıyorum özellikle de,uluorta kesilmesi kısmına.. ama bu sene daha bi abartıldı sanki..

gerçi kurban sonrası atıklar,o manzara gerçekten çirkindi.. köyde toprağa gömdüğün şeyler şehirde elbette asfaltın üstünde kalıyor,,görüntüde çok çirkin oluyor..

biraz haklı yönlendirmek gerek herkes eğitimli,herkes titiz değil..

sana da iyi bayramlar :)

altuğ lütfen kafana göre yaz,yorumlarda sınır yok,en azından benim blogumda öyle..

ne yapsam sürç-ü lisan edemezsin yani :)

K®HAN dedi ki...

hımmm.
öyle ise Allah kurbanınızı kabul etsin :)
size de iyi bayramlar.

Üfürükten Prenses dedi ki...

amin korhan..

Pervane dedi ki...

çok güzel ve çok mantıklı bir yazı, kesinlikle katılyorum.
yorumlarda güzel, yorumlayanları da tebrik ediyorum.
bayram geçti ama olsun, kutlu mutlu olmuştur inşallah.

Adsız dedi ki...

güzel yorumlamışsın eline sağlık, konu hakkında bikaç gündür ben de blogumda yazmayı düşünüyordum.
bu ibadeti vahşet olarak göstermeye çalışan bir kesim var. vejeteryanlık diyerek otoburluk propagandası yapanlar var vs vs..
halbuki bu hayvanlar zaten kesilecek. ayrıca bahsettiğin gibi sağlıklı yaşamak için insanoğlu belli ölçülerde et yemek zorundadır. herşeyi doğadan bilenler neden bu doğa kanununu es geçerler acaba.. her ibadette olduğu gibi bunda da sayısız hikmetler, faydalar var, hiç bir faydası olmasaydı bile sadece toplumsal barışı, birlik ve beraberliği sağlamaya yönelik olması bile yeterdi..

Üfürükten Prenses dedi ki...

@pervane:teşekkür ederim .. katıldığını bilmek güzel..

@serdar:bahsettiğin şeyleri anlamak için anlamak istemek gerekiyor.. ama maalesef bu kitle sadece anlaşılmak istiyor,anlamak değil..

teşekkür ederim ilgine..

Serdar Kocaoğlu dedi ki...

Konu hakkındaki yazım:
Kurbanın Düşündürdükleri..

Related Posts with Thumbnails